Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-helmen kopen: overwegingen vooraf, beschikbare modellen en hoe ze je beschermen tegen ongevallen

Bij het mountainbiken zijn er veel varianten: trail, cyclocross, downhill, enduro... Al deze sporten zijn zeer veeleisend en vergen een zekere investering in je veiligheid. Want hoewel een val altijd zeer doet, is het een heel verschil om op een vlakke ondergrond te vallen of op een rotsachtige helling. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn. Daarom moet je bij het kopen van een mountainbike helm de tijd nemen om na te denken over welk model helm het beste bij je past. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn MTB-helmen?

MTB-helmen bieden gedeeltelijke of volledige bescherming voor je hoofd. Ze worden gekenmerkt door de hoge weerstand van hun materialen en een design dat de sterkste schokken absorbeert. Ze zijn licht van gewicht en hebben een vorm die is aangepast aan de MTB-sport.

Dat laatste lijkt misschien een overbodig detail. Maar dat is het niet. Het is namelijk niet voldoende, dat een helm door zijn vorm en kleur (of zijn prijs) overtuigt, ook de details van de fabricage spelen een belangrijke rol. Dit zijn immers de kenmerken die van een ongeval dat anders fataal had kunnen zijn, slechts een "schrikmoment" maken.

MTB-helmtypen per toepassingsgebied

De beste MTB-helmen hebben allemaal vergelijkbare vormen. Ze kunnen verschillende hoeken aan de oppervlakte hebben om de intensiteit van de impact te verminderen, maar over het algemeen hebben ze een vergelijkbaar design.

Het grote verschil zit hem in het gezichtsveld en de breedte van de frontlijn. Hoe breder die lijn is, hoe groter je gezichtsveld. Sommige bikers hebben hier baat bij, omdat ze meer perifeer zicht nodig hebben, om de route te volgen. Anderen, die lineaire routes rijden, kunnen het zonder het grote gezichtsveld stellen en deze vervangen door meer beschermende voorzieningen.

Wat kun je verwachten van een fietshelm MTB ?

MTB-helmen hebben net zo veel functies als er technologieën bij de vormgeving zijn gebruikt. Elke hoek, elke bevestiging en elk gebruikt materiaal is een belangrijke factor, zodat de aankoop van een helm niet zo eenvoudig is. Waar moet je dan beginnen?

Ventilatie

Helmventilatie is een van de belangrijkste behoeften van bikers. Zweet kan van elk kledingstuk of accessoire een oncomfortabele metgezel maken. Om ventilatie prioriteit te geven, moet je kiezen voor MTB-helmen die op strategische punten open zijn, zoals de kin, het vizier of de bovenkant van de schedel. Het is belangrijk dat deze openingen gecombineerd worden met de beschermingsmechanismen en de schuimdelen die de structuur versterken, die al gemaakt zijn van ademende materialen.

Aerodynamica

Om je tijden bij het mountainbiken te verbeteren, kun je aan je techniek werken en de koning of koningin van steile hellingen worden of door aerodynamica seconden van je tijd afsnoepen. Je denkt misschien dat dit voorbehouden is aan racefietsers, maar het tegendeel is waar.

Tegenwoordig zijn aerodynamische helmen de nieuwe trend in de MTB-wereld. Het is waar dat ze minder bescherming bieden, maar op een gegeven moment weegt je vaardigheid zwaarder dan je angst om te vallen, dus neem je meer risico en word je beloond met een hogere snelheid.

Dat wil niet zeggen dat alle andere MTB-helmen zware accessoires zijn die je afremmen. Zelfs bij integraalhelmen is de aerodynamica verbeterd, of het nu komt door de inzet van lichtgewicht materialen of de vorm van de helmen.

Esthetica

Ook het esthetische aspect mag nooit worden verwaarloosd. Als de veiligheid eenmaal gegarandeerd is, kun je het je veroorloven om meer aandacht te besteden aan de esthetische details: of het nu gaat om de kleuren, die subtiel of reflecterend kunnen zijn, of om extra voorzieningen, zoals brillenhaken of speciale veiligheidselementen.

Verstel- en regelsystemen

Voordat je een MTB-helm koopt, moet je absoluut de omtrek van je hoofd meten. Je moet ook het verstelsysteem van de helm bekijken, omdat dat bepaalt, hoe effectief de helm is bij een ongeluk.

Zorg er vooral voor, dat de helm niet oncomfortabel zit. Als de helm te strak aanvoelt, moet je je er niet in persen. Dan is het namelijk mogelijk, dat je na een paar uur dragen hevig gaat zweten. Dit kan van je helm, die bedoeld is om je te beschermen, een onbedoeld martelwerktuig maken.

Vizier ja of nee?

Welk vizier je kiest, hangt helemaal van jezelf af. Er zijn bikers die zonder kunnen en daarmee geen problemen hebben. Anderen zien het als extra bescherming en willen niet zonder.

Het vizier van de MTB-helm beschermt je tegen de zon en tegen obstakels die op het parcours kunnen opduiken. Denk hierbij aan takken, die op alle trails aanwezig zijn, maar vooral op smalle trails, maar ook aan modderspetters of steentjes die door de wielen van je fiets kunnen worden opgeworpen. Regen kan ook een probleem zijn dat je kunt oplossen met het vizier.

Aan de andere kant vindt een deel van de bikers dat een vizier het zicht beperkt en de ogen kan beschadigen bij een ernstig ongeluk. Hoe dan ook, elk ongeval is gevaarlijk en de uitkomst onvoorspelbaar.

MTB-helmtechnologie

Het design van MTB-helmen is gericht op veiligheid. De lichtheid van de frames, de verschillende polsteringen en de pads, die bijvoorbeeld zijn verdeeld over gebieden als de wangen, zijn het resultaat van zorgvuldige analyse en het gebruik van ultramoderne materialen.

Polycarbonaat is tegenwoordig standaard. Het staat bekend om zijn extreem hoge impactbestendigheid, wat in het voordeel van de biker werkt.

Bovendien zijn de beste MTB-helmen al uitgerust met het MIPS-systeem (Multidirectional Impact Protection System). Deze technologie gaat rotatiebewegingen tegen, vooral die, die kunnen optreden bij een impact tegen het hoofd. Het werkt op dezelfde manier als onze huid, die lichtjes verschuift bij een impact, om de hevigheid van de klap te verminderen.