Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietshelmen voor kinderen - kleine helmen, grote zekerheid

Fietsen: jong geleerd is oud gedaan. En dat lukt als je je hoofd niet verliest en een helm draagt. Van de eerste ritjes in een kinderzitje via de eerste eigen rijpogingen op een loopfiets tot het onder de knie krijgen van de downhill-trail op een MTB: fietshelmen voor kinderen zijn bijna nog belangrijker dan helmen voor volwassenen. Ze zijn er in talloze variaties, vormen en kleuren. Wij leggen uit waar je op moet letten en hoe je je kinderen zover kunt krijgen dat ze een fietshelm willen dragen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Van kinderzitje tot BMX - een fietshelm hoort erbij

Fietshelmen zijn uit ons leven niet meer weg te denken - net als school, belastingen of chocolade. Want hoofdletsel hebben we liever niet. Nog voordat de kleintjes hun eerste eigen tochten gaan maken, moeten de ouders al aan een helm denken. Bij de ouders op het fietsstoeltje of in de fietskar moeten kinderen goed beschermd zijn, want ze maken net zo goed deel uit van het wegverkeer als hun ouders, zonder dat ze invloed hebben op de situatie of zichzelf kunnen opvangen. Afhankelijk van hun grootte en ontwikkelingsfase kunnen kinderen al vanaf 1 jaar genieten van de frisse lucht op de fiets.

Het kind is zijn of haar eigen persoon. Dat geldt al vroeg en is, samen met veel moed en energie en weinig angst en ervaring, een combinatie waartegen je je kroost soms moet beschermen. Als avontuurlijke en experimentele kinderen hun eerste loopfiets of step willen uitproberen, is het dubbel zinvol ze met een helm op pad te sturen,

want de belangrijke hersenpan wordt zo beschermd tegen zowel kleine als ernstigere verwondingen.
zodat de kleine al vroeg went aan het dragen van een fietshelm en die in de toekomst als vanzelfsprekend draagt.
Natuurlijk kun je ook op een loopfiets of step coole stunts doen, maar het is pas echt leuk om dat op de eerste kinderfiets te doen - of dat nu een stadsfiets, racefiets, BMX of MTB is. Welke helm je voor welke inspanning moet gebruiken, hoe je het juiste model kiest en hoe je de juiste maat kiest, daar kom je nu achter!

Kleine genieën dragen een helm tijdens het fietsen

Elk begin is moeilijk. Dat geldt voor fietsen, maar niet per se als het gaat om het kiezen van je eerste helm. Voor de kleinste koppies is de keuze voornamelijk beperkt tot twee soorten.

De klassieke helm met harde schaal wordt gekenmerkt door een lichtgewicht buitenschaal van kunststof (meestal polycarbonaat) met veel ventilatiespleten en een binnenschaal van hard schuim. Insectengaas houdt vervelende en pijnlijke insecten buiten zonder de ventilatie in gevaar te brengen.

Ook bij de jongste fietsers steeds  geliefder zijn de rondere skater- of BMX-helmen, geïnspireerd op de dirtbike-scene. Deze bijzonder stijlvolle helmen zijn ook populair bij oudere kinderen en jongeren om voor het eerst trucs uit te proberen in het skatepark of in de stad.

Natuurlijk kunnen de meeste kinderhelmen, als ze dan nog passen, ook gebruikt worden bij de overstap naar een racefiets of MTB. Als je kinderen echter serieus gaan fietsen, moet je ze trakteren op speciale racefietshelmen of MTB-helmen. Vooral omdat het hoofd toch voortdurend groter wordt. En niets is belangrijker dan de juiste pasvorm (over maat en pasvorm lees je meer in de voorlaatste paragraaf). 

Kinderfietshelmen voor city-, wielren- en MTB-fietsen

Je grote zus, je beste vriendin of je moeder fietsen meerdere keren per week op asfalt of trails en je kroost kan niet wachten om het hen na te doen? Dan mogen de juiste helmen natuurlijk niet ontbreken!

Bij een racefiets zijn gewicht en aerodynamica de belangrijkste factoren. Vanaf een bepaalde leeftijd of vanaf een bepaalde hoofdomtrek (meestal vanaf ongeveer 51 cm) kunnen kinderen fietshelmen voor volwassenen gebruiken. Maar voor kleinere hoofden zijn er ook racefietshelmen die daaraan speciaal zijn aangepast. Draagsystemen van 360 graden, die bijzonder variabele aanpassingen aan kinderhoofden mogelijk maken, en extra zachte, dikke en verwisselbare kussentjes bieden de hersenpan bijzonder veel comfort, zonder te knellen.

In het terrein staat het gewicht minder centraal. Hier gaat het om maximale bescherming. Voor hun eerste ritten in het bos kunnen de jonge avonturiers vol vertrouwen de veelzijdige hardschalige helmen met afneembaar vizier nemen of stijlvolle BMX-helmen. Waaghalzige sprongen en downhills met de mountainbike vereisen echter een zwaarder kaliber. Adolescenten en jongeren die dapper de trails willen uitproberen, moeten kiezen voor full-face-helmen. Afkomstig van de motorcross heten ze ook wel integraalhelmen en beschermen je nek, gezicht en kin volledig tegen takken en bij valpartijen. Om ervoor te zorgen dat alles beneden je hoofd intact blijft, is het de moeite waard om speciale beschermers of pads aan te schaffen voor de armen, benen en het bovenlichaam.

Veiligheid is het allerbelangrijkste bij helmen - MIPS, testzegels en co.

In Nederland zijn fietshelmen nog steeds niet verplicht, ook niet voor kinderen. Wel moeten alle helmen in Europa grondig getest zijn voordat ze verkocht worden. Daarna krijgen ze de Europese norm DIN EN 1078 (CE) als merkteken. Sommige fietshelmen zijn ook voorzien van andere keurmerken zoals TÜV of "geteste veiligheid" (GS). Het belangrijkste is echter dat de fietshelmen voor kinderen de testprocedure voor de Europese norm hebben doorstaan.

Bij verschillende fabrikanten kom je fancy technologische termen tegen. Sommige, zoals de "in-mold"-technologie, beschrijven een duurzamere verbinding tussen de buitenschaal en het binnenschuim, terwijl andere de originele afstelling of het ventilatiesysteem aanprijzen. Welke subtiele verschillen relevant kunnen zijn voor je zoon of dochter is aan jou om te beslissen. Eén term waar je echter moeilijk omheen komt, is "MIPS". Het ronde gele logo staat voor het "Multi-directional Impact Protection System", dat geacht wordt meer bescherming te bieden bij schuine inslagen. Een flexibel opgehangen kunststof schaal in de helm absorbeert de rotatiebelasting en verdeelt die gelijkmatig over het oppervlak, waardoor de kans op een ernstiger hoofdletsel afneemt. 

Fietshelmen voor kinderen: maat, pasvorm en stijl zijn cruciaal

Net als bij fietshelmen voor dames en helmen voor heren bepaalt ook bij kinderfietshelmen de juiste pasvorm hoe goed de helm het hoofd van je kind beschermen kan. De eerste pogingen op de loopfiets of met de racefiets met volle snelheid op gladde bladeren door de bocht - ieder kind wordt wel eens met zijn neus op de feiten gedrukt. Als de helm dan plotseling moet functioneren, moet hij ook op het hoofd van je kind blijven zitten en niet scheefhangen of wegglijden.