Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Multitools - praktische redders in de nood

Als je onderweg ooit pech hebt gehad, dan weet je dat je zonder het juiste gereedschap in de problemen zit. Het is maar goed dat er kleine multifunctionele gereedschappen zijn, die je kunnen helpen als het zo ver zou komen. Zogenaamde multitools zijn praktische alleskunners - en daarom de ideale redders in de nood als je tijdens je tocht wat repareren moet. Hieronder leggen we uit welk multitool je nodig hebt voor je fiets en waar je op moet letten bij het kopen van een fiets-multitool. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waarom heb ik een multitool nodig?

Hoe goed je fiets of e-bike ook onderhouden is, op een bepaald moment moet je onderweg wel iets aan je fiets doen. Een losse bout aan het zadel of een clipless-pedaal dat te zacht is afgesteld - op die momenten komt een multitool echt van pas. De reden is simpel: dit compacte multifunctionele gereedschap bevat alle hulpjes die je nodig kunt hebben bij een lekke band, van klassieke zeskantsleutels tot bandenlichters. Afhankelijk van het formaat passen er vijftien of meer gangbare fietsgereedschappen in zo'n minitool. En toch past het gemakkelijk in je zadeltas - handig, toch?

Welk multitool is het juiste voor mij?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: het perfecte multitool heeft alle functies die nodig zijn voor de onderdelen aan je fiets. Dus voordat je een multitool koopt, moet je bedenken voor welke reparaties je ondersteuning nodig hebt. Sommige gereedschappen - zoals de 5-mm-zeskantsleutel - vind je op elke fiets. Andere komen zelden voor. Dus voordat je een nieuw multitool koopt, moet je nagaan welk gereedschap je precies nodig hebt voor je fiets.

Je persoonlijke eisen qua grootte zijn ook belangrijk: een racefiets-multitool met een spartaanse uitrusting is bijzonder klein, maar het kan zijn dat je soms een of twee gereedschappen mist. Bijzonder goed uitgerust ben je met een uitgebreid MTB-multitool, dat te zwaar is voor je jerseyzak, maar als je het in een rugzak meeneemt, echt elk benodigd gereedschap biedt. Eén ding moet echter ook duidelijk zijn: een multitool is geen volwaardig gereedschap voor regelmatig onderhoud aan je fiets.

Natuurlijk vind je in ons assortiment ook een grote selectie hoogwaardig speciaal gereedschap voor je fiets.

Welke gereedschap moet een goed multitool hebben?

Hieronder geven we je een overzicht van de functies die in principe belangrijk zijn in een multitool.

  • zeskantsleutel: deze zijn absoluut onmisbaar in elk multitool. Het gereedschap moet zeker de afmetingen 2,5 mm tot 6 mm aan boord hebben, beter nog 2 mm en 8 mm.
  • torx: Naast de zeskantsleutel is de torx, ook wel stersleutel of meertandsleutel genoemd, de laatste jaren steeds populairder geworden voor onderdelen zoals de stuurpen- en zadelpenklem. Hier is de T25 de gebruikelijke maat die een minigereedschap voor de fiets zeker aan boord moet hebben.
  • kettingpons: Als de ketting losraakt, heb je een kettingpons nodig - overigens ook voor kettingen met een kettingslot, bijvoorbeeld als je een kettingschakel moet afknippen. Sommige minitools hebben ook een stukje staaldraad, waarmee je de ketting weer kunt sluiten zonder een nieuw slot of klinknagel.
  • bandenlichters: Twee stevige bandenlichters kunnen het werk veel gemakkelijker maken als je de band van de velg moet halen. Dit geldt vooral voor tubeless-banden op mountainbike, gravelbike of racefiets, maar ook sommige conventionele banden krijg je nauwelijks van de velg zonder de hulp van bandenlichters.
  • spaaksleutel: Als een spaak onderweg losser gaat zitten of breekt, heb je de juiste spaaksleutel nodig. Omdat niet alle spaaknippels dezelfde maat hebben, is het goed als het multitool in ieder geval de drie gangbaarste spaaksleutels aan boord heeft, namelijk 14g, 15g en Mavic M7.
  • schroevendraaier: Een kruiskopschroevendraaier is nodig voor het afstellen van veel achterderailleurs. Vaak hebben minitools ook een platkopschroevendraaier aan boord.

Koop een fiets-minitool bij BIKE24

Een minigereedschap voor onderweg moet zo klein en handig mogelijk zijn. Aan de andere kant moet het absoluut het juiste gereedschap aan boord hebben dat je nodig hebt op je fiets. Let er daarom voor aankoop op, of alle juiste passende sleutels en tools aanwezig zijn. En last but not least: zorg ervoor dat je je minitool altijd bij je hebt - anders wordt zelfs de eenvoudigste reparatie lastig.

Trouwens: de beste multitool is nog maar het halve werk. In ons assortiment vind je ook alle andere hulpjes die je beslist in je fietsgereedschapskist moet hebben - zoals een kettingzweep of een cassette-afnemer.