Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Downhill helmen - volvizier-downhill-bescherming

Downhill-helmen zijn de belichaming van een heel specifiek design. Ze moeten namelijk voldoen aan alle eisen voor wat betreft weerstand, comfort en aerodynamica, omdat downhill misschien wel een van de gevaarlijkste mountainbike-disciplines is. Daarom is een full face MTB helmet gemaakt van extreem resistente materialen en hebben ze een vorm die is afgeleid van de motorcross. Bovendien hebben ze een reeks interne beschermingsmechanismen die niet alleen de impact absorberen, maar ook het hoofd bij impact opvangen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hoe zien downhill-helmen eruit?

Downhill (afgekort DH) is een mountainbike-discipline die wordt gekenmerkt door de duizelingwekkende snelheden die je met je bike kunt bereiken. In principe gaat het erom, zo snel mogelijk over een trail naar beneden te rijden en daarom stelt deze variant je reflexen en concentratievermogen behoorlijk op de proef.

Downhill-trails zijn meer dan alleen recreatieve trails, want ze zijn vaak ontworpen om uitdagender te zijn voor de biker. Vaak zijn er ramps en hellingen toegevoegd, die rijders moeten overwinnen of die ze in hun voordeel kunnen gebruiken.

Je kunt je voorstellen welke snelheden een downhill-bike kan bereiken en hoe belangrijk passende protectie is. Daarbij is de downhill-helm het allerbelangrijkste, omdat het hoofd het lichaamsdeel is, dat het gemakkelijkst gewond kan raken bij een ongeluk. Natuurlijk breekt niemand graag een arm of een been, maar dat is nog altijd beter dan een schedelfractuur.

Een downhill helm MTB is dus zo ontworpen, dat je zo goed mogelijk beschermd wordt. Een full face helmet MTB biedt bescherming voor het hele gezicht en heeft zo'n vorm, dat de aerodynamica van rijder en bike gemaximaliseerd wordt. Ze doen sterk denken aan motorcross-helmen en daarom wordt vaak gezegd dat downhill de F1 van het mountainbiken is.

Een DH-helm moet niet alleen sterk zijn, maar ook comfortabel zitten en goed op je hoofd passen, zodat de gebruikte technologieën en protectiesystemen goed kunnen functioneren. Hij moet ook ademende elementen hebben, zodat je niet oververhit raakt als je hem opzet. En hoewel downhill-rijden een oefening in snelheid en concentratie is, is het ook inspannend: dat merk je aan de hoeveelheid zweet.

Materialen

Net als MTB-helmen worden downhill-helmen gemaakt van de meest hoogwaardige materialen die op de markt verkrijgbaar zijn. Carbonvezels domineren, die worden gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit-gewichtsverhouding. Carbon is te vinden in de helmschaal en, bij sommige modellen, ook in verstevigingselementen en onderdelen zoals het vizier, hoewel het vizier meestal van kunststof is gemaakt.

Titanium is ook in de mode geraakt bij bikers. Het is sterker dan carbon en erg licht als het wordt gebruikt voor fietshelmen. In disciplines zoals enduro en downhill, waar snelheid van essentieel belang is, behaalt het indrukwekkende resultaten.

 

Bescherming

Behalve een schaal, waar de aandacht van de fabrikanten van  fietshelmen vooral naar uitgaat, hebben helmen ook minder stijve beschermende elementen, die eveneens cruciaal zijn bij een impact. Daarbij gaat het meestal om foam-kussentjes op bepaalde plekken, die niet alleen dempen, maar ook ervoor zorgen, dat de helm zich automatisch anatomisch aanpast aan het hoofd. Veel van deze kussentjes kun je uit de helm nemen en eenvoudig schoonmaken en hebben bevestigingspunten, die zorgen voor een optimale pasvorm.

Ventilatie

Het ademende vermogen van de downhill-helm ontstaat door de schuimstoffen en het mesh-materiaal, maar ook door alle ventilatieopeningen rond het hoofd. De openingen bevinden zich op strategische plaatsen met centrale insnijdingen, die het design van de helm benadrukken en hem de coole vorm geven die zo belangrijk is bij de aankoop. Vergeet niet dat het kopen van een downhill-helm niet alleen een absolute must is voor je veiligheid, maar ook een esthetische keuze waarmee je je kunt onderscheiden van anderen.

Downhill-helmen kunnen tot 24 ventilatieopeningen hebben, verdeeld in ventilatie aan de voorkant, bovenkant, zijkant en achterkant. Hoeveel openingen je helm uiteindelijk ook heeft,  het belangrijkste is natuurlijk wat jouw voorkeur is. Luister naar je lichaam. Dit speelt vaak een rol bij dameshelmen, die licht verschillen van herenhelmen door ogenschijnlijk onbelangrijke details zoals de lengte van het haar of subtiliteiten in de vorm van de schedel.

Het feit dat de helm ademend is, voorkomt niet 100% dat je gaat zweten. Dat is de reden waarom de beste merken downhill-helmen hun pads maken van antimicrobiële en sneldrogende vezels.

Geavanceerde technologieën

Alleen al de vorm van een downhill-helm is een ontwerp-prestatie op zich. Voeg daarbij de technologieën die aan de binnenkant worden gebruikt en je krijgt een integraalhelm die in niets onderdoet voor een motorhelm.

Het eerste dat genoemd moet worden is het MIPS-systeem, dat door veel merken standaard wordt gebruikt en zich orienteert aan rotatie-impact. De spanning tussen de impact en de middelpuntvliedende kracht is de basis voor veel hersenletsel in deze sport. Met het MIPS-systeem kan de schaal de plotselinge vertraging absorberen terwijl de binnenste beschermlaag de middelpuntvliedende kracht absorbeert en zo voorkomt, dat de hersenen in een andere richting "schudden" dan de schedel.

De tweede technologie die we willen noemen, richt zich op het helmgedeelte midden-onder en reduceert de belasting op nek, schouders en ruggengraat. Er is geen ongeluk voor nodig om deze gebieden te beschadigen: één stoot of klap is genoeg om naar een osteopaat te moeten.

De maat van je nieuwe full face mountainbike helmet

Helmen hebben maten. Maak je geen zorgen, die van jou hebben we ook. In het algemeen adviseren de fabrikanten, net als bij veel kledingstukken, dat als je tussen twee maten in zit, je altijd de grootste maat moet kiezen, zodat het schuim aan de binnenkant zich geleidelijk aan je schedel kan aanpassen.

In eerste instantie lijken deze schuimstoffen altijd te strak te zitten, maar je moet ook bedenken dat het aanpasbare materialen zijn, net als bij schoenen, en dat ze zich altijd naar de vorm van je hoofd zullen vormen.