Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Neopreen Kleding

Sorteren op Populariteit

Fietspakken - van A voor aerodynamica tot P voor protectie

Wie heeft ze uitgevonden? Waarschijnlijk was het weer de triatlon-scene! Want terwijl nauwsluitende pakken uit één stuk al vele jaren standaard zijn in de triatlon, zelfs bij hobbywedstrijden, zijn ze pas de laatste jaren steeds populairder geworden bij het wielrennen. Tegenwoordig dragen veel profs zelfs in wegwedstrijden een aerodynamisch pak, dat minder luchtweerstand belooft dan de klassieke combinatie shirt/broek. En veel amateurs hebben ook een overeenkomstig pak-uit-één-stuk in hun fietskledingrepertoire. Het wordt altijd gebruikt als aerodynamica bijzonder belangrijk is.

Maar niet alleen bij triatlon en wielrennen, maar ook bij off-road-rijden hebben wieler-overalls de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Dit zijn echter geen aerodynamische, nauwsluitende Lycra-modellen, maar is ruimer gesneden beschermende fietskleding. MTB-overalls hebben het voordeel, dat er geen ruimte is tussen de broek en het jack. Vuil en viezigheid kunnen daardoor veel moeilijker je lichaam bereiken. Je bent dus beter beschermd dan met klassieke kleding. MTB-regenpakken zijn trouwens ook heel stijlvol - een klassieke win-winsituatie.

Welke soorten fietspakken zijn er?

Fietsoveralls zijn er dus in allerlei varianten:

  • eendelig wielrenpak: de klassieker voor tijdritten, baanwedstrijden en andere situaties waarin elke seconde telt. De nauwsluitende pasvorm vermindert de luchtweerstand en zorgt voor maximale speed tegen de wind in. 
  • cyclocross-pak: dit eendelige pak heeft nu ook een plaats veroverd in cross-countrywedstrijden. Zogenaamde cyclocross-pakken lijken erg op de klassieke tijdrit-onesies. Eén verschil is, dat ze meestal lange mouwen hebben. Ook zijn de materialen meer bedoeld om je warm te houden, want cyclocross-wedstrijden vinden meestal in de winter plaats.
  • triatlon-onesy: zeer nauw verwant aan wielrenpakken, maar meestal zonder mouwen. Ook hier ligt de nadruk op aerodynamica en daarom zijn deze eendelige pakken ook strak gesneden. Een ander belangrijk kenmerk van triatlonpakken is, dat ze snel drogen en je ook ondersteunen tijdens het hardlopen.
  • swimskin en speedsuit: in zekere zin is dit een mix van een triatlon-pak en een neopreen-pak. Dit soort pakken wordt gebruikt, als klassieke neopreen-pakken verboden zijn vanwege de watertemperaturen.  Deze pakken worden tijdens het zwemmen over het klassieke trisuit gedragen en zorgen ervoor, dat je gemakkelijker boven water blijft. Triatleten hopen dat dit hun wedstrijden positief beïnvloedt. Een ander positief effect is de extra isolatie, die kan beschermen tegen afkoelen in het water. Een verschil met de triatlon-onesie is ook de snit: bij swimskin en speedsuit zit de rits namelijk meestal aan de achterkant.
  • MTB-regenpak en onesy: in tegenstelling tot de hierboven genoemde modellen gaat het bij een MTB-pak niet om aerodynamica of fracties van seconden. De focus ligt eerder op bescherming tijdens het mountainbiken. Dankzij de constructie uit één stuk ben je beter beschermd tegen modder, vuil en water. Sommige versies hebben zelfs een capuchon of regenbescherming.

De juiste keuze - het ideale fietspak voor jou

Zoals je hebt gemerkt, hangt het volledig af van je doel, welk fietspak het beste bij je past. Als je actief wilt deelnemen aan het wegwielrennen, is een nauwsluitend tijdritpak de eerste keuze. Dit zit heel strak en omsluit je lichaam perfect en helpt je op die manier de wind te snel af te zijn in de strijd om de seconden. Zulke eendelige fietspakken zijn verkrijgbaar met korte mouwen en met lange mouwen. Deze laatste worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor crosscountry-wedstrijden. Welke versie je ook kiest: voor eendelige wielrenpakken is een zeem standaard. Topmodellen hebben ook een speciale materiaalstructuur, die op de buitenkant van een golfbal lijkt, en daarmee de aerodynamica wil verbeteren. Eendelige wielrenpakken zijn zowel verkrijgbaar voor heren als voor dames.

Voor de triatlon kun je het beste de reglementen voor je komende wedstrijden aanhouden. Je kunt kiezen uit klassieke trisuits en pakken die toegelaten zijn wanneer neopreenpakken bij het zwemmen verboden zijn. Ze hebben meestal geen mouwen, maar er zijn ook versies met korte mouwen. Pakken met lange mouwen zijn daarentegen niet gebruikelijk bij de triatlon. De zeem in deze pakken is meestal dunner, zodat hij niet hinderlijk is tijdens het hardlopen. Sommige modellen hebben compressie-eigenschappen, om vermoeidheid op lange afstanden te voorkomen en je zo te ondersteunen vanaf de eerste stap op de pedalen tot de laatste run over de finishlijn.

Als je daarentegen vooral wilt mountainbiken en daar optimale bescherming wilt, dan kun je het beste een MTB-overall kiezen. Dit is een soort cross-over tussen een fietspak en een romper. Ook hier zijn er verschillende varianten. Sommige modellen zijn iets wijder gesneden, zodat je ook tijdens veeleisende afdalingen voldoende bewegingsvrijheid hebt. Veel modellen hebben ook een geïntegreerde zeem. Onesies zijn ook verkrijgbaar in slechtweer- en winterversies, die bieden bescherming tegen vocht en/of kou.

Professionele tijdritpakken - de eendelige racefietspakken voor secondenjagers

Wil je je een keer als een prof in de Tour of France voelen? Professionele tijdritpakken maken het mogelijk. Dat zijn aero-pakken, zoals professionele wielrenners die tijdens de wedstrijd dragen. Stijlvol bedrukt met sponsornamen. Bij BIKE24 vind je ook zulke originele replica's in het assortiment.

Fiets-onesies - samenvatting

Het maakt niet uit welk fietspak of welke onesy je kiest: let daarbij altijd op het materiaal. Een goede kwaliteit is hierbij bijzonder belangrijk. Zorg er ook voor, dat je pak comfortabel zit. Alleen dan kun je echt genieten van je sportieve activiteit. Voor een tijdrit op de weg is het bijvoorbeeld handig om een pak te kiezen dat de extreme houding op een tijdritfiets goed mogelijk maakt. Voor een triatlon daarentegen moet je probleemloos in een trisuit kunnen lopen. Bij MTB-overalls daarentegen komt comfort op de eerste plaats.

Trouwens: wil je je aerodynamische optreden aanvullen met andere kledingstukken en accessoires? Bij BIKE24 hebben we bijvoorbeeld ook aerodynamische fietshandschoenen en aerohelmen. Je vindt bij ons ook aerodynamische racefietsschoenen en overschoenen - een perfecte aanvulling op je nieuwe wielren-onesy.