Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Kettingbescherming - Zo blijven je broekspijpen schoon tijdens het fietsen

Fietsen is alleen leuk als alle onderdelen van je fiets soepel werken. Dit geldt ook voor de ketting. Daarom zijn veel fietsen uitgerust met kettingbescherming. Dit voorkomt dat er vuil en vocht in de ketting komt. Tegelijkertijd beschermt het ook jou, je benen of je broek tegen het vette kettingsmeer. Hieronder leggen we in detail uit wanneer kettingbescherming nut heeft. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De kettingbescherming - een belangrijk fietsaccessoire bij de aandrijving

Als je veel en vaak fietst, ken je het wel: de beroemde kettingbladtatoeage op je rechterkuit. Dit is absoluut geen klassieke tatoeage, maar eerder de lelijke zwarte afdruk die delen van de aandrijving achterlaten als je er tijdens het rijden per ongeluk te dicht bij komt.
Overigens maakt het niet uit of je een ambitieuze fietser bent of af en toe met je e-bike op pad gaat -kettingbladafdrukken overkomen alle fietsers. Hier komt de kettingkast om de hoek kijken. Hij voorkomt dat er vuil en vocht in de ketting komt. Tegelijkertijd beschermt hij ook jou, je benen of je broek tegen het vette kettingsmeer. En het voorkomt ook dat fladderende broekspijpen verstrikt raken in de ketting. Dat kan namelijk al snel tot een ongeluk leiden.

De basisconstructie van de kettingbescherming is een behuizing, meestal van metaal of kunststof, die in de buurt van de fietscrank wordt gemonteerd en het kettingblad en de fietsketting (gedeeltelijk) afdekt. De kettingbescherming past zich meestal aan de vorm van het kettingblad aan. Kettingbescherming is verkrijgbaar in verschillende looks, bijvoorbeeld metallic look of zwart hoogglans gepolijst. Er zijn ook variaties qua afmetingen. De meeste kettingbeschermers zijn echter verstelbaar en kunnen op verschillende fietskettingen gemonteerd worden.

De voordelen van kettingbescherming op een rij

  • Kettingbescherming beschermt de fietsketting tegen vocht, vuil en opspattende stenen.
  • Kettingbescherming beschermt kleding en fietser tegen vet kettingsmeer.
  • Kettingbescherming zorgt ervoor, dat een fladderende broekspijp niet in het kettingblad verstrikt raakt en een val veroorzaakt.

Overzicht van de verschillende soorten kettingbescherming

Er zijn allerlei soorten kettingbescherming, die verschilt in vorm en grootte. In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen de volledige kettingkast en het kettingscherm. De eerste is een volledige hoes voor het kettingblad en de ketting. Je kent hem waarschijnlijk van de bekende Nederlandse fietsen. Maar je treft hem ook vaak aan op andere stads- of toerfietsen. Het kettingscherm is een halfopen frame, dat vooral de bovenkant van de ketting en het kettingblad bedekt.
Deze laatste is gemakkelijker te monteren ook gangbaarder in de wielerwereld. Een ander voordeel van dit ontwerp is dat je tenminste gedeeltelijk toegang hebt tot de fietsketting - bijvoorbeeld voor kettingonderhoud. Een derde variant is de zogenaamde kettingbeschermingsdisc, die in de MTB-wereld ook wel bash-ring of bash-guard heet. Dit is een eenvoudige schijf die op de crank of het kettingblad wordt geplaatst. Het beschermt alleen het kettingblad. De ketting daarentegen blijft vrij.

Een andere manier om kettingbeschermers in te delen, is naar het doel waarvoor je ze gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld specifieke modellen voor mountainbikes (MTB-kettingbescherming) of voor kinderfietsen (kinderfietskettingbescherming). Bij BIKE24 bieden we een breed scala aan modellen, zodat je altijd de voor jou juiste kettingbescherming kunt vinden.

Kettingbescherming voor de fiets in één oogopslag

  • kettingkasten: behuizing die de ketting en het kettingblad volledig omsluit
  • kettingschermen: halfopen behuizing die de ketting en het kettingblad bedekt, meestal aan de bovenkant
  • kettingbeschermingsdiscs (bash-rings/bash-guards): bash-ringen bedekken en beschermen het kettingblad, maar de ketting ligt bloot

Kettingbeschermers - waarop moet je letten bij aankoop?

Kettingkasten, kettingschermen of kettingbeschermingsdiscs - nu ken je de verschillende soorten kettingkasten voor de fiets. Om je te helpen bij de aanschaf van een kettingbeschermer hebben we hieronder een kleine handleiding voor je opgesteld. Dit zijn de punten waarop je zeker moet letten bij het kopen:

  • Het type kettingbeschermer: wil je een kettingkast, een kettingscherm of een kettingbeschermingsdisc?
  • De grootte van de kettingbeschermer: welke afmetingen moet de kettingbeschermer hebben? Hier zijn bijvoorbeeld de diameter en het aantal krukastanden van belang. Kettingbeschermers zijn meestal geschikt voor bepaalde kettingbladen. Veel modellen zijn geschikt voor kettingen met bijvoorbeeld 48 tanden.
  • Het materiaal van de kettingbeschermer: De meeste zijn van kunststof of aluminium gemaakt. Welk materiaal geschikter is, hangt af van de fiets en je eigen smaak.
  • Het uiterlijk van de kettingbeschermer: het is ook belangrijk, dat de kettingbeschermer bij je fiets past. Er zijn verschillende kleuren en verschillende afwerkingen - van glanzend tot mat.

Welke kettingbeschermer is de beste?

Welke kettingbeschermer voor jou het beste is, hangt af van je fietstype en persoonlijke voorkeuren. Als je veel off-road rijdt, is een robuustere metalen of polycarbonaat kettingbeschermer de beste keuze. Deze kettingbeschermers zijn zeer duurzaam en bestand tegen het zwaarste gebruik. Voor dagelijks gebruik adviseren wij een lichtere en comfortabelere kettingbeschermer van dunner plastic. Deze modellen zijn meestal gemakkelijker aan te brengen en te verwijderen dan de metalen modellen en bieden toch een goede bescherming tegen vuil en vocht.

Conclusie - Is het de moeite waard om een kettingbeschermer te kopen?

De kettingbeschermer is een belangrijk fietsaccessoire, die voorkomt dat er vuil en water in de ketting komt. Bij het kopen van een ketenbeschermer moet je letten op het type, de grootte, het materiaal en de pasvorm. Bovendien moet de kettingbeschermer gemakkelijk te monteren en te demonteren zijn. Het is ook heel belangrijk om na te gaan of de fiets de installatie van een kettingkast überhaupt toelaat. Als dit mogelijk is, is de aankoop in elk geval de moeite waard. Een kettingbeschermer is een nuttige toevoeging, vooral voor forenzen die hun fiets gebruiken op weg naar hun werk en daardoor blootstaan aan weer en wind.