- Home
- Fietsen
- Fietskleding & Schoenen
- Broeken
- MTB Broeken
Met een casual MTB-broek zijn de trails je thuis
Stap op je mountainbike, geniet van de natuur en rock de meest uitdagende paden. Om ervoor te zorgen dat niets knelt en dat je voldoende beschermd bent, is de juiste kleding het allerbelangrijkste. Vooral mountainbike-broeken behoren tot de basisuitrusting van elke mountainbiker. Hier vind je een uitgebreide selectie broeken voor downhill biking: ongeacht het weer, kort of lang, voor dames, heren of kinderen. In het volgende lees je wat belangrijk is bij het kopen van MTB-broeken - want met de perfecte broek kun je je concentreren op het wezenlijke, de trail! Verder lezen
Casual stijl off-road: mountainbike-broeken
De juiste kleding is bij geen enkele sport te onderschatten. Daardoor kun je je concentreren op je performance zonder je zorgen te hoeven maken over knellende naden of te weinig bewegingsvrijheid.
Mountainbike-broeken zijn meestal wat nonchalanter gesneden dan de nauwsluitende racefietsbroeken die wielrenners dragen. Enerzijds speelt de windweerstand op de MTB niet zo'n grote rol en anderzijds vinden de beschermers, die je in geen geval mag weglaten, zonder problemen ruimte onder de korte of lange broek. Ze combineren een comfortabele, casual snit met belangrijke kenmerken als een uitneembare binnenbroek met zitpads. Andere kenmerken die MTB-fietsbroeken onderscheiden, zijn zakken met verborgen ritsen (er kan niets uitvallen en je kunt niet aan blijven haken), ventilatiesystemen met inzetstukken van gaas, een elastische tailleband en platte of offset-naden voor meer draagcomfort en minder drukpunten. Voor warme, zomerse temperaturen kun je een MTB korte broek kiezen, voor koude of oncomfortabele dagen raden we een lange broek of een combinatie van shorts en beenwarmers aan.
In het algemeen is het belangrijk dat je fietsbroek goed past en je op geen enkele manier belemmert of onaangenaam knelt. Anders kan het zelfs gevaarlijk zijn op waaghalzige afdalingen, als je aandacht uitgaat naar de knellende broek en niet naar het parcours. Als je te weinig bewegingsvrijheid hebt, kun je misschien niet snel genoeg reageren in moeilijke situaties; als de broek te wijd is, kan hij misschien bij het fietsen in de weg zitten - met ernstige valpartijen als gevolg. Al deze situaties kun je vermijden met de perfecte MTB-fietsbroek.
De stof waarvan MTB-broeken zijn gemaakt - wat moet je daarover weten?
Bij mountainbiken wordt kleding blootgesteld aan bijzonder hoge belastingen - in de vorm van vuil, takken of onvrijwillig contact met de grond. Daarom gebruiken fabrikanten meestal combinaties van stevige, slijtvaste functionele materialen zoals nylon of polyester met elastische inzetstukken van bijvoorbeeld polyamide of spandex. Dit biedt de beste bescherming en langdurige slijtvastheid, zonder dat dit ten koste gaat van de bewegingsvrijheid. Als alternatief zijn er ook MTB-fietsbroeken die volledig elastisch zijn. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van 4-weg-stretch, om maximale bewegingsvrijheid te bieden.
Freeride- of downhill-broeken zijn als het ware het kroonjuweel van alle MTB-broeken als het gaat om de materiaalkeuze, want ze moeten uiterst slijtvast en sterk zijn. Ademend vermogen wordt geleverd door het materiaal zelf, in de vorm van microporiën, of extra ventilatiesystemen. Deze inzetstukken van gaas zijn meestal met een rits te openen en zorgen voor extra verkoeling, vooral tijdens veeleisende tochten of warme dagen.
MTB-fietsbroeken hebben behalve ademend vermogen nog andere functies. Ze zijn waterafstotend of waterdicht, zodat je ook bij slecht weer niet van je trail-avontuur hoeft af te zien. Fabrikanten werken vaak met DWR (Durable Water Repellent)-coatings om de buitenste laag van de broek te beschermen tegen vocht. De coating zorgt ervoor, dat de vezels van het oppervlak bijzonder glad blijven, zodat regen of nevel er gewoon af kunnen parelen. Dit effect slijt echter na enige tijd. Maar maak je geen zorgen - een DWR-behandeling kan weer geactiveerd worden met de juiste textielverzorging. Bij het inwassen wordt een impregneermiddel gebruikt, maar dat heeft tot gevolg dat de binnenkant ook ondoordringbaar wordt voor water. Het ademend vermogen lijdt daaronder. Als alternatief kun je een spray gebruiken om de DWR-coating te reactiveren. Functionele materialen met DWR-coating worden ook vaak gecombineerd met membranen in MTB-broeken of gebruikt in softshell-broeken, om waterdichte fietsbroeken aan te kunnen bieden. Als je niet wilt dat regen of nattigheid in de vorm van plassen of dauw je ervan weerhoudt te gaan rijden, raden we je aan op zoek te gaan naar een waterdichte hardshell-broek.
Hobbyfietsers in het cross-country-segment of op de all-mountain-tour dragen ook graag MTB-shorts.
Er gaat niets boven comfort op je bike
Zadelbeschermers zijn er alleen voor racefietsers? Dat dacht je maar. Om ook op veeleisende trails voor comfort te zorgen, zijn de meeste overshorts te combineren met een bijpassende binnenbroek respectievelijk onderbroek met geïntegreerde zitvulling. Veel MTB-fietsbroeken worden geleverd met een bijpassende binnenbroek. Als dit niet het geval is, of als de bijpassende binnenbroek nog in de wasmand ligt, kun je ook losse binnenbroeken of broeken vinden voor je MTB-outfit. Als alternatief dragen sommige MTB-rijders ook graag koersbroeken met bretels onder hun MTB-fietsbroek. Afgezien van het onmiskenbare comfort dat fietsbinnenbroeken bieden, is er nog een voordeel van uitneembare binnenbroeken: het onderhoud. Je kunt beide broeken apart wassen.
Let er bij het kiezen van zowel de binnen- als de buitenbroek op of het fietsbroeken voor heren of damesfietsbroeken zijn. Naast het ontwerp zijn ook de pasvorm en de vulling van de zitting aangepast aan de anatomie van beide seksen.
Cross-country/marathon-race - de net iets andere MTB-outfit
Voor snelle en veelzijdige mountainbike-trajecten, zoals bekend uit de cross-country, heeft de fietser baat bij strakkere kleding. Afgezien van aerodynamische redenen is het voor mountainbikers enorm belangrijk om niet oververhit te raken wanneer ze hun grenzen verleggen op de circuits. De veeleisende wedstrijdparcoursen bestaan uit stukken bergop en bergaf, waar je ook af en toe moet afstappen. Hierbij is het belangrijk dat je broek niet blijft haken aan bijvoorbeeld het zadel. Want elke seconde telt. In het finishgebied en tussen de secties kunnen de racers ook vlakke stukken verwachten waar het tot een sprint (vergelijkbaar met een wegwedstrijd) tussen de deelnemers kan komen. In het XC/marathon-segment is fietskleding met oppervlaktebehandeling ideaal, want de parcoursen voeren vaak door modderig terrein met opspattend water.