Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Racefietsbril - voor het juiste zicht in elk licht

Of je nu traint of wedstrijden rijdt - een speciale racefietsbril is een accessoire dat tot de standaarduitrusting van de meeste racefietsers behoort. Dat is geen toeval: bij hoge snelheden met bijbehorende tegenwind, weersomstandigheden, wervelend stof of wisselende lichtverhoudingen hebben je ogen speciale bescherming nodig. Maar welke soorten racefietsbrillen zijn er? En wat is belangrijk bij het kopen van een fietsbril? Je kunt hier alles over vinden op deze pagina. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Racefietsbril - het belang van een bril bij het wielrennen

Als er één zintuig in het menselijk lichaam belangrijk is, dan zijn het wel de ogen. Tot 90 procent van onze waarnemingen vindt plaats via ons gezichtsvermogen. Bij sport worden onze ogen bijzonder belast, vooral bij het wielrennen zijn er veel uitdagingen, waarvoor ons belangrijkste zintuig komt te staan. En dan gaat het niet alleen om het felle zonlicht, dat tijdens lange tochten met een racefiets bijzonder belastend kan zijn voor de ogen. Hoge snelheden tot 100 kilometer per uur in de afdalingen zijn ook een uitdaging, net als insecten die in je gezichtsveld vliegen, opspattend wegvuil of de elementen, als je tijdens je racefietstocht in een regenbui terechtkomt.

UV-straling is ook een thema: vooral als je graag over bergpassen fietst, kan die een rol spelen. Per duizend meter hoogte neemt de blootstelling aan UV immers met 20 procent toe. Het is dan ook geen toeval dat een racefietsbril al lang tot de standaarduitrusting behoort als het gaat om fietsaccessoires voor racefietsers.

Racefietsbrillen - welke soorten zijn er?

Niet alle racefietsbrillen zijn hetzelfde. Tegenwoordig bieden alle bekende brillenfirma's veel verschillende modellen aan, die speciaal zijn afgestemd op de respectieve toepassingsgebieden bij het fietsen. Er zijn racefietsbrillen voor verschillende doeleinden, brillen met verschillende functies, verschillende lenzen en verschillende montuurvormen of pasvormen. Bekende merken als 100%, Oakley of POC hebben het volledige assortiment - van frameloze high-end brillen met fotochromische glazen tot entry-level-racefietsbrillen met verwisselbare brillenglazen. In het volgende stellen we de belangrijkste soorten fietsbrillen in detail voor.

Racefietsbrillen en hun frametechnologieën

Een eerste manier om onderscheid te maken tussen de diverse racefietsbrillen is de vorm van het montuur. Ze zijn verkrijgbaar met een volledig frame, half frame en als frameloze versie. Eerstgenoemde beloven een betere bescherming aan de randen en worden over het algemeen als stabieler beschouwd. De frameloze zijn aan te bevelen als je een racefietsbril zoekt met goede ventilatie en een laag gewicht. Racefietsbrillen met een half montuur zijn een goed compromis.

Terwijl een racefietsbril met volledig frame, met half frame en frameloos overkoepelende termen zijn, verschillen de modellen ook in detail wat betreft hun frame. Stabiliteit en lichtgewicht constructie zijn de meest gewilde eigenschappen. Daarnaast moet een racefietsbril functionaliteit, bescherming en comfort bieden. In elk geval is het belangrijk dat het ontwerp van de bril - met of zonder montuur - een stevige pasvorm van de bril mogelijk maakt. Sommige modellen hebben ook zeer flexibele frames, die bij een val kunnen vervormen en dan weer terugbuigen naar hun oorspronkelijke vorm.

Lenstechnologieën van racefietsbrillen

Een andere manier om racefietsbrillen van elkaar te onderscheiden zijn de glazen respectievelijk lenzen. Ze zijn het belangrijkste onderdeel van elke bril, en dat geldt ook voor oogbescherming bij het wielrennen. De meeste racefietsbrillen van tegenwoordig zijn gemaakt van gehard polycarbonaat. Veel producten hebben gepolariseerde lenzen. Deze filteren het licht en voorkomen hinderlijke reflecties. Hierdoor worden contrasten beter benadrukt en heb je een beter zicht.

Racefietsbril met fotochromatische glazen

De laatste jaren heeft een andere glastechnologie zich gevestigd in de wereld van de racefietsbrillen: meekleurende of zogenaamde fotochromische glazen. Deze glazen reageren op UV-licht of zichtbaar licht en passen hun tint aan, afhankelijk van de intensiteit van de bestraling. Bij een hogere lichtintensiteit worden de lenzen automatisch donkerder. Als de lichtintensiteit afneemt, worden de glazen weer lichter. Omdat dit binnen enkele seconden gebeurt, heb je altijd de ideale tint - ongeacht of je in het vrije veld of in een bos bent.

Racefietsbril met verwisselbare glazen

Terwijl fotochromatische glazen alleen in het topsegment te vinden zijn, is de goedkopere optie een racebril met verwisselbare glazen. Daarbij heb je de keus uit verschillende glazen, die je, afhankelijk van het weer, voor of tijdens de rit kunt verwisselen. Meestal zijn verwisselbare glazen er in drie verschillende tinten: donker voor zeer heldere lichtomstandigheden, oranje voor mistig en bewolkt weer en transparant voor rijden in de regen.

Racefietsbril met hydrofobe glazen

Een andere lenstechnologie die vaak wordt gebruikt bij sportbrillen zijn hydrofobe glazen. De glazen hebben een vochtwerende nanostructuur, zodat het water erafrolt en je een helder zicht hebt, zelfs in de regen. Praktisch: ook vuil heeft het veel moeilijker op deze oppervlaktestructuur. Het resultaat is enerzijds schonere glazen en anderzijds glazen die minder snel beslaan. Vooral de topmodellen hebben een anticondensbescherming.

Racefietsbril met sterkte

Een bijzonderheid als het gaat om racefietsbrillenglazen is een racebril op sterkte. Ook hier zijn er nu talloze opties, zodat je sommige modellen kunt laten aanpassen aan de sterkte van je ogen. Dus als je in het dagelijks leven ook een bril draagt en er zelfs van afhankelijk bent, is een racefietsbril met sterkte voor jou een goede keuze.

Racefietshelmen met vizier - helm en bril in één

Als we het hebben over de verschillende brillenglasontwerpen en -technologieën, mogen racefietshelmen met vizier natuurlijk niet ontbreken. Vooral bij tijdritten, maar ook bij triatlonwedstrijden, worden graag gestroomlijnde helmen met een eigen vizier ingezet. Ze beloven een bijzonder goede aerodynamica. Ook voor de vizieren worden verschillende technologieën gebruikt, zoals fotochromatisch glas. De werkwijze is dezelfde als bij fietsbrillen.

Racefietszonnebrillen en hun ontwerp

Een ander aspect van racefietsbrillen is hun design. Veel wielrenners stemmen hun bril perfect af op het uiterlijk van hun racefietshelm en racefietskleding. Zeer geliefd zijn daarbij professionele racefietsbrillen, die professionele wielrenners in het peloton gebruiken. Merken als 100%, Bollé, POC, Oakley of Rudy Project zijn al jaren betrokken bij het professionele wielrennen en dienovereenkomstig erg populair bij de fans. Qua kleuren is alles denkbaar voor zowel de glazen als het montuur - van een bril in geheel zwart tot een model in neonkleuren.

Koopadvies - welke racefietsbril is geschikt voor mij?

Zoals je ziet, heb je racefietsbrillen in allerlei stijlen. Het is daarom niet eenvoudig een concrete aanbeveling te doen. Welke fietsbril voor jou geschikt is, hangt helemaal af van je behoeften en voorkeuren. Als je een goedkope bril voor beginners zoekt, is een racezonnebril met verwisselbare glazen misschien de juiste keuze. Fiets je daarentegen meer dan 5.000 kilometer per jaar en doe je ook mee aan fietsmarathons, dan is een professioneel model de betere keuze. Natuurlijk zijn er ook specifieke modellen voor dames en heren, rekening houdend met verschillende hoofdmaten.

Bij ons vind je in elk geval een grote keuze aan modellen van verschillende fabrikanten, zodat je ook allerlei modellen kunt uitproberen.

Racefietsbril - samenvatting

Nu weet je alles wat je moet weten over racefietsbrillen. Voor de duidelijkheid hebben we de belangrijkste punten hieronder samengevat. Met dit in ons achterhoofd: veel plezier met je nieuwe racefietsbril!

Racefietsbrillen beschermen je ogen niet alleen tegen zonlicht, maar ook tegen wind, opspattend vuil, vliegende insecten en UV-straling.
Daarom behoren racefietszonnebrillen tot de standaarduitrusting van elke wielrenner.
Racefietszonnebrillen zijn er in verschillende modellen, die allemaal verschillende voor- en nadelen hebben. De fundamentele onderscheidende kenmerken zijn de montuurconstructie, de glastechnologie en het design van de bril.
Modellen die ook door professionele wielrenners in het peloton worden gebruikt, zijn bijzonder populair bij wielerfans.
Qua vormgeving stemmen veel fietsers hun bril af op hun racefietshelm en racefietskleding.