Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Hometrainers - neem je training mee naar huis!

Voorbij zijn de dagen dat trainen met een hometrainer bestond uit hersenloos trappen en naar de muur staren. Hometrainers of prestatiegerichte rollentrainers beschikken tegenwoordig over technologieën waarmee je indoorfietsen gevarieerd en creatief kunt maken. Je kunt spannende trainingsprogramma's verwachten en zelfs groepsritten op virtuele, geosynchrone routes, bijvoorbeeld vanaf een pc of tablet. Op een fiets-hometrainer verveel je je gegarandeerd nooit meer! Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hometrainer: indoor-cycling met een realistisch rijgevoel

Als de dagen korter worden, de wegen gladder, de temperaturen lager, als het regent en sneeuwt, is het enige wat je nog kunt doen om je training vol te houden, het koud hebben of op vakantie gaan naar het zuiden - of niet? 
Helemaal niet: met een hometrainer kun je comfortabel en gezellig binnen je eigen vier muren doorfietsen. Het is een apparaat waarop je, zonder je te verplaatsen, kunt fietsen, met of zonder fiets, afhankelijk van het model. In het koude seizoen heb je geen dure thermokleding of twee paar handschoenen en mutsen nodig, om vervolgens toch kletsnat en verkleumd thuis te komen. En zelfs in de zomer kun je hinderlijke stoplichten en duisternis 's avonds laat vermijden en uiterst precieze intervaltrainingen en prestatietests afwerken.

En dat is nog niet alles! Heb je altijd al de legendarische bergetappes van de Tour willen nabootsen op je racefiets? Ook dat is mogelijk met de nieuwste smart-trainers met bijpassende video's of virtual-reality-software. Zorg er alleen wel voor dat je hometrainer ANT+ en Bluetooth heeft. Afhankelijk van de prijsklasse en functies worden de verschillende modellen tegenwoordig gekenmerkt door watt-nauwkeurige metingen, een laag geluidsniveau en een breed scala aan instel- en overdrachtsopties.

Wat voor soorten fietstrainers zijn er?

Er is een breed scala aan fietstrainers voor beginners en professionals - van rollentrainers tot complete indoorfietsen. Begrippen als "hometrainer", "ergometer", "fietstrainer" of "ergotrainer" worden vaak door elkaar gebruikt. Om je te helpen het overzicht te bewaren, volgt hier een ruwe indeling:

  • rollentrainers (ook wel "freeroller")
  • cycletrainers met rollenbank (ook wel "wheel-on-trainer")
  • cycletrainers met directe aandrijving
  • indoor fietstrainer

Rollentrainer aka "freeroller"

De rollentrainer vervult voor een fietser hetzelfde doel als de loopband voor een hardloper. Je fietst met je fiets op de rollentrainer, maar je gaat niet vooruit, omdat het oppervlak in beweging is. Voor dit type hometrainer heb je dus een fiets nodig.

Een rollentrainer bestaat vaak uit een frame met drie parallel gemonteerde rollen, waarop de wielen van de fiets rusten. De rijervaring is vergelijkbaar met die op de weg, omdat de fiets zich onder de sporter kan bewegen. In principe heeft een rollentrainer een eenvoudig ontwerp. Maar veel modellen kunnen ook gekoppeld worden aan geschikte trainingssoftware via een smartphone, tablet, notebook, de tv of een fietscomputer. Afhankelijk van het model is het mogelijk om trainingsprogramma's af te werken, virtuele routes te rijden of je kracht en prestaties te meten.

Je kunt de rollentrainer zowel met een racefiets als met een mountainbike gebruiken. Speciale rollenbankbanden maken een geruisarmere training mogelijk zonder verhoogde slijtage.

Cycletrainer met rollenbank - de wheel-on-hometrainer

Lange tijd waren fietstrainers met een rollenbank de standaard hometrainers. Met de opkomst van online trainingstools hebben ook de wheel-on-trainers zich verder ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: je klemt je hele fiets in de hometrainer vast. Hiervoor worden vaak speciale snelspanners, assen of asadapters geleverd, die je apart moet monteren. Na het vastklemmen maakt het achterwiel contact met de rolleneenheid, zodat je kunt rijden zonder vooruit te komen. Als de meegeleverde adapters niet compatibel zijn met jouw asstandaard, kun je bij BIKE24 via de filter "Trainer accessoires" meer adapters en assen in deze categorie vinden.

Bij dit type hometrainer is het onvermijdelijk dat de banden sneller slijten. Als je je gewone banden wilt beschermen, kun je ook speciale antislip- en slijtvaste trainingsbanden kopen.

Cycletrainer met directe aandrijving - de direct drive hometrainer

Hometrainers met directe aandrijving zijn de laatste jaren veel betaalbaarder en populairder geworden. De achterkant van de fiets wordt zonder achterwiel gemonteerd op een as met cassette en vrijloop die al op de hometrainer vastzit. Vervolgens worden, zoals gebruikelijk, de uitvaleinden stevig verbonden met het apparaat via de snelsluiting of de steekas. In vergelijking met de klassieke fietstrainer met rollenbank is de training veel stiller. En je kunt dit type hometrainer zonder speciale banden gebruiken.

Sommige hometrainers kunnen enigszins zijwaarts gekanteld worden. Daardoor krijg je een zeer authentieke rijervaring, zelfs in het zadel en in de bochten. Hometrainers met directe aandrijving hebben een geïntegreerde mogelijkheid, zeer nauwkeurig het vermogen te meten en gegevens te verzamelen. Daarmee krijg je een goed overzicht van je prestaties.

Indoorfietsen

Smart indoorbikes zijn een combinatie van fietsergometers en hometrainers. Ze zijn altijd klaar voor gebruik: je hebt geen fiets nodig, dus je hoeft niets om te bouwen als je overstapt op een indoorfiets. Slimme ergometers zijn eenvoudig in te stellen, waardoor meerdere gebruikers in hetzelfde huishouden er snel en gemakkelijk mee kunnen trainen.

Indoorfietsen zijn prijzig, maar bieden veel spannende functies en mogelijkheden die van je indoortraining een echte belevenis maken.

Remsystemen en aandrijvingen van indoortrainers

De klassieke indoortrainer is zo ontworpen, dat je je fiets aan de naaf van het achterwiel in de machine vastzet. De band maakt contact met een plastic of stalen rol die verbonden is met een vliegwiel. Afhankelijk van het model en de prijsklasse hebben deze hometrainers een magnetische, elektrische, vloeistof- of motorrem. De rem verhoogt de weerstand en simuleert zo verschillende snelheden of hellingen.

Magneetremmen worden speciaal aanbevolen voor beginners en zijn gebaseerd op een eenvoudig natuurkundig principe: bewegende magneten oefenen een kracht uit op een metalen vliegwiel zonder het te raken. Hoe dichter de magneten bij de schijf worden gebracht, hoe hoger de weerstand.

Je kunt ook kiezen voor een hometrainer met een elektrische rem
Bij dit type wordt de remkracht via inductie opgewekt en door de elektronica geregeld volgens de specificaties of het programma van de rijder. Hoe sneller je trapt, hoe sterker de opgewekte stroom en hoe hoger de mogelijke weerstand. Bij dit type rem wek je de stroom zelf op door te trappen - je kunt je hometrainer en fiets gebruiken zonder extra stroombron.

Een vloeistofrem werkt met een vloeistof (bijvoorbeeld siliconenolie) die, in technische termen, de rotatie van de as vertraagt. Dit betekent dat hoe sneller je gaat, hoe meer weerstand je voelt op zo'n fietstrainer. Je kunt de weerstand echter ook handmatig regelen door te schakelen.

Een motorrem is een bijzonder uitgekiende simulatietechniek. Een op het vliegwiel aangesloten elektromotor simuleert via speciale weerstanden de helling bergop, maar kan de rijder ook ondersteunen voor het juiste hogesnelheidsgevoel bergaf. Deze vorm van weerstand voor fietstrainers vereist een extra voeding en wordt vaak aangetroffen op topmodellen.

Fietstrainers met magnetische of vloeistofremmen zijn bijzonder gangbaar, omdat ze ook stand-alone - zonder extra stroomvoorziening - kunnen worden gebruikt.

Smarte hometrainers: interactief en realistisch fietsen

In principe kunnen smart-trainers, met of zonder directe aandrijving, worden gedefinieerd als een vrijrollende, stand-alone indoorbike, in die zin dat ze niet alleen prestatiegegevens weergeven, maar het ook mogelijk maken om de weerstand te regelen via een apparaat of een app. Door een bepaald wattage of een bepaalde hellingshoek op te geven, kunnen verschillende soorten trainingen en routeprofielen worden gesimuleerd. De huidige modellen kunnen echter veel meer. Naast algemeen belangrijke factoren als stabiliteit, realistisch rijgevoel en een laag geluidsniveau, die onder andere ook worden beïnvloed door het gewicht van het vliegwiel, worden smart-trainers vooral gekenmerkt door een gigantisch scala aan overdrachts- of verbindingsopties. Smart-trainers communiceren met je Windows-PC of Mac via Bluetooth Smart of ANT+, of voeden iOS of Android apps zoals Strava, TrainingPeaks of Garmin Connect met allerlei prestatie- en trainingsgegevens. 

De smart-trainers zijn echter vooral aantrekkelijk door de nieuwe mogelijkheden van interactiviteit. Videosimulaties of augmented-reality-software met originele parcoursopnames (bijvoorbeeld Bkool, Rouvy, Tacx Cycling App) geven je de mogelijkheid om legendarische races, etappes of beklimmingen realistisch gesimuleerd op het scherm te ervaren. Geavanceerde trainings-apps zoals Zwift, TrainerRoad, SYSTM (The Sufferfest) en nog vele andere maken je een betere fietser in je huiskamer, omdat ze je prestaties meten als een persoonlijke trainer en je een trainingsprogramma bieden. Bijna verslavende virtuele trainingen, evenementen en wedstrijden met game-achtige elementen van marktleider Zwift openen letterlijk een hele nieuwe fietswereld. Op virtuele circuits kun je het opnemen tegen vrienden en onbekenden van over de hele wereld en nieuwe records vestigen of gewoon genieten van het gemeenschapsgevoel.

Slimme en nuttige accessoires voor je cycle-trainer

Sommige hometrainers kunnen via ANT+ of Bluetooth met je smartphone of tablet worden verbonden. Met een passende mobieletelefoonhouder of displaystandaard heb je alle informatie in één oogopslag.

Van oefenen op een rollentrainer of fietsergometer kun je behoorlijk zweterig worden. Zweetschermen en onderlaagmatten beschermen de vloer tegen vocht en verminderen ook trillingen. Een bijzondere feature van sommige fabrikanten zijn tegenwindsimulatoren. Ze passen de luchtstroom aan je snelheid aan en zorgen zo tegelijkertijd voor verkoeling en een realistische rijervaring.

Als je nog meer simulatie van je hometrainer wilt, kun je de vork van je fiets in een indoorbergsimulator klemmen, om hellingen en afdalingen authentiek te simuleren.

Multitaskers, workaholics en creatieve geesten kunnen hun hometrainervaring combineren met hun werk: met bijpassende "bureaus" kun je direct aan je bureau trainen, zodat je je hoofd niet alleen na, maar zelfs tijdens het werk kunt vrijmaken.

Koop een hometrainer bij BIKE24

In de BIKE24-onlineshop vind je hometrainers, roltrainers, ergometers en natuurlijk de juiste accessoires. De uitvoerige productbeschrijvingen helpen je bij het maken van de juiste keuze.