Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

De fietscomputer - van snelheidsmeter tot trainingspartner

Fietsen bestaat al sinds de 19e eeuw. In die tijd was er natuurlijk nog geen fietscomputer. Maar de behoefte om in je eentje zo snel mogelijk afstanden af te leggen, leidde al snel tot het ontstaan van de eerste kilometerteller: een vroege mechanische snelheidsmeter voor fietsen. Deze werd rechtstreeks op de as bevestigd en telde de omwentelingen van het wiel om de afgelegde afstand te bepalen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De eerste kilometertellers konden geen informatie geven over de snelheid, maar de mechanische snelheidsmeters voor fietsen die daaruit werden ontwikkeld wel. Deze bestonden uit een zogenaamde 'omvormer' op het voorwiel en een display op het stuur, beide verbonden door middel van een flexibele as, vergelijkbaar met de modellen op oudere motorfietsen.

Elektronische fietscomputers bestaan pas sinds de jaren tachtig, nadat LC-displays en de bijbehorende micro-elektronica waren ontwikkeld. Vroege modellen werden bijvoorbeeld gelanceerd door Cat Eye en CicloSport®. Ze waren echter nog ver verwijderd van de huidige draadloze fietscomputer of zelfs een fietscomputer gps.

Zo werkt een fietscomputer

Het basisprincipe van de vroege fietscomputers geldt nog steeds voor een groot aantal modellen, maar ze zijn betrouwbaarder en moderner geworden:

 1. Er wordt een kleine magneet aan een spaak bevestigd.
 2. Een bedrade of draadloze sensor wordt op dezelfde hoogte aan de vork bevestigd.
 3. De betreffende wielomtrek (bv. in inches of centimeters) wordt ingesteld op de fietscomputer.
 4. Bij elke wielomwenteling passeert de magneet de sensor en genereert zo een impuls.
 5. Dit signaal wordt in real time doorgegeven aan de fietscomputer en op het display getoond (bv. in de vorm van afgelegde afstand of huidige snelheid).

Prestatiegegevens en extra's: wat moderne fietscomputers kunnen

In tegenstelling tot de vroege modellen zijn draadloze fietscomputers tegenwoordig standaard. De signalen worden gecodeerd verzonden zodat er geen interferentie is van andere draadloze apparaten. Afhankelijk van het model hebben moderne fietscomputers meerlijnige monochrome of zelfs hoge-resolutie kleurendisplays. Extra sensoren maken ook een breed scala aan metingen mogelijk. Met een fietscomputer kun je je cadans, je hartslag of je vermogen in watt registreren. De wat duurdere apparaten kunnen via de smartphone verbonden worden met speciale tracking-apps. De fietscomputers gebruiken Bluetooth, ANT+, NFC, wifi en soortgelijke methoden voor overdracht.

De basisfuncties van de fietscomputer: snelheid, afstand en tijd

De gebruikelijke basisfuncties van computers voor fietsen zijn:

 • snelheid: de huidige snelheid, de gemiddelde snelheid en de gemeten maximumsnelheid
 • afstand: dagelijkse kilometers, totale afstand
 • tijd: rijtijd, tijd

Het display heeft meestal een schakelbare achtergrondverlichting, zodat je de waarden ongeacht het daglicht gemakkelijk kunt aflezen.

Slimme fietscomputer GPS-trackers, navigatie en meer

Hoogwaardige fietscomputers bieden een veel breder scala aan functies en stellen je in staat sport- en wedstrijdprofielen te maken, je gerichte prestatieverbetering te ondersteunen en nog veel meer. Zo kunnen de gegevens worden gebundeld in individueel definieerbare trainingsoverzichten. Of de computer geeft je aanbevelingen over hoe je je prestaties kunt verbeteren. Naast de afgelegde afstand registreren fietscomputers met hoogtemeters ook de gewonnen hoogtemeters en het stijgingspercentage, en kunnen ze het hoogteprofiel grafisch weergeven.

Slimme fietscomputers met GPS bieden extra mogelijkheden: Ze registreren afgelegde tochten en tonen eerder samengestelde routes. Ook geven ze de route tijdens de reis gedetailleerd weer. Navigatie gebeurt met behulp van akoestische en/of visuele signalen. Je kunt meestal ook spontaan nieuwe waypoints instellen. Een schakelbare, automatische start-stopfunctie zorgt ervoor dat alleen je zuivere bewegingstijd wordt gemeten en je gemiddelde snelheid niet wordt vertekend door verkeerslichten en pauzes. Indien nodig kun je ook de geschatte aankomsttijd op je bestemming zien, dankzij de realtime snelheids- en afstandsmeting.

Door de hoge connectiviteit van slimme fietscomputers kun je de gegevens overbrengen naar je smartphone, tablet of pc voor latere analyse.

Nog meer prestaties met fietscomputeruitbreidingen

Maak van je fietscomputer een allround trainingsgenoot met de volgende uitbreidingen!

Cadansmeter en hartslagband

Dit accessoire geeft je een uitgebreide trainingsanalyse, zodat je gericht kunt trainen en je prestaties kunt verbeteren.

Het aantal crankomwentelingen per tijdseenheid (cadans) is vooral belangrijk voor duurfietsers. De meting wordt gedaan via een sensor die aan de achtervork is bevestigd en een magneet op de crank.

Voor hartslaggestuurde training gebruik je een borstband die ter hoogte van de borstplooi wordt gedragen. Op het display van je fietscomputer kun je de gegevens aflezen en zo je prestaties in je favoriete trainingszones volgen en verbeteren.

Tip: let op de leveringsomvang van de fietscomputer voordat je koopt! Bij sommige apparaten zijn de cadanssensor en/of hartslagband al bij de levering inbegrepen, bij andere zijn ze verkrijgbaar als optionele accessoires en eventueel als bundel. Als je hem aansluit op een compatibele snelheidsmeter op je fiets, kun je je huidige waarden aflezen, evenals gemiddelde en historische waarden.

Vermogensmeter om je fietscomputer te verbeteren

Vermogensmeters behoren tot de meest uitgebreide, maar ook duurste uitbreidingen voor fietscomputers. Je kunt kiezen uit speciale cranks of losse crankarmen, naven of pedalen, waarmee je nauwkeurig je vermogen kunt meten en op de snelheidsmeter kunt laten weergeven. Afhankelijk van de meetmethode kun je met zo'n wattmeter informatie krijgen over het volgende:

 • je huidige algemene prestaties
 • de kracht van je rechter/linkerbeen
 • je beoogde prestatiezone

Slim: verbind je fietscomputer met je smartphone

Door je fietscomputer te koppelen aan je smartphone, kun je gemakkelijk je prestatiegegevens, afgelegde afstand, enz. opslaan en raadplegen in de cloud - privé of openbaar, waar je ook bent. Je kunt je mobiele telefoon veilig opbergen in je rugzak of shirt, terwijl je je gegevens comfortabel afleest op de fietscomputer op het stuur.

Op zoek naar spanning? Deel je gegevens met diensten als Komoot of Strava en win de virtuele kroon als 'King of the Mountain' (KOM) of 'Queen of the Mountain' (QOM) met de beste tijd op een bepaald segment van je tocht!

Koop je fietscomputer bij BIKE24

Naast verlichting, bagagedragers en spatborden behoren fietscomputers tot de populairste accessoires en zijn ze een echte must-have voor ambitieuze fietsers en sporters.