Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Bagagedrager fiets: transportoplossing voor MTB, racefiets en andere fietsen

Wat je ook met je fiets wilt vervoeren, een bagagedrager zorgt voor comfort en veiligheid tijdens het vervoer. Bagagedragers zijn er in de meest uiteenlopende uitvoeringen: naast de klassieke bagagedrager voor achterop kun je ook bagagedragers voor voorop gebruiken, zoals lowriders of zadelpenbagagedragers voor racefietsen en mountainbikes. Welke van deze verschillende soorten bagagedragers het meest geschikt is, hangt af van het gebruiksgebied en het ontwerp van de betreffende fiets (mountainbike, racefiets, trekkingfiets, stadsfiets, kinderfiets, enzovoort). Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Deze vragen helpen je een bagagedrager te kiezen voordat je hem koopt

De keuze aan bagagedragers voor fietsen is enorm. De volgende vragen helpen je bij het vinden van een geschikt model - bijvoorbeeld de juiste bagagedrager voor je racefiets of mountainbike:

  • Waar heb je het bagagerek voor nodig? Voor het vervoer van kleine spullen of voor grotere bagage op een langere fietstocht?
  • Welke wielmaat (in inches) heeft jouw fiets?
  • Welke bevestigingsmogelijkheden biedt jouw fiets?
  • Welk gewicht moet de bagagedrager kunnen dragen?
  • Als een bagagerek achteraan een optie is: zit er een achterlichtbevestiging op je fiets?
  • Als je geïnteresseerd bent in een bagagedrager voor voorop: Heeft dit invloed op het licht van het voorwiel?
  • Heb je een veerklep nodig voor het dragen van kleinere voorwerpen?

Door deze vragen te beantwoorden kun je de selectie van mogelijke bagagedragers voor je fiets aanzienlijk beperken.

Bagagedrager fiets voor of achter?

Om te beslissen of je liever een bagagedrager achter of voor op je fiets hebt, moet je eerst weten: in welke gevallen is een bagagedrager boven het voorwiel (bagagedrager voorop) beter dan een bagagerek dat achteraan zit (bagagedrager achterop)? Algemeen geldt: de positie van de bagagedrager op de fiets bepaalt aan de ene kant de maximale belasting en beïnvloedt aan de andere kant het rijgedrag - het kan dus ook een kwestie van rijstabiliteit en dus veiligheid zijn welk type bagagedrager je moet kiezen.

Standaard bagagedrager: de bagagedrager achterop

De standaard bagagedrager op veel fietsmodellen is de bagagedrager voor het achterwiel. Hij is gemonteerd boven het spatbord van het achterwiel, dat meestal ook aanwezig is, en is goed geschikt voor het vervoer van grotere voorwerpen. In de regel kan hij een belasting tot 25 kilogram dragen. Het is ook mogelijk om fietstassen te bevestigen en te vervoeren en goederen vast te zetten met behulp van een elastiek of veerklep. Speciale systeemfietstassen zijn vooral handig voor stads- en trekkingfietsen: compatibele tassen of manden kunnen heel gemakkelijk op en van de fiets worden geklikt.
Voordat je zo'n model koopt, is het belangrijk om uit te zoeken of de benodigde gaten (ook wel 'oogjes' genoemd) op je fiets aanwezig zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij onze klantenservice of rechtstreeks bij de fabrikant van je fiets. Vooral racefietsen en rasechte cyclocrossfietsen worden bijna altijd geleverd zonder bagagedrageroogjes, terwijl gravelfietsen ze meestal wel hebben.

Bagagedrager voor op de fiets

Het klassieke bagagerek voorop is aan de voorkant boven het voorwiel bevestigd en functioneert op dezelfde manier als een bagagerek achterop. Het is echter meer geschikt voor kleine en compacte transportgoederen. Als het bagagerek aan de voorkant (een voordrager) aan het stuur wordt bevestigd, moet je vooral letten op het bagagegewicht, want een hoger gewicht heeft ook een grotere invloed op je rijeigenschappen. Let er ook op dat het rek niet het voorlicht van je fiets bedekt.

Speciaal bagagerek vooraan: de lowrider

De zogenaamde lowrider zit op de voorvork, waarvoor er ook bijbehorende bevestigingsgaten moeten zijn. De lowrider is dus lager dan de gebruikelijke voordragers. Door het lagere zwaartepunt en de nabije stuuras heeft het minder invloed op het rijgedrag dan klassieke voordragers. Net als deze zijn lowrider-modellen echter niet ontworpen voor zware ladingen: de te vervoeren goederen mogen vaak maar maximaal 12 kilo wegen, maar het toegestane gewicht kan ook lager worden aangegeven, afhankelijk van de fabrikant en het model.

Zadelpenbagagedrager voor mountainbikes en racefietsen

Zoals de naam al zegt, wordt zo'n drager aan de zadelpen bevestigd. Dit is een vrijhangende bagagedrager die verder geen contactpunten met de fiets heeft. Omdat hij weinig weegt en snel bevestigd en verwijderd kan worden, is zo'n drager vooral aan te bevelen voor racefietsen of mountainbikes. Daarom wordt deze zadelpenbagagedrager ook wel MTB- of racefiets-bagagedrager genoemd. Er zijn echter ook nadelen: bagagedragers op de zadelpen bieden slechts een laag draagvermogen van maximaal 10 kilogram. Ze verminderen de off-road mobiliteit van een MTB en er is een risico van uitzwaaien als het gewicht niet goed verdeeld wordt. En gebruik alsjeblieft alleen aluminium: een bagagerek hoort niet thuis op een kostbare maar gevoelige carbon zadelpen.

Bagagedrager kopen: welk materiaal is geschikt?

Bagagedragers zijn verkrijgbaar in aluminium, staal of titanium. Hoewel staal een vrij hoog eigen gewicht heeft, is het zeer veerkrachtig en biedt het een onopvallend uiterlijk door de smallere buizen. Aluminium bagagedragers zijn lichter, maar kunnen vaak niet zo zwaar beladen worden. Titanium bagagedragers bieden de ideale combinatie van een laag eigen gewicht en een maximaal laadvermogen. Ze zien er ook bijzonder stijlvol uit.