Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

MTB-wielen - vaste structuur voor compromisloze ritten

MTB-wielen vormen de basis voor een perfecte rit op een mountainbike. Hun afmetingen bepalen welke banden je eromheen kunt leggen. Voordat je ze koopt, moet je echter weten onder welke omstandigheden je ze gaat gebruiken en in welke mountainbike-variant ze de beste prestaties leveren. Voeg aan deze kenmerken de vervaardiging uit lichtgewicht materialen zoals carbon en aluminium toe en precieze technologieën voor een betere aerodynamica en je keuze zal altijd leiden tot succes. Met de volgende selectie mountainbike-wielen kun je aan de slag of je fiets upgraden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Diameters van MTB-wielen

MTB-wielen worden, net als alle andere fietswielen, aangeboden in een reeks diameters, die van invloed zijn op andere bijbehorende onderdelen, zoals buitenbanden, binnenbanden of spaken.


De specifieke kenmerken van de mountainbike-sport vereisen de volgende maten:

26-inch-MTB-wielen

26-inch-MTB-wielen zijn een onbetwiste klassieker in de geschiedenis van de mountainbike. Ze zijn klein en licht en dé wielen bij uitstek voor rijders die efficiënte acceleratie belangrijk vinden. Ervaren rijders weten dat deze MTB-wielen je vrijheid in het zadel geven en cruciaal zijn voor korte, steile beklimmingen, om nog maar te zwijgen van trails waar je in elke bocht moet manoeuvreren.

Als je zeer technisch rijdt, zijn 26-inch-wielen de sterren onder de MTB-wielsets.

27,5-inch-MTB-wielen

27,5-inch-MTB-wielen bewegen zich tussen twee realiteiten. Ze zijn niet zo licht als 27-inch-wielen en ook niet zo gripvast als 28- en 29-inch-wielen. Dit midden maakt ze ideaal voor disciplines waar snelheid en wendbaarheid elkaar afwisselen. Hun voordelen zijn lichtheid, efficiënte handling en bovengemiddelde acceleratie. Het hogere gewicht in vergelijking met hun kleinere broers en zussen maakt ze robuust en wendbaar bij obstakels.

28- en 29-inch-MTB-wielen

De 28-inch-MTB-wielen proberen het gat te overbruggen tussen de lichtere modellen en de sterke 29-inch-wielen. Ze zijn perfect voor rijders die overstappen van kleinere modellen. De 29-inch-MTB-wielen daarentegen zijn ideaal om obstakels te overwinnen. Hun diameter maakt licht werk van veel obstakels waarbij je anders de controle over de fiets zou moeten overnemen, zodat je mountainbike geen snelheid verliest of lek raakt. Ervaren rijders vinden ook de traagheid die ontstaat door het hogere gewicht en de tractie door de grotere diameter nuttig.

Technologieën in een MTB-wiel

De uitstekende technologieën die in een MTB-wiel worden toegepast, zie je al terug in de manier van smeden van de materialen.

Voor wat betreft het design worden ze gekenmerkt door hun veelzijdigheid. De profielen zijn zo gedefinieerd, dat ze op sommige modellen met of zonder binnenband kunnen worden gebruikt. In alle gevallen is de pasvorm perfect.

De modellen met spaken worden gekenmerkt door hun gemakkelijk te verwijderen spaakkoppen. Exclusieve kleefstoffen verhogen de sterkte en duurzaamheid van deze verbindingen. Versterkingen zijn in dit gebied onderhevig aan constante spanning door de hoge belastingen waaraan ze worden blootgesteld.

De nieuwste modellen zijn erop gericht, om de montage zo eenvoudig mogelijk te maken, waarbij de naven met zo weinig mogelijk of helemaal geen gereedschap worden gemonteerd. Het is precies in dit gebied dat de beste lagers worden gebruikt, vervaardigd met behulp van industriële processen, die niet alleen zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de wrijving, maar die ook het lager beschermen tegen stof en vocht.

Een andere speciale eigenschap waarop de beste merken zich toeleggen, is de verbinding tussen MTB-wielen en de remmen van de fiets, met name als het om schijfremmen gaat. Het doel is om een zacht, maar effectief remsysteem te creëren, dat de levensduur van onze wielen verlengt.

Carbon wielen MTB - sterker en lichter

Carbon MTB wielen hebben een niche op de markt veroverd, die niemand kan betwisten. Het is waar dat ze een hogere investering vereisen, maar zowel de profrenners als de die-hard-racefietsfans weten, dat de kosten het meer dan waard zijn, omdat de gewichtsreductie die carbon biedt, aanzienlijk is (tussen de 300 en 600 gram), om nog maar te zwijgen van de uitzonderlijke sterkte.

MTB-wielen van carbon zijn opmerkelijk stijf en maken interessante combinaties mogelijk met andere materialen, zoals roestvrij staal of aluminium voor de spaken.

De sterkte van carbon wielen komt ook tot uiting in hun duurzaamheid. Ze presteren het best op zeer technische wegen en hebben een zeer hoog schok- en trillingsdempend vermogen. Het comfort wordt verhoogd, vooral op moeilijke trajecten, zoals technische beklimmingen.

Tubeless-compatibel

Een thema dat we niet moeten vergeten is bandencompatibiliteit. Als je een nieuwe MTB wielset koopt, moet je controleren of elk wiel is uitgerust met een tubeless-ventiel, waarmee je de band kunt oppompen. Zo niet, controleer dan of je een adapter kunt gebruiken die hetzelfde doet. Geloof het of niet, maar de verhouding tussen velg en ventiel veroorzaakt vaak problemen, die de duurzaamheid van het wiel beïnvloeden.

Een paar verzorgingstips

Mountainbike wielen hebben niet veel onderhoud nodig, maar wel wat aandacht na elke rit. De beste aanbeveling is, om een droge doek te gebruiken om oppervlaktevuil te verwijderen. Als het parcours bijzonder ruw is geweest en er overal modder ligt, kun je ook een sopje gebruiken. Gebruik in geen geval chemicaliën, (tuin)slangen of andere hogedrukapparatuur.