Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Gravelbikes - Alles wat je moet weten over de veelzijdige gravelfiets!

Waar voor sommige fietsers de verharde wegen eindigen, begint voor jou pas echt het avontuur. Met een gravelbike kun je van de lente tot de herfst snel en flexibel rijden. De huidige modellen overtuigen het hele jaar door in gematigd terrein en veranderen op straat gemakkelijk in een gravelfiets. Of je nu een gravel bike wilt kopen voor sportieve tochten na het werk of een gravelbike met bagagedrager voor maximale flexibiliteit in het dagelijks leven, je vindt ze allemaal bij ons! Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Gravelbikes – de onderwerpen:

Gravelfietsen – meer dan een trend van overzee

Het Gravel-concept vindt zijn oorsprong in de VS. Aan de ene kant zijn er daar minder geasfalteerde en rustige wegen dan in Europa, en aan de andere kant is het verlangen om zich nog vrijer op twee wielen te kunnen bewegen groter geworden. De uitvinders wilden de wereld naast de rijbaan kunnen verkennen, ver weg van het verkeer. De gravelfiets was dus de oplossing en de basis van een heel bijzondere tweewielercultuur. Ontdek nu wat een gravelbike speciaal maakt en waarom deze chique allrounders nu steeds vaker de eerste keuze zijn boven andere fietsen zoals MTB's en racefietsen.

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is een speciale racefiets die door zijn constructie en uitrusting ook goed buiten de verharde wegen kan worden bereden. Hiervoor zijn gravelfietsen soms voorzien van relatief brede banden (bijvoorbeeld 40 mm). De meeste modellen zijn uitgerust met bijzonder lichtlopende 28" wielen en slechts in zeldzame gevallen worden de meer wendbare 27,5" wielen (650B) gebruikt. Bovendien zijn gravelfietsen ontworpen voor een hoog rijcomfort, waardoor het zadel merkbaar lager staat. Een speciaal gevormd gravelstuur met een bijzonder lage drop en reach en de uitlopende stuuruiteinden doen de rest. Voor meerdaagse fietstochten beschikken de meeste gravelfietsen over veel bevestigingspunten voor fietstassen, bagagedragers en spatborden. En zodat je niet alle accessoires apart hoeft te kopen, heb je naast sportieve modellen vaak de keuze uit een kant-en-klare gravelbike met bagagedrager, lichtsysteem enz.

Aandrijving en remmen op een gravelfiets

Terwijl de enkele aandrijving zich nog niet heeft kunnen vestigen op racefietsen, domineren gravelfietsen met 1x11 of 1x12 versnellingen de markt. De aandrijving combineert, zoals de meeste elementen op een gravelbike, het beste van twee werelden: 11- en 12-speed cassettes met tot 50 tands bergversnellingen - bijna zoals op een MTB - voor steile beklimmingen of uitdagende uphills, gecombineerd met fijn gedoseerde high-speed tandwielen voor veel actie op de weg. Met een huidige gravelfiets hoef je je dus geen zorgen te maken of het nu gaat om een sportieve rit na het werk met snelle tempowisselingen of een meerdaagse bikepacking-tocht in de bergen met lange gelijkmatige stijgingen. Dankzij een versnellingsbereik van meer dan 500% en een laag fietsgewicht ben je klaar voor elke uitdaging.

Veel moderne gravelfietsen zijn uitgerust met slechts één smal kettingblad vooraan. Dit ontwerp vereenvoudigt het schakelproces op aangename wijze en is minder gevoelig voor defecten - wat het risico van verschuiven of wegspringen van de ketting kleiner maakt. Ook het onderhoud en de afstelling van de voorderailleur zijn niet meer nodig.

Hydraulische schijfremmen (disc brakes) zijn nu standaard op gravelbikes. De remsystemen, die door hun lichte constructie en prestaties bij uitstek geschikt zijn voor dit toepassingsgebied, bieden een hoog en nauwkeurig regelbaar remvermogen en maken zelfs in natte omstandigheden een goede vertraging mogelijk. Bovendien kunnen banden en velgen van verschillende breedtes probleemloos worden gebruikt.

Gravelbike carbon & aluminium voor een comfortabele zitpositie

Moderne aluminium of carbon gravelfietsen overtuigen door een laag gewicht, een hoge belastbaarheid, stijfheid bij het trappen en een hoog comfort op lange afstanden. Dit is mogelijk dankzij het specifieke materiaalontwerp van het gravelframe en de voorvork, evenals geavanceerde fabricageprocessen zoals aluminium hydroforming of carbon preforming en talloze prototypes.

Ben je nog aan het beslissen of je een gravelfiets van carbon of aluminium gaat kiezen? Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

Framemateriaal carbon:

+ super lichtgewicht
+ hoogste stijfheid en toch comfortabel
+ slanke, aerodynamische buisvormen
+ unieke frameontwerpen en afwerkingen

- middelste tot hogere prijsklasse
- iets gevoeliger voor stoten

Frame materiaal aluminium:

+ zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
+ lichtgewicht
+ hoge stijfheid
+ zeer responsief


- grotere buisdiameters
- minder rijcomfort
- iets snellere slijtage van het materiaal

Naast de productie is ook de framegeometrie van een gravelbike bepalend voor de balans tussen hoog comfort, gemakkelijke bediening en goede krachtoverbrenging.
Stuur- en zadelhoeken zijn steiler en de frames zijn doorgaans korter dan die van racefietsen, wat betekent dat de typische zithouding op een gravelbike minder gestrekt is en in veel gevallen zelfs vrij rechtop. Tegelijkertijd zijn de fietsen aangenaam wendbaar in het terrein en als je toch moet afstappen, maken de vaak hellende bovenbuizen dat heel gemakkelijk.

De gebruiksmogelijkheden van een gravelbike

Gravelfietsen zijn comfortabel door hun geometrie, die zowel lange meerdaagse tochten als dagelijkse woon-werkverkeer mogelijk maakt.
Dankzij de brede banden is een gravelbike bovendien snel, veilig en comfortabel op bospaden en onverharde wegen. In tegenstelling tot een gewone racefiets heeft een gravelbike bevestigingspunten voor bagagedragers en spatborden.

Wat kost een gravelfiets?

Ondanks de vele voordelen die een gravelbike biedt, hoeft hij niet per se duurder te zijn dan andere fietsen. Natuurlijk zijn er, net als bij racefietsen en cyclocrossfietsen, ook zeer edele gravelfietsen met een bijzonder hoogwaardige uitrusting. Maar omdat de fietsen in de eerste plaats ontworpen zijn voor comfort en betrouwbaarheid en niet elke gram telt voor het frame en de onderdelen, zijn sommige gravelfietsen op instapniveau relatief betaalbaar. Ze zijn vaker gemaakt van aluminium of staal in plaats van carbon en zijn slechts zelden uitgerust met een bijzonder duur elektronisch versnellingssysteem, wat vaak voorkomt op cyclocrossers en racefietsen in het hogere segment.

Gravelbike kopen - voordelig online

Als je je droom van een gravelfiets van aluminium of carbon voor sportieve ontdekkingstochten en uitgebreide bikepacking-tochten wilt vervullen, ben je hier aan het juiste adres! In onze online shop kun je de beste gravelfietsen van topmerken kopen.