Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Rollentrainers - van klassieke modellen tot smart-trainers, je vindt ze hier!

Fietstraining wanneer je maar wilt, zonder naar buiten te hoeven - een rollentrainer maakt het mogelijk. De oervorm van alle rollentrainers wordt een freeroller genoemd, maar met de introductie van de volgende generatie, de wheel-on-modellen, raakte de term rollentrainer ingeburgerd. Ook de huidige varianten, zoals de vaak direct aangedreven smart-trainers, zijn een bijzonder stille versie van de rollentrainer, die je gemakkelijk in een netwerk kunt opnemen voor een interactieve training. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hometrainer – indoor-bike of rollenbank?

Eenvoudig opstellen, de fiets vastklemmen - en je training begint. De rollentrainer is een van de populairste trainingtools onder fietsers, en niet zonder reden. Ten eerste kun je je fiets gebruiken voor indoor-training bij slecht weer of in de winter. En ten tweede is hij door zijn kleine formaat zo handig, dat hij ook ideaal is voor gebruik in kleinere huizen of op reis.  

In principe is de rollenbank een soort hometrainer waarbij je je fiets - of het nu een racefiets, MTB of gravelbike is - kunt vastklemmen en vervolgens kunt fietsen zoals je op de weg zou doen. Dit onderscheidt hem van de indoor-bike, wat een stationaire trainingsfiets is. Het vastklemmen kun je in principe met elke fiets doen - mits de afmetingen overeenkomen met die van de rollenbank.

Er bestaan nu veel verschillende rollenbanken - van eenvoudige en goedkope free-rollers tot betaalbare wheel-on-trainers en technisch geavanceerde smart-roller-trainers met digitale functies waarmee je de weerstand en dus je training met uiterste precisie kunt regelen. Veel rollenbanken bieden nu de mogelijkheid om te connecten met apps of communities voor gerichte trainingscontrole en gezamenlijke training.

Fietsrollenbanken – welke typen zijn er?

Er zijn in principe drie soorten rollentrainers:

  • free-roller: Je fiets staat niet vast.
  • wheel-on-rollenbank: Je hele fiets staat vast.
  • rollenbank met directe aandrijving: In plaats van het achterwiel wordt de rollenbank in de fiets geklemd.

Free-roller – de klassieker onder de rollentrainers

Je hebt misschien wel eens foto's gezien van baanwielrenners die voor een wedstrijd opwarmen op een rollenbank. Dit zijn meestal free-rollers, waarbij de fiets op drie rollen staat zonder vaste verbinding. 
Het voorwiel rolt op één rol, het achterwiel op twee. Bij het trappen moet je de fiets zelf in balans houden, wat door de middelpuntvliedende krachten makkelijker is dan het lijkt.

De voordelen van een free-roller zijn, dat hij relatief goedkoop is, voor alle fietsen geschikt, eenvoudig en gemakkelijk op te bergen en je je evenwichtsgevoel en coördinatie ermee traint. Het nadeel is dat het rijden op de free-roller enige oefening vereist. Bovendien kun je de weerstand niet regelen. Om te pauzeren moet je ook van je fiets afstappen, wat niet het geval is bij een vaste rollenbank.

Wheel-on-rollenbank – snel klaar voor gebruik en betaalbaar

In een wheel-on-rollentrainer klem je de fiets vast, waarbij de achterband door het klemmechanisme stevig op de rol van de trainer wordt geplaatst. De weerstand die op deze manier wordt gegenereerd geeft fietsers het gevoel op de weg te rijden.

Dit type rollenbank is over het algemeen goedkoper dan een direct aangedreven rollentrainer en is makkelijker op te bergen, omdat hij compacter is. De slijtage van de banden kan echter hoger zijn door de druk van de rollen en er kan meer geluid ontstaan tijdens de training.

Rollenbank met directe aandrijving – realistisch rijgevoel voor topprestaties

Direct-drive-rollentrainers zijn de modernste versie van rollenbanken. Hier sluit je de fiets rechtstreeks op de trainer aan. Daarvoor verwijder je het achterwiel en klem je het frame op de trainer. De rollenbank heeft een cassette die het achterwiel vervangt en de kracht wordt rechtstreeks naar de trainer overgebracht via de ketting en de cassette.

Dit type rollentrainer biedt meestal een realistischere rijweerstand en een nauwkeurigere vermogensmeting. Hij is meestal ook stiller dan een wheel-on-rollenbank, omdat er geen wrijving is tussen de rollen en de banden. Maar ze zijn meestal duurder en je kunt ze moeilijker opbergen door hun grotere formaat.

Smarttrainer – zo wordt de training ook voor beginners professioneel

De voordelen van wheel-on- en direct-drive-rollentrainers zijn onder andere een zekere stand, nauwkeurig controleerbare training - je kunt de weerstand heel precies instellen - en interactieve trainingssimulaties. Pauzes en uitrollen zijn ook mogelijk zonder af te stappen. Duurdere modellen simuleren ook een zeer realistische rijervaring, inclusief hellingen en bochtenwerk. Deze laatste varianten worden ook wel smart-trainers genoemd en hebben digitale connectivity-mogelijkheden, zodat je kunt trainen op online-platforms zoals Zwift of Rouvy. Het enige nadeel van de direct-drive ten opzichte van de wheel-on is het extra gewicht en de daarmee gepaard gaande iets lagere flexibiliteit bij het op- en afbouwen.

Koopadvies rollenbank – daarop moet je letten

Of een free-roller of een wheel-on beter voor je is, hangt in de eerste plaats af van je trainingsbehoeften, je budget en de beschikbare ruimte thuis. Het speelt ook een rol of het geluidsniveau compatibel is met je woonsituatie. Want rollenbanken kunnen behoorlijk luid worden tijdens het trainen. De vuistregel hier is: hoe duurder en kwalitatief beter het apparaat, hoe lager het geluidsniveau.  

Over het algemeen geldt: rollentrainers voor beginners worden niet geleverd met veel extra's, terwijl modellen van hogere kwaliteit vaak handige hometrainer-accessoires hebben. Je kunt veel hoogwaardige rollenbanken ook aansluiten op je smartphone of computer en je training via apps regelen. Topmodellen simuleren - in combinatie met een scherm en ventilator - tijdens de training heel nauwkeurig het rijgevoel op de bijbehorende route.

Welke accessoires heb ik nodig voor een rollentrainer?

  • Voor het trainen met een rollenbank waarbij de weerstandseenheid via het contact tussen het achterwiel of de band en een rol verloopt, heb je een gladde achterband nodig.
  • Een mat dempt het geluidsniveau en absorbeert vocht, net als speciale zweetbeschermers voor de bovenbuis. Je vindt geschikte matten en beschermers in ons assortiment.
  • Voor comfort en een realistische rijervaring zijn er hometrainer-accessoires zoals ventilatoren, voorwielsteunen en software voor trainingscontrole.