Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fiets elektronica – smarte techniek voor fietsers

Van mechanische tweewielers tot elektrische e-bikes - de fiets heeft de afgelopen jaren een ware elektrische renaissance doorgemaakt. Maar niet alleen pedelecs hebben van de fiets een elektrisch mobiliteitswonder gemaakt, ook veel algemene fietsonderdelen werken tegenwoordig op elektriciteit. En elektronica heeft ook allang op grote schaal zijn weg gevonden naar fietsaccessoires - van fietsverlichting en fietscomputers tot spierstimulatieapparaten voor een meer gerichte training. In het volgende hebben we een overzicht samengesteld van elektrische onderdelen op het gebied van fietsaccessoires. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De elektrificatie van de fiets - een overzicht

Elektronica als integraal onderdeel van een fiets - vandaag de dag lijkt dit een absolute vanzelfsprekendheid. Natuurlijk was dit lange tijd niet het geval, want Karl Freiherr von Drais vond de fiets meer dan 200 jaar geleden oorspronkelijk uit als een puur mechanisch vervoermiddel. Met de elektrificatie van de samenleving aan het einde van de negentiende eeuw duurde het echter niet lang voordat de eerste elektrische onderdelen hun weg vonden naar tweewielers. Vooral de fietsverlichting bleek een voorloper te zijn: de eerste batterij- en dynamosystemen kwamen eind jaren twintig al op de markt. Stap voor stap vervingen deze de chemische verlichtingsoplossingen die tot dan toe gebruikelijk waren. En toen er in de tweede helft van de twintigste eeuw voor het eerst lampjes op batterijen en accu's op het toneel of op de weg verschenen, beleefde de fietselektronica eindelijk haar doorbraak.

Hoewel fietsverlichting het meest voor de hand liggende onderdeel is op het gebied van fietselektronica, zijn er in de loop der tijd talloze andere fietsaccessoires op de markt gekomen, die ook alleen op elektriciteit werken. Een ander voorbeeld is de fietscomputer: met de ontwikkeling van micro-elektronica en LC-displays in de jaren tachtig verdwenen de tot dan toe gebruikelijke mechanische wervelstroomtachometers van de markt. Ze werden vervangen door elektrische versies. Tegenwoordig behoren fietscomputers en fietsdisplays tot de basisuitrusting van veel van de huidige e-bikes. Ze overtuigen door een verscheidenheid aan digitale functies - van de sportieve racefiets tot de toer-e-bike.

Elektronica op fietsen - de e-bike-hausse heeft de ontwikkeling versneld

De grootste mijlpalen op het gebied van fietselektronica zijn echter in de afgelopen vijftien jaar bereikt. Met name de e-bike-hausse heeft ervoor gezorgd dat niet alleen steeds meer fietsen als complete e-bikes inclusief elektrische aandrijving worden verkocht, maar dat ook andere onderdelen en accessoires worden uitgerust met smarte elektronische basisfuncties. Een blik in de statistieken laat zien, hoe ver de elektrificatie van de fiets al gevorderd is: volgens de huidige marktgegevens van de Duitse fietsindustrievereniging (ZIV) is het aandeel van e-bikes in de totale markt (stand eind 2021) al 43 procent. Maar het zijn lang niet alleen de e-bike-aandrijving en de e-bike-accu die ervoor zorgen dat de e-bike elektrisch is: ontdek nu via onze e-bike-onderdelencategorie welke onderdelen de extra energie richting ketting leveren.

Fietselektronica – van A voor accessoires tot Z voor zelfontspanners

Of het nu gaat om zelfontspanners voor camera's of accessoires voor fietsverlichting - de fiets is een geëlektrificeerd vervoermiddel geworden. Het volgende overzicht laat zien welke onderdelen op je bike elektrisch kunnen zijn.

Fietsverlichting en e-bikeverlichting - laat er licht zijn

Wist je dat de eerste fietslampjes al bestonden aan het einde van de negentiende eeuw? Maar de kaars- en olielampen uit die tijd werden snel verdrongen toen de maatschappij steeds meer geëlektrificeerd werd. Tegenwoordig werken alle fietslampjes elektrisch. Fietsverlichting is ondertussen zelfs zo geavanceerd geworden, dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen klassieke fietsverlichting en specifieke e-bike-verlichting. In de meeste gevallen zijn de eerste typische fietslampjes op batterijen voor montage op het stuur of de zadelbuis. Er zijn ook dynamo-aangedreven fietslampen. E-bike-verlichting daarentegen is complexer, omdat het gaat om complete verlichtingssystemen die worden gevoed door de e-bike-accu. In het topsegment hebben moderne fietsverlichtingssystemen tal van functies die je ook kent van auto's. Bijvoorbeeld het dagrijlicht, het grootlicht of het remlicht.

In deze categorie vind je niet alleen alle soorten lampen uit het BIKE24-assortiment, maar ook bijbehorende verlichtingsaccessoires zoals connectoren, beugels of kabels. Zo kun je je fietsverlichting nog beter aanpassen aan je beoogde gebruik.

Fietscomputers en navigatiesystemen - je tourgegevens altijd in beeld

Een klassieker op het gebied van fietselektronica zijn fietscomputers en navigatiesystemen. Dit zijn kleine apparaten die je aan het stuur bevestigt en die je gebruikt om verschillende fietsgegevens te registreren, zoals snelheid of afgelegde afstand. De gegevens worden meestal weergegeven op een klein display, zodat je je voortgang altijd in de gaten kunt houden. Lange tijd waren fietscomputers vooral interessant voor ambitieuze wielrenners, omdat je hiermee de verschillende trainingsgegevens nauwkeurig kan meten en analyseren. Inmiddels gebruiken echter ook veel recreatieve fietsers de kleine dataverzamelaars. Dit geldt des te meer, omdat veel fietscomputers nu ook als navigatieapparaat worden aangeboden. Vooral tijdens fietstochten of bikepacking-avonturen zijn zulke GPS-computers de perfecte metgezel, zodat je niet op een omslachtige manier de weg hoeft te zoeken. Op het gebied van fietscomputers en navigatiesystemen vind je een ruime keuze aan overeenkomstige devices.

Hartslagmeters en sporthorloges - gegevensverzamelaars voor om de pols

Nauw verwant aan fietscomputers zijn hartslagmeters en sporthorloges. Veel fietscomputers hebben tegenwoordig al een hartslagmonitorfunctie. Toch zijn er sporters die tijdens het fietsen of buiten het zadel liever een bijbehorend sporthorloge dragen. Daarbij gaat het om horloges die zijn uitgerust met bijzonder veelzijdige trainingsfuncties en die je behalve bij de fietssport ook bij andere sporten ondersteunen, zoals hardlopen. Spannend: er zijn nu zelfs hartslaghorloges die bijna niet te onderscheiden zijn van klassieke polshorloges. Dit betekent dat je je fitness- en gezondheidsgegevens elegant en eenvoudig in het dagelijks leven kunt bijhouden.

Naast fietscomputers en sporthorloges hebben we in deze categorie ook allerlei accessoires voor deze twee categorieën. Deze omvatten houders, horlogebandjes, digitale landkaarten, hartslaggordels of extra gadgets, die je op je fiets kunt monteren. Sensoren voor het meten van de trapfrequentie zijn hier het vermelden waard.

Spierstimulatie - voor een meer gerichte training

De nieuwste rage op trainingsgebied is spierstimulatie. De zogenaamde EMS-training (EMS staat voor "Electrical Muscle Stimulation") is een training, waarbij prikkels via elektroden naar de spieren worden gestuurd. Deze prikkels zorgen ervoor, dat de spieren specifiek worden belast en zo gericht kunnen worden getraind of sneller kunnen regenereren. Spierstimulatie is vooral ideaal voor fietsers die veel trainen en af en toe onderweg zijn. De apparaten zijn meestal erg compact, zodat je je EMS-apparaat gemakkelijk kunt meenemen en onderweg gebruiken.

Camera's en action-cams - leg je fietservaringen vast

Camera's en action-cams zijn vooral populair bij fietsers die graag mountainbiken. Het is immers een bijzondere ervaring om tijdens het fietsen van het landschap of een trail te genieten - en waarom zou je deze ervaring niet met andere mensen delen? Maar ook racefietsers of toerfietsers hebben tegenwoordig vaak een kleine action-cam bij zich. Dat is geen toeval, want er zijn nu action-cams voor elk budget. De kleine apparaten zijn niet alleen bijzonder licht en robuust, maar ook eenvoudig te monteren. Speciale bevestigingen maken het mogelijk om de action-cams op verschillende plaatsen op de fiets te monteren, zodat je altijd het beste perspectief hebt voor je opnames tijdens het fietsen.

Accessoires voor smartphone en tablet - onderweg optimaal verbonden

De smartphone als vervanger van fietscomputer of tablet voor het analyseren van trainingsgegevens - alledaagse elektronica heeft al lang zijn weg gevonden in de wielerwereld. In deze categorie vind je een breed scala aan accessoires voor smartphone en tablet. Hieronder vallen bijvoorbeeld houders om je mobiele telefoon aan het stuur te bevestigen of beschermhoezen om je elektrische metgezel te beschermen in de regen en bij koud weer. Als je je smartphone gebruikt voor je training, hebben we in deze categorie ook compatibele hartslagmeters verzameld. Deze kunnen via Bluetooth met je telefoon worden gekoppeld en de gegevens vervolgens naar bepaalde trainings-apps sturen.

Fietselektronica - stroomvoorziening voor je bike

Veel fietselektronica heeft een stroomvoorziening nodig om te functioneren. De meeste fietscomputers en navigatiesystemen zijn uitgerust met oplaadbare batterijen die kunnen worden opgeladen via een USB-kabel. Fietsverlichting is ook vaak afhankelijk van elektriciteit - in de vorm van al dan niet oplaadbare batterijen. In deze categorie vind je niet alleen batterijen of kabels, maar ook andere gadgets voor de stroomvoorziening. Voor bikepacking of fietstochten zijn draagbare zonnepanelen bijvoorbeeld perfect om je smartphone of fietscomputer op te laden met zonne-energie. Voor kampeerliefhebbers vind je bij BIKE24 ook draagbare powerstations.

Koopadvies - alles draait om compatibiliteit

Of je nu een fietslamp of een oplader in de categorie stroomvoorziening koopt, compatibiliteit is een cruciaal punt. Er zijn veel verschillende soorten fietsdisplays op de markt en daarom moet je bij het kopen letten op de compatibiliteit met je fiets. Als het gaat om fietsverlichting en -accessoires, is het ook raadzaam om van tevoren uit te zoeken welke soorten lampen op je fiets passen. Dit geldt vooral voor accessoires: wat heb je aan de beste smartphonehouder voor op het stuur, als deze niet bij je stuur of smartphone past? Daarom vermelden we bij BIKE24 altijd de relevante compatibiliteitsinformatie in de productbeschrijvingen.

Fietselektronica - samenvatting

Van A voor accessoires tot Z voor zelfontspanners - fietselektronica is verkrijgbaar in allerlei varianten. Vooral als het gaat om fietsaccessoires is de keuze enorm. Daarom bieden we je een ruim assortiment aan fietselektronica dat aan elke wens voldoet - perfect afgestemd op jouw persoonlijke behoeften.

Trouwens: wil je een device kopen en twijfel je? Onze BIKE24-klantenservice helpt je graag verder.