Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Regenjas fiets: maximaal beschermd en comfortabel op regenachtige dagen

Regenjacks voor fietsers kunnen je een beslissend voordeel geven tijdens trainingen en wedstrijden. Hoe duurzamer ze zijn, hoe meer uren je in ongunstige omstandigheden op de fiets kunt doorbrengen. Bovendien kan regen je op elk moment verrassen, vooral in de herfst, winter en lente. Fietsen in natte kleding vermindert je prestaties en kan natuurlijk leiden tot een verkoudheid. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een fietsregenjack?

Een fiets regenjas is een waterdicht kledingstuk. Het is speciaal ontwikkeld voor fietsen in de regen, om het binnendringen van water te voorkomen, of het nu gaat om een paar druppels of een stortbui.

Een fietsregenjas moet niet worden verward met andere fietskledij met soortgelijke eigenschappen, zoals een fietsjack of een windjack, die qua ontwerp en functie vaak overlappen met fietsregenjacks. In principe zijn het verschillende kledingstukken met verschillende functies.

Ten eerste maakt een fietsjack deel uit van de basisuitrusting van een fietser, vooral wanneer de temperaturen dalen. Het zijn meestal thermokledingstukken die zeer goed ademen en veel andere functies hebben, die je beschermen tijdens het fietsen.

Het windjack daarentegen is vergelijkbaar met een fietsjack, maar heeft, zoals de naam al doet vermoeden, als taak de windweerstand en het daarmee gepaard gaande ongemak tegen te gaan.

Het fietsjack en het windjack zijn niet 100% waterdicht, maar het regenjack is dat wel.

Soorten fietsjacks naar design

Er zijn drie hoofdmodellen fietsregenjacks, die verschillen wat betreft design en de lichaamsdelen die ze bedekken.

Standaard regenjack fiets

De standaardversie van het regenjack is het populairst. Het is een kledingstuk dat de borst en armen tot aan de polsen volledig bedekt. Het zorgt voor meer bewegingsvrijheid op de fiets en is bestand tegen lichte tot middelzware regen.

Het standaard fietsregenjack is praktisch, omdat het weinig ruimte inneemt en ook onderweg gemakkelijk aan en uit te trekken is.

Regenjack met capuchon

Dit type regenjack is een variant op het klassieke fietsregenjack. Naast de hierboven genoemde kenmerken heeft het een capuchon, die het hoofd beschermt. Dit detail maakt het iets omvangrijker, maar dat is het waard, vooral als het onophoudelijk regent.

Deze capuchons zijn gemakkelijk te verstellen en laten alleen het gezicht onbedekt, dat je indien nodig kunt beschermen met een fietszonnebril.

Het belangrijkste is, dat er geen druppel water doorheen komt.

Waterdichte fietsponcho's

Waterdichte poncho's zijn een minder nauwsluitend kledingstuk dan fietsjassen. Ze spannen over het lichaam en hoewel ze zich naar je vormen, zitten ze altijd losjes. Zo kan je vrij transpireren.

De capuchon van een waterdichte poncho bedekt ook je hoofd, maar, afhankelijk van het model, een kleiner of groter deel van je gezicht. Voor maximale bescherming heeft de capuchon ook doorzichtige plastic zijkanten, die het perifere zicht verbeteren.

Een ander voordeel van de poncho is, dat hij ook een groot deel van het onderlichaam en de rug bedekt. Dit betekent dat deze delen ook beschermd zijn tegen spatwater en modder.

Eisen aan een goed regenjack

Een goed fietsregenjack moet niet alleen waterdicht zijn, maar ook comfortabel en voorzien van allerlei functies die het gebruik ervan vergemakkelijken. Hier mag je niet op beknibbelen.

Isolering

Conventionele regenbescherming is niet genoeg voor een fietsregenjack. In de constructie worden geavanceerde isolatietechnieken gebruikt, zoals microscopisch kleine microporiën. Ze zijn kleiner dan de waterdruppels zelf en zorgen ervoor dat de regen er niet doorheen kan.

Ademend vermogen

Regenjacks voor fietsers zijn maar tot op zekere hoogte waterdicht, omdat we onder dit kledingstuk blijven zweten. We willen de regen buiten houden, maar we willen ook, dat ons lichaam kan ademen. Anders kunnen we nog steeds nat worden, maar dan van het zweet.

Lichtgewicht

Een regenjack is een kledingstuk dat deel uitmaakt van je dagelijkse uitrusting. Soms stap je er direct mee op je fiets, soms kom je midden op straat in de regen terecht. Een lichtgewicht regenjack is gemakkelijk op te bergen en zorgt ervoor, dat je het binnen een paar seconden aan en uit kunt trekken. Het is ook in je eigen belang dat het licht is, want elk extra gewicht dat je toevoegt aan je uitrusting, betekent extra weerstand en dat zie je terug in je prestaties.

Maat

Bij het kopen van een fietsregenjas moet je rekening houden met je eigen behoeften. Je lichaamsbouw speelt hierbij ook een rol, want mensen zijn niet allemaal hetzelfde en twee mensen met dezelfde maat kunnen zich anders voelen in hetzelfde kledingstuk.

Het is ook een kwestie van smaak. Misschien houd je van getailleerde kleding of juist van kleding die wat losser zit. Vergeet niet dat je onder de jas ook andere kledingstukken draagt; houd rekening met het totaal aan kledingstukken.

Manchetten

Laten we tot slot eens kijken naar de kleine details van de pasvorm. Ze lijken misschien onbelangrijk, maar ze maken het verschil tussen comfortabel en zeer comfortabel. Deze categorie omvat de zomen, de aanpassing van de manchetten en alle semi-elastische boorden, die het kledingstuk op zijn plaats houden zonder te beperkend te zijn.

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van een regenjack is de ritssluiting. Ritst hij snel dicht? Voelt hij betrouwbaar aan? Al deze vragen moeten worden beantwoord voordat je op pad gaat, want een slechte rits kan het doel waarvoor hij is ontworpen, voorbij schieten.

Dan zijn er nog andere, minder belangrijke vragen, die meer te maken hebben met onze gewoonten, zoals of het regenjack zakken moet hebben en zo ja, waar ze moeten zitten. Sommige mensen vinden het praktisch om ze aan de voorkant te hebben, terwijl anderen hun energierepen bijvoorbeeld liever aan de achterkant bewaren.

Kleuren

Ook al lijkt het misschien slechts een esthetische beslissing, welke kleur je kiest voor je regenjack is meer dan belangrijk. Vergeet niet dat je zichtbaarheid onder een regenjack beperkt is. Daarom zijn regenjacks die opgaan in hun omgeving niet de juiste keuze. Als je de verleiding niet kunt weerstaan om een donkergekleurd regenjack te kopen, zorg er dan voor dat het reflecterende elementen heeft, om op de weg toch zichtbaar te zijn.