Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsverlichting e-bike - waar het om gaat

Als je in de schemering of in de vroege ochtend op je e-bike rijdt, dan heb je absoluut goede verlichting nodig. E-bike-verlichting is belangrijk, niet alleen zodat jij goed kunt zien, maar ook zodat andere weggebruikers je gemakkelijk kunnen herkennen, vooral als de straatverlichting slecht is. Daarbij is niet alleen de lichtsterkte zelf van belang, maar ook diverse wettelijke eisen. In het onderstaande leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe e-bike-verlichting. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Verlichting e bike - essentieel als je deelneemt aan het wegverkeer

Alleen als je e-bike goede verlichting heeft, kun je veilig rijden in het donker - ongeacht of het een fietspad, een weg of een trail betreft. Dat merk je niet alleen in de praktijk, het is ook wettelijk verplicht. Als je deelneemt aan het wegverkeer, moet je fiets verschillende verlichtingselementen hebben. Hieronder vallen de klassieke verlichtingselementen zoals koplampen en achterlichten, maar ook voor- en achterreflectoren spaak- en pedaalreflectoren. Hoewel er, afhankelijk van het type fiets en waar deze wordt gebruikt - bijvoorbeeld racefietsen of e-mountainbikes - afwijkingen kunnen zijn, geldt deze eis in principe ook voor e-bikes.


En met reden: met een elektrische fiets ben je meestal niet alleen sneller op de weg dan met een klassieke fiets, maar gebruik je hem wellicht ook vaker. Moderne verlichtingssystemen maken het rijden op een e-bike 's ochtends vroeg of 's avonds veel veiliger. Dankzij de technische eisen die aan e-bikes worden gesteld op het gebied van fietselektronica, zijn de verlichtingsmogelijkheden op elektrische fietsen zeer divers. Er bestaan nu remlichten en dagrijverlichting voor e-bikes. In veel gevallen is de verlichting al geïnstalleerd op nieuwe e-bikes. Je kunt ze natuurlijk ook vervangen door betere verlichting of een licht dat je mooier vindt. Ook oudere e-bikes kunnen vaak achteraf van verlichting worden voorzien.

Welke e-bike-verlichting is wettelijk toegestaan?

Voor de verlichting van fietsen en e-bikes is bepaald, dat deze moet worden gevoed door een dynamo, een accu of een oplaadbaar opslagapparaat. Het voorlicht moet zo zijn afgesteld, dat het tegenliggers niet verblindt. 

Knipperlichten zijn niet toegestaan. Als in het achterlicht een reflector is geïntegreerd, hoef je geen extra reflector aan te brengen. Voor s-pedelecs gelden weer andere regels (zie verderop).

Volgende verlichtingselementen zijn verplicht

  • witte koplamp: zorgt voor de lichtkegel aan de voorzijde in het donker en zorgt zo voor zichtbaarheid.
  • witte voorreflector: reflecteert het licht van tegenliggers en vergroot je zichtbaarheid. Alleen verplicht als je fiets twee twee achterlichten heeft.
  • rood achterlicht: verlicht de achterkant en verhoogt je zichtbaarheid voor voertuigen die van achteren komen.
  • rode achterreflector: reflecteert het licht naar achteren en verhoogt je zichtbaarheid voor voertuigen die van achteren komen.
  • spaakreflectoren: zijn niet toegestaan.
  • pedaalreflectoren: witte of gele reflectoren op de pedalen die naar voren en naar achteren terugstralen verhogen je zichtbaarheid nog meer.

Speciaal geval s-pedelecs - voor speed-pedelecs gelden andere regels!

Bestuurders van s-pedelecs, dat wil zeggen e-bikes die tot 45 km/u rijden en een kenteken en verzekering nodig hebben, moeten ook overdag met verlichting rijden. De voorschriften voor de verlichting op s-pedelecs zijn strenger en daarom installeren de meeste fabrikanten de juiste apparatuur al af fabriek. Let er bij het vervangen van de verlichting op dat de nieuwe e-bike-verlichting aan de voorschriften voldoet.

Welke e-bike-verlichting is de juiste voor mij?

Net als bij veel andere fietsonderdelen hangt de juiste e-bike-verlichting af van het soort elektrische fiets dat je hebt en hoe je je fiets gebruikt. Als je elke dag in de schemering naar huis fietst, heb je misschien een sterkere verlichting voor je elektrische fiets nodig dan iemand die alleen af en toe in het donker naar het restaurant fietst. Sommige e-mountainbikers rijden zelfs trails in het donker - zij hebben dan een bijzonder fel lichtsysteem nodig. Velen gebruiken ook helmlampen, hoewel die in het wegverkeer niet zijn toegestaan.

Hoe dan ook, je hebt in veel gevallen geen eigen accu nodig voor je e-bike-verlichting. Zoals gezegd hebben veel moderne e-bikes en e-mountainbikes de mogelijkheid om de verlichting rechtstreeks op de accu van de e-bike aan te sluiten. Conventionele verlichting die wordt aangedreven door een standaarddynamo wordt dan ook nauwelijks gebruikt op e-bikes. 

E-bike-verlichting - welke varianten zijn er?

E-bike-verlichting is verkrijgbaar in een breed scala aan prijs- en kwaliteitsniveaus. De trend gaat in de richting van moderne LED's: fabrikanten vertrouwen op krachtige LED-lampen voor zowel koplampen als achterlichten. Hieronder leggen we uit welke soorten lampen je in het BIKE24-assortiment voor e-bike-verlichting kunt vinden.:

E-bike-koplampen - voor perfect zicht op weg en trail

Dankzij het royale accuvermogen zijn de huidige e-bike-koplampen vaak veel veelzijdiger dan klassieke fietslampen. Hoogwaardige modellen bieden bijvoorbeeld verschillende verlichtingsniveaus, zodat e-bikers hun licht naar behoefte feller of minder fel kunnen zetten. Veel e-bike-koplampen kunnen nu zelfs meer: ze hebben bijvoorbeeld groot licht, vergelijkbaar met dat van een autokoplamp, dat bedoeld is om de weg zo goed mogelijk te verlichten. Sommige kunnen niet via de afstandsbediening van de e-bike worden ingeschakeld, andere hebben een eigen knop op het stuur. Een parkeerlicht of dagrijlicht zijn ook geïntegreerd in veel modellen en verhogen de veiligheid nog meer. Een praktische functie op topmodellen is de zogenaamde automatische inschakeling.

E-bike-achterlicht - al van veraf zichtbaar

Er zijn ook verdere ontwikkelingen bij de achterlichten van e-bikes. Sommige hebben nu bijvoorbeeld een geïntegreerd remlicht - net als bij een auto. Deze e-bike-achterlichten bieden dus nog meer veiligheid voor de berijder.

Koopadvies - waar moet ik op letten bij e-bike-verlichting?

Wil je nieuwe verlichting kopen voor je e-bike? Hieronder hebben we de belangrijkste criteria opgesomd waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuw lichtsysteem.

  • lichtsterkte: fabrikanten geven meestal lux en lumen op als eenheid voor de lichtsterkte van e-bike-verlichting. Lumen beschrijft de lichtstroom van de verlichting. Lux beschrijft de verlichtingssterkte die een oppervlak raakt. De meeste verlichting heeft verschillende niveaus waarop de lichtsterkte kan worden gedimd.
  • lichtveld: het is niet alleen belangrijk hoe sterk je verlichting is, maar ook hoe deze je omgeving verlicht. De lampen verschillen bijvoorbeeld in hoe breed de lichtkegel is. Daarnaast hebben sommige lampen een sterkere lichtkegel aan de zijkant om mogelijk donkere plekken beter te verlichten.
  • uitrusting van de verlichting: veel e-bike-verlichting wordt gevoed vanuit de accu. Heel vaak kun je de verlichting ook via het display van de e-bike bedienen. Belangrijk zijn ook de verschillende verlichtingsmodi, waarmee je de accu zo nodig kunt sparen. Het vergrendelingsmechanisme tussen de fiets en de verlichting is een andere factor waarop je moet letten bij de aankoop.

Hoe bevestig ik de verlichting aan de e-bike?

Dat brengt ons bij de bevestiging van de verlichting aan de e-bike. Vaak worden de lampjes geleverd met eenvoudige klemmen voor het stuur of de zadelpen. Er zijn echter ook achterlichten die geïntegreerd zijn in bijvoorbeeld een spatbord. Daarnaast bieden sommige fabrikanten speciale houders, bijvoorbeeld voor montage op de stuurpen. Zo kun je je lamp snel en gemakkelijk bevestigen of verwijderen. In onze categorie voor verlichtingsaccessoires vind je gegarandeerd de juiste houder en andere praktische verlichtingsaccessoires.

E-bike-verlichting - samenvatting

Er zijn inmiddels talloze verlichtingsmogelijkheden voor e-bikes in alle prijsklassen. Vaak kan de verlichting direct vanuit de accu van de e-bike worden gevoed. Bij de aanschaf is het belangrijk om te bedenken waar je in het donker gaat rijden. Het maakt bijvoorbeeld verschil of je in het wegverkeer pendelt of op zoek bent naar verlichting voor nachtelijk trailplezier in het bos.

Belangrijk: voor iedereen die met een e-bike in het wegverkeer onderweg is, geldt dat ook de verlichting op de e-bike aan de wettelijke voorschriften moet voldoen - anders krijg je een boete.