Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

E-bikes: Geniet van fietsen met motorische ondersteuning

De tijden dat gebruikers van elektrische fietsen door racefietsers belachelijk werden gemaakt zijn voorbij. Dankzij compacte en onopvallende elektromotoren en accu's zijn veel elektrische fietsen op het eerste gezicht niet eens herkenbaar. De moderne e-bikes van tegenwoordig zijn uiterst krachtig en zijn net zo leuk voor uitgebreide fietstochten als voor mountainbiken op singletracks. De e-bike helpt ook ouderen om gemakkelijker actief en mobiel te blijven. E-bikes zijn er in vele soorten beschikbaar - van comfortabele stadscruisers tot sportieve e-mountainbikes of racefietsen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

E-bike, pedelec, elektrische fiets - wat is het verschil?

Wil je een elektrische fietsen kopen? Als je rondkijkt, zul je al snel verschillende namen tegenkomen en je misschien afvragen waar ze over gaan. Opgemerkt moet worden dat het dagelijks taalgebruik afwijkt van de definities die in de verkeerswetgeving worden gebruikt.

E-bike

Alle fietsen die zijn uitgerust met een door een accu aangedreven elektromotor kunnen elektrische fietsen of e-bikes ('elektrische fiets') worden genoemd. In het Duitse verkeersreglement (StVZO) wordt voor elektrische fietsen verder onderscheid gemaakt naar het type motorische ondersteuning: als de motor functioneert als trapondersteuning en met zijn hulp niet meer dan 25 km/u kan worden bereikt, wordt de e-bike door de verkeerswetgeving behandeld als een gewone fiets. Als hogere, door de motor ondersteunde snelheden en/of acceleratie mogelijk zijn zonder te trappen, is het volgens de verkeerswetgeving een bromfiets, waarvoor een officiële registratie en een bijbehorend rijbewijs vereist zijn.

Pedelec

Een pedelec is een vorm van e-bike waarbij de elektromotor uitsluitend wordt gebruikt om de trapkracht op te voeren. Hij kan naar behoefte in verschillende fasen worden ingeschakeld om de beenkracht te ondersteunen. Een versnelling zonder trappen is niet mogelijk. De motor van een elektrische fiets heeft een maximaal vermogen van 250 watt en ondersteunt de rijder tot een maximale snelheid van 25 km/h. Als je sneller wilt gaan, moet je dat op eigen kracht doen. Met een elektrische fiets heb je geen officiële registratie, verzekering of rijbewijs nodig om aan het wegverkeer deel te nemen.

S-Pedelec

Bijzonder krachtige e-bikes met maximaal 500 watt motorvermogen en trapondersteuning tot een snelheid van 45 km/u worden speed pedelecs of S-pedelecs genoemd. Volgens de Duitse verkeerswet tellen ze niet meer als fiets maar als bromfiets. Daarom heb je voor zo'n type e-bike een officiële registratie (nummerplaat), verzekeringsdekking en een rijbewijs klasse AM (opgenomen in het autorijbewijs klasse B) nodig. Je mag met een S-pedelec ook niet op fietspaden in de bebouwde kom rijden. Dit mag alleen op de openbare weg, met inachtneming van de helmplicht. Buiten de stad is het gebruik van fietspaden toegestaan volgens het Duitse verkeersreglement (StVZO).

Dit zijn dus de definities van de verschillende soorten elektrische fietsen volgens de verkeerswetgeving. In het dagelijks taalgebruik wordt dit onderscheid echter nauwelijks gemaakt. Strikt genomen is de overgrote meerderheid van de in Duitsland verkochte elektrische fietsen een e-bike. Om het klanten gemakkelijker te maken hun droomfiets te vinden, heeft BIKE24 gekozen voor een eenvoudige oplossing: we gebruiken gewoon de algemene term 'e-bike' voor alle fietsen met een elektromotor. Of het een e-bike in engere zin is (dus een elektrische bromfiets) of een elektrische fiets kun je vinden in het gegevensblad van het betreffende model onder de punt 'Ondersteunde snelheid'.

Welke e-bike is geschikt voor jou?

Net zoals er verschillende soorten fietsen zijn, zijn er ook verschillende soorten elektrische fietsen. De meest voorkomende zijn toer- en trekkingfietsen met elektromotor, e-mountainbikes (kort: e-MTB's of elektrische MTB's) of elektrisch aangedreven stadsfietsen.
Het zijn dus vooral je rijgewoonten en voorkeuren die bepalen welke e-bike het beste bij je past. Als je graag off-road gaat, zal een e-mountainbike veel leuker zijn dan een stadsfiets. Met de ondersteuning van de elektromotor op je E-MTB zullen zelfs de steilste beklimmingen in de toekomst geen obstakel meer voor je zijn. Als je liever langere fietstochten maakt over langeafstandsfietsroutes, kun je het beste kiezen voor een toer- of fitnessfiets. Met zijn motorische ondersteuning zul je niet snel je uitputtingsgrens bereiken, zelfs niet op meerdaagse fietsvakanties. Voor dagelijks gebruik zijn volledig uitgeruste e-stadsfietsen en e-trekkingfietsen met verlichting, spatborden en bagagedragers een uitstekende keuze.

Welk type motor moet je elektrische fiets aandrijven?

Nu de vorige vragen beantwoord zijn, moet er nog één beslissing genomen worden: Welke motorversie moet het zijn? In de loop der tijd hebben verschillende technologieën en fabrikanten zich op de markt gevestigd:

  • E-bike met motor vooraan: de aandrijving verloopt via de voorwielnaaf.
  • E-bike met middenmotor: de aandrijving bevindt zich in het gebied van de trapas.
  • E-bike met motor achteraan: de aandrijving verloopt via de naaf van het achterwiel.

Op het gebied van e-mountainbikes heeft de middenmotor de overhand gekregen, omdat hij een aangenaam laag zwaartepunt biedt, waardoor een goede balans voor de fietser mogelijk is.
De verschillende typen motoren hebben verschillende vermogensniveaus en ondersteuningsgraden die het gevolg zijn van verschillende koppels van de motoren. De meeste elektrische motoren die in elektrische fietsen worden gebruikt, dus ook in de elektrische MTB's die BIKE24 aanbiedt, komen van de fabrikanten

  • Bosch
  • Shimano
  • Specialized of Brose

Interessante feiten over de batterij van e-bikes

Last but not least een paar woorden over de accu. Hier speelt het aspect bereik een bijzonder belangrijke rol. Naast de accucapaciteit zijn er echter verschillende factoren van invloed, zoals de gemiddelde snelheid, het ondersteuningsniveau, het totale gewicht van de e-bike en het hoogteprofiel van de route. Daarom zijn alle bereikspecificaties van een elektrische fiets in principe slechts bij benadering.
De vraag of de accu permanent in het frame van de fiets is ingebouwd is ook een belangrijk criterium als je een e-bike wilt kopen. Bij sommige modellen kun je de batterij verwijderen om op te laden, bij andere niet. Voor e-bikes met een vast ingebouwde accu is de stroomvoorziening bij de fietsenstalling dus een voorwaarde. Je moet dus speciaal op dit punt letten voordat je koopt.
Bij de meeste modellen is de accu geïntegreerd in het frame, zodat hij van buitenaf niet zichtbaar is. De accu wordt opgeladen met een lader via een laadcontactdoos in de fiets. Bij sommige e-bike modellen kan de accu worden verwijderd uit een houder op het frame of de bagagedrager. Opladen kan dan met een externe lader. Hoe lang het opladen duurt, hangt af van het vermogen van de oplader en de capaciteit van de accu. Het kan 2 tot 5 uur duren om een elektrische fietsaccu volledig op te laden.
En als je e-bike op een dag toch bereik verliest, kun je meestal zonder problemen de accu of de oplader vervangen.

Online je e-bike kopen? BIKE24 helpt je daarbij!

Als je je e-bike online wilt kopen, kun je na het bepalen van de juiste framemaat meteen je bestelling versturen.
Als je vragen hebt, kunnen onze ervaren medewerkers van de BIKE24 klantenservice je uitgebreid advies geven. De e-bike wordt dan door onze monteurs in elkaar gezet en bij je thuis afgeleverd.