Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Vind de perfecte zwembril voor nog meer zicht in het water

Of het nu gaat om training of wedstrijd, indoor of outdoor - een zwembril behoort tot de basisuitrusting van elke ambitieuze zwemmer. Zwembrillen hebben vooral een beschermende functie en voorkomen dat je water in je ogen krijgt. Dit betekent dat noch chloor noch ziektekiemen in je ogen kunnen komen. Bovendien is het zicht veel beter en comfortabeler met een zwembril - zodat je ook onder water gegarandeerd een goed overzicht houdt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De volgende onderwerpen staan je te wachten:

Duikbril, Zweedse zweembril of zwemmasker: wanneer heb je welke bril nodig?

Welke zwembril je kiest, hangt altijd af van het beoogde gebruik. Zwem je competitief en heb je gericht zicht nodig in het zwembad? Dan moet je de Zweedse zwembril op de shortlist zetten. Als je de voorkeur geeft aan een zwembril voor training of recreatief gebruik, dan vind je zeker wat je zoekt bij onze duikbrillen of zwemmaskers.

Zweedse zwembril voor wedstrijdzwemmers

Zweedse zwembrillen zijn vooral populair bij wedstrijdzwemmers en topsporters, bij wie elke seconde in het water telt. Het zijn ultralichte, minimalistische zwembrillen zonder siliconen randen of rubberen afdichtingen op de harde oogkappen. Dankzij hun hydrodynamische vorm hebben ze een bijzonder lage waterweerstand en beperken ze het gezichtsveld nauwelijks. Omdat de duikbril stevig tegen de oogkassen zit en er niet alleen op rust, kan hij zelfs tijdens hoofdduiken of rolwendingen niet wegglijden. Toch mag je dit model alleen tijdens een wedstrijd dragen. De druk op de ogen kan op den duur erg onaangenaam worden en zelfs tot verwondingen leiden.

Duikbril voor recreatie of training

Duikbrillen zijn de klassieker onder de zwembrillen. Het montuur is omrand door siliconen of rubber en hecht dus optimaal aan het gezicht - als een zuignap. Ze zijn er in veel verschillende vormen en kleuren, zodat elke zwemmer het perfecte model kan vinden voor vrije tijd of training. Duikbrillen zijn ook populair bij triatleten, omdat ze comfortabel te dragen zijn over lange afstanden en de zachte buitenschalen de kans op letsel aan de start aanzienlijk verkleinen.

Zwemmasker voor veel comfort in het water

In tegenstelling tot andere zwembrillen, rusten zwemmaskers op de jukbeenderen en het voorhoofd. De siliconen rand is breder dan die van de duikbril en biedt dus nog meer draagcomfort. Daarom is dit model ideaal als zwembril voor kinderen of voor lange afstanden.

Indoor of outdoor, zonnig of bewolkt - de juiste lenskleur

Zwembrillen zijn verkrijgbaar met verschillende kleuren brillenglazen: helder, spiegelend, getint of zelfs gepolariseerd. Om jouw perfecte zwembril te vinden, moet je bedenken waar je het vaakst in het water bent.

Buiten zwemmen onder zeer goede lichtomstandigheden

Als je vaak in open water zwemt en graag bij veel zonlicht je baantjes trekt, moet je ervoor zorgen dat je duikbril UV-bescherming heeft. Omdat de zonnestralen sterk door het wateroppervlak worden weerkaatst, is speciale bescherming nodig. Donker getint glas met polarisatie filtert de hinderlijke schitteringen die op het wateroppervlak in open water optreden. Gespiegelde brillenglazen zijn ook geschikt onder zonnige omstandigheden. Ze produceren een gedimd zicht, maar kunnen ook nuttig zijn voor indoorwedstrijden, omdat je je dan beter kunt focussen en op je eigen baan concentreren.

Zwemmen bij matig zicht of kunstlicht

Voor trainingen of wedstrijden bij matig zicht in het zwembad of binnen met kunstlicht zijn heldere of blauw getinte brillenglazen bijzonder geschikt. Deze veranderen de waarneming hooguit een beetje en beschermen vooral de ogen.

Zwemmen bij slecht zicht of in de schemering

Oranje- of geelgekleurde brillenglazen verhogen het contrast bij weinig licht in donkere binnenbaden. Behalve dat ze je zicht verbeteren, kun je ook gemakkelijker je weg vinden als je in de schemering weer naar het water wordt getrokken.

Daarop moet je letten bij aankoop van een zwembril

Als de bril knelt, beslaat of water binnenlaat, doet hij uiteindelijk meer kwaad dan goed. Daarom is het belangrijk om de juiste maat en vorm te vinden. Er zijn drie factoren waarmee je rekening moet houden: de vorm van je hoofd, de breedte van je neusbrug en de afstand tussen je ogen. De neusbrug en de hoofdband van de zwembril zijn meestal verstelbaar, zodat je ze optimaal aan je behoeften kunt aanpassen. In het algemeen moet je zwembril strak aansluiten, zonder oncomfortabel aan te voelen.

Met de vacuümtest kun je snel en gemakkelijk ontdekken of de pasvorm van de zwembril bij je gezicht past. Zet de bril op en druk hem lichtjes aan. Daarbij is het belangrijk, dat je de hoofdband niet om je hoofd doet, maar gewoon laat hangen. De bril creëert een vacuüm en moet minstens 3 seconden op je gezicht blijven zitten. Als hij er meteen weer afvalt, probeer dan een andere maat of vorm.

BIKE24 biedt een ruim assortiment aan zwem brillen voor volwassenen en kinderen, zodat iedereen de perfecte maat en pasvorm kan vinden. Als bij de vacuümtest de oogkappen vast blijven zitten, dan kun je de neusbrug en de hoofdband aanpassen.

Hoewel zwemmaskers op klassieke duikbrillen of -maskers lijken, mag je met je zwembril nooit dieper dan 2 meter duiken. De ontstane onderdruk kan letsel aan de ogen tot gevolg hebben.

Tips voor het verzorgen en opbergen van je zwembril

Als de training of wedstrijd voorbij is, gooi je bril dan niet zomaar in je sporttas. Spoel hem na elk gebruik met koud, schoon water af en laat hem aan de lucht drogen. Pas op dat je de binnenkant van de brillenglazen niet aanraakt en probeer ze niet te drogen met een handdoek. Hierdoor kan de anti-condenslaag gemakkelijk bekrast of beschadigd raken. Als je zwembril droog is, kun je hem in een hard etui doen om hem veilig buiten het zwembad te bewaren.

Waarom beslaan zwembrillen en hoe kan ik dat voorkomen?

Er zijn verschillende redenen waarom een zwembril kan beslaan. Behalve het verschil in temperatuur tussen lichaam en water, komt het vaak voor dat de glazen beslaan als ze niet goed verzorgd worden en de anticondenscoating beschadigd raakt. Deze wordt tijdens de productie aan de binnenkant van de glazen aangebracht. Het is daarom belangrijk dat je de binnenkant van je lenzen niet aanraakt of erover wrijft met je vinger, een handdoek of een ander voorwerp. Als de coating eenmaal beschadigd is, heb je geen helder zicht meer. Het is echter ook mogelijk om de anticondenscoating handmatig te vernieuwen met een spray of vloeistof.

Zwembrillen op sterkte

BIKE24 biedt zwemmers ook zwembrillen op sterkte met gangbare dioptrieën. Dit zijn verwisselbare glazen waarmee je ook met sterkte goed zicht houdt en die de veiligheid in het water waarborgen.