Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-trapas - dat is belangrijk bij een mountainbike-trapas

Knarst de crank bij elke omwenteling, heeft de as speling of voel je een stroeve loop of weerstand bij het trappen? Dan heb je waarschijnlijk een nieuwe trapas nodig. Maar zo eenvoudig is het niet: als het gaat om MTB-trapassen, zijn er veel verschillende modellen en bijbehorende afmetingen. Op deze pagina geven we je een overzicht van de meest gangbare MTB-trapassen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Trapas op de mountainbike - basiskennis

Met de MTB-trapas worden de twee lagers bedoeld die zich in de trapasbehuizing van het MTB-frame bevinden en waarin het crankstel draait. Aangezien de lagers voortdurend in beweging zijn tijdens het trappen en ook worden blootgesteld aan schokken en stoten en aan vuil en water, zijn de binnenlagers op de mountainbike een van de onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn en vaak problemen veroorzaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze na verloop van tijd onvermijdelijk vervangen moeten worden. Er zijn nu echter verschillende standaarden voor crankstellen voor MTB's en e-mountainbikes, en dienovereenkomstig zijn er ook verschillende trapassen. Welk model je nodig hebt, hangt af van de diameter van de trapas, de voorgeschreven afstand tussen de twee lagers (breedte van de behuizing) en de lagerzitting in het frame.

De gangbaarste MTB-trapassen op een rij:

  • BSA (Hollowtech II / GXP / M24): veel gebruikt sinds de introductie van Shimano's Hollowtech-II-cranks, dit is de basis voor veel moderne standaard MTB-trapassen. Andere fabrikanten gebruiken de aanduiding GXP, e13 of M24. De asdiameter kan 24 mm zijn over de gehele lengte (Hollowtech II / M24) of 24 mm taps toelopend naar 22 mm aan het eind. De lagers bevinden zich in de trapasbekers en zitten buiten het frame. Ze hebben een linkse schroefdraad aan de rechterkant en een rechtse schroefdraad aan de linkerkant en zijn gemarkeerd met 1,37" x 24 TPI. De schaalbreedte kan 68, 73, 83 of 100 mm zijn op een mountainbike.
  • Pressfit / BB92: deze trapasvariant is ook geschikt voor trapassen met een diameter van 24 mm (bijvoorbeeld Hollowtech II). De lagers zitten echter in kunststof schalen, die direct in het trapashuis van het frame worden gemonteerd. De schaalbreedte voor MTB's is 89,5 of 92 mm, de buitendiameter van de lagers is 41 mm.
  • BB30: een open standaard met een asdiameter van 30 mm. De lagers, zonder huls en cups, met een buitendiameter van 42 mm, zitten direct in het trapashuis van het frame, wat bijzonder lage productietoleranties vereist. De buitendiameter van de lagers is 42 mm voor de BB30-standaard.
  • PF30 / Pressfit T 30: deze trapasstandaard is een aanpassing van de BB30-standaard (30 trapas). Dit type MTB-trapassen wordt echter niet direct in het frame geperst, maar zit in een plastic omhulsel - zodat de fabricagetoleranties van het frame beter gecompenseerd kunnen worden. De buitendiameter is 46 mm.
  • uitzondering Trek BB90/95: deze framefabrikant wijkt iets af van de gebruikelijke press-fit-standaard, maar kan meestal worden aangepast met spacers of adapters. Voor dit speciale geval moeten de specificaties van de fabrikant exact worden gevolgd.

Trapas MTB - kan ik het lager zelf vervangen?

Toegegeven: het onderwerp trapassen is complex. Maar als je eenmaal de juiste MTB-trapas hebt gevonden, kun je deze natuurlijk zelf vervangen. Belangrijk: volg altijd de montage-instructies van het crankstel waarvan je de trapas moet vervangen. De montagehandleiding van de fabrikant vertelt je ook, of je speciaal gereedschap nodig hebt en zo ja, welk.
Overigens: bij BIKE24 vind je altijd een grote selectie passend fietsgereedschap. Zodat het vervangen van je trapas perfect lukt.