Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Kettinggeleiders - zekere aandrijving voor alle fietsen

Fietskettinggeleiders zijn essentieel voor het soepel functioneren van het aandrijfsysteem. In wezen houden ze de ketting op zijn plaats en voorkomen op die manier, dat deze geleidelijk of plotseling losraakt door hobbels en schokken, waardoor je fiets tractie verliest of je gedwongen wordt te stoppen. Om je te beschermen tegen ongelukken, bieden de beste merken een verscheidenheid aan kettinggeleidermodellen aan, die gemaakt zijn van supersterke, state-of-the-art materialen en ontworpen zijn voor verschillende soorten aandrijvingen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waar zijn kettinggeleiders van gemaakt en wat kun je ervan verwachten?

Hun functie lijkt misschien elementair, maar zonder hen zouden fietsen onstabielere en potentieel gevaarlijkere voertuigen zijn. Door de ketting op het kettingblad te houden, zorgen kettinggeleiders ervoor, dat de ketting onder geen enkele omstandigheid losraakt, ook niet bij kuilen, bij voortdurend horten en stoten of bij plotselinge veranderingen in cadans. Verkeerd afgestelde fietskettingen verliezen tractie of raken los - een omstandigheid die kan leiden tot een ernstig ongeluk.

Welke fietsen gebruiken kettinggeleiders?

Hoewel elke fiets baat kan hebben bij een kettingkast, zijn ze vooral populair bij mountainbikers, die te maken hebben met ruw terrein. Hetzelfde geldt voor extremere disciplines zoals downhill, enduro of freeride, waar sprake is van veel obstakels en situaties waarbij de fiets de zwaartekracht moet trotseren. In deze omstandigheden loopt de ketting het risico zijn spanning te verliezen of een harde klap te krijgen, die hem uit zijn gebruikelijke rijrichting kan brengen, in de meeste gevallen aan de onderkant van de trapas.

De kettinggeleider kan standaard al op je nieuwe fiets zitten of later worden toegevoegd als onderdeel van een upgrade van de aandrijving. Sommige fabrikanten leveren ze bij de aankoop van hun kettingbladen mee, om maximale compatibiliteit tussen de twee componenten te garanderen. Anderen bieden inzetstukken aan die niet alleen het geluid minimaliseren dat wordt veroorzaakt door de wrijving tussen de ketting en het kettingblad, maar ook de montage van de kettinggeleider kinderspel maken, zonder dat er speciaal gereedschap of moersleutels in verschillende maten nodig zijn.

Soorten kettinggeleiders afhankelijk van de montage

Kettinggeleiders worden, afhankelijk van hun montage, ingedeeld in vier groepen. De doorslaggevende factor voor je aankoop is echter de compatibiliteit met de tanden van het kettingblad. De technische gegevens van elke kettinggeleider geven aan, met hoeveel tanden hij kan werken.

  • De trapasbevestiging (BB-mount) is de oudste en de onnauwkeurigste en achterhaalde variant. Veel fietsen maken nog altijd gebruik van deze methode, deels uit nostalgie of omdat ze tot de lagere prestatieklassen behoren of eenvoudiger gebouwd zijn. Op zich werkt dit systeem als een sluitring, want op de fietsen van vroeger was er geen speciale verbinding en hing alles af van de trapas en het frame dat de ketting ondersteunde. Reserveonderdelen voor dit systeem zijn verkrijgbaar voor een goede prijs.
  • Na verloop van tijd en dankzij de vooruitgang werd de ISCG (of ISCG03), een acroniem voor International Standard Chain Guide, in 2003 de meest duurzame standaard op de markt. Deze beugel wordt gekenmerkt door zijn drie armen die aan het frame zijn bevestigd.
  • Twee jaar later werd de standaard herzien vanwege de incompatibiliteit van de ISCG met de nieuwe assen die op de markt verschenen. De belangrijkste verandering betreft de afstand tussen de twee bevestigingspunten, die 47,7 mm was in de ISCG, maar werd vergroot tot 55,92 mm in de ISCG05.
  • Het vierde verankeringssysteem is het minst geavanceerde van allemaal, maar levert zeer goede resultaten, zelfs op fietsen voor particulier gebruik. Het maakt gebruik van een of meer klemmen aan de onderkant van het frame en is daarom meestal even zuinig als effectief.

Materialen voor kettinggeleiders - een combinatie van laag gewicht en grote sterkte

Net als andere fietsonderdelen worden kettinggeleiders gemaakt van dezelfde materialen en met behulp van dezelfde processen, die deze onderdelen licht en sterk maken.

Aluminium is de ster onder de fabrikanten, die een verscheidenheid aan legeringen gebruiken, die vervolgens CNC-gefreesd worden om onnodige coatings van het onderdeel te verwijderen, wat resulteert in een aanzienlijke gewichtsvermindering, zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke sterkte.

Polycarbonaat is de sleutel tot het nog duurzamer maken van kettinggeleiders voor fietsen die over ruw terrein rijden. Deze materialen zijn vrijwel ongevoelig voor de smeer- en reinigingsmiddelen waarmee we gewend zijn de ketting en tandwielen te behandelen. Regelmatig onderhoud betekent niet langer bijkomende schade die de duurzaamheid van de kettinggeleider aantast en berooft de kettinggeleider niet langer van zijn aantrekkelijke metalen uiterlijk.