Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

De trapas van de fiets - altijd in beweging

Er zijn onderdelen van de fiets en e-bike die je niet kunt zien - en toch zijn ze superbelangrijk. De trapas is hier een goed voorbeeld van. Verborgen in lagerschalen of direct in het frame is de trapas essentieel, omdat hij ervoor zorgt dat je soepel kunt trappen. Maar dat is niet alles: belastingen, vuil en water zorgen ervoor, dat de trapas soms het zwaarst wordt belast. Daarom is het ook een klassiek slijtageonderdeel, dat van tijd tot tijd vervangen moet worden. Vind nu de juiste trapas bij ons. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De fiets trapas en zijn functie

Wanneer de trapas knarst en kraakt, is dat vaak een teken dat er een nieuwe trapas nodig is. En dit is meestal ook het moment waarop we voor het eerst beseffen, hoe belangrijk de trapas is voor het functioneren van een fiets. De trapas van de fiets vormt de verbinding tussen de crank en het frame - en is daarom een essentieel onderdeel van het aandrijfsysteem.

Het ontwerp van een fietstrapas is bijna altijd hetzelfde: twee stabiele lagers huisvesten de as van de crank. In de loop der jaren zijn er echter talloze ontwerpen en afmetingen ontwikkeld, waardoor de trapas een uiterst complex onderdeel is geworden. In het algemeen zijn er twee ontwerpen, die we hieronder in meer detail zullen bespreken: het geperste trapaslager en de individueel geplaatste of geschroefde trapas.

Het geperste trapaslager bestaat uit een behuizing waarin de lagers en de as van de crank stevig zijn vastgeperst. Tijdens de montage wordt de lageras echter vastgeschroefd. Deze variant is alleen te vinden in oudere of goedkope fietsen.

In bijna alle moderne frames worden de twee lagers echter zonder aandrijfas geplaatst, geperst of geschroefd. De lagers bevinden zich in afzonderlijke lagerschalen. Tot slot worden de rechter crankarm en de as gewoon doorgeschoven en vastgeschroefd aan de linker crankarm.

Ongeacht welk type je op je bike gebruikt: als je een nieuwe trapas wilt kopen, raden we je aan eerst een voorselectie te maken op basis van het type fiets. We hebben specifieke categorieën voor trapassen voor racefietsen, MTB-trapassen en BMX-trapassen. Vervolgens moet je controleren of de lagerbreedte overeenkomt met die van je frame en of de afmetingen en montage van de crankarmen overeenkomen. Meer hierover volgt later.

Koopadvies - Let op deze afmetingen voor de fiets trapas

Om de juiste trapas voor jouw bike te vinden, moet je de volgende afmetingen vergelijken met je frame en crankstel.

  • bouw: Bij geperste trapaslagers zijn de as en het lager permanent geïnstalleerd in een huls die in het frame wordt geschroefd. De bekendste versies zijn Vierkant en Octalink. De meeste moderne trapassen zijn individuele lagerschalen die in het frame worden gemonteerd. De as maakt deel uit van het crankstel en wordt meestal samen met de rechterarm ingebracht. 
  • type trapas: Er zijn veel typen trapassen, de meest gangbare zijn BSA, Pressfit of BB30, PF30. Het frame bepaalt welke trapas op jouw bike past. Je moet dus controleren voor welk type lager het frame van jouw fiets ontworpen is.
  • breedte van de behuizing: De breedte van de behuizing is de afstand tussen de buitenranden van de behuizing van de trapas. Deze afmeting wordt ook bepaald door het frame waarin je de trapas wilt monteren. Gangbare maten zijn 68 millimeter en 73 millimeter. 
  • asprofiel: Afhankelijk van het ontwerp en de afmetingen passen alleen assen met een bepaalde diameter in elk type trapas - ook hier moet je voldoen aan de relevante normen.

Samenvatting - Zo vind je de juiste trapas voor jouw fiets

Als je op zoek bent naar een nieuwe trapas, moet je zeker weten welk ontwerp en lagertype - bijvoorbeeld BSA schroefdraad of pressfit - bij jouw frame past. De breedte van de behuizing moet ook overeenkomen met de afmetingen van je frame. Om je keuze gemakkelijker te maken, hebben we de trapascategorieën voorgesorteerd. Je vindt bijvoorbeeld trapassen voor racefietsen, MTB-trapassen of BMX-trapassen. Natuurlijk bieden we ook bottom-brackets van alle grote onderdelenfabrikanten, zoals Shimano, SRAM, Rotor en Campagnolo, aan. We hebben ook speciale onderdelen, zoals stalen bottom-brackets of keramische trapaslagers.

Overigens: voor het monteren en verwijderen van de trapas heb je speciaal trapasgereedschap nodig, dat je ook in ons assortiment vindt.