Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Geveerde zadelpennen - gewoon comfortabeler

Wil je comfortabeler op je fiets zitten? Geveerde zadelpennen geven je fiets met een ongeveerde achterkant gewoon meer effectief veercomfort - of het nu om een mountainbike-hardtail, een trekkingfiets of een gravelbike gaat. De ombouw is ongecompliceerd, want een geveerde zadelpen past in elk frame met de juiste afmetingen. En bovendien zijn deze accessoires voor comfort-tuning helemaal niet duur. Ontdek bij ons alles wat je moet weten bij het kiezen van een geveerde zadelpen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Geveerde zadelpennen in één oogopslag

Boterzacht over wortels rijden op je MTB of je zitcomfort aanzienlijk verhogen bij het trekking-rijden - een geveerde zadelpen absorbeert effectief schokken van de ondergrond en biedt dus net dat beetje extra comfort. En dat is nog niet alles: dankzij het verende effect ontlast dit type zadelpen ook je ruggengraat. Met dit extra comfort kun je langer aangenaam fietsen - ideaal voor elke fiets of e-bike zonder geveerde achterkant. 
Goed om te weten: de veerweg is meestal ongeveer vier centimeter. In principe kun je een geveerde zadelpen op elke fiets monteren. 

Er zijn twee soorten verende zadelpennen: zadelpennen met parallellogramvering en zadelpennen met telescoopvering.
Bij de zadelpen met parallellogramvering zit de vering direct onder het zadel: een parallellogram beweegt naar beneden en naar achteren als reactie op schokken. Als veer wordt vaak lucht of een elastomeer gebruikt. Het voordeel: smalle diameters van 27,2 mm zijn zonder problemen mogelijk. Bovendien is de technologie zeer slijtvast en onderhoudsarm.

Bij de zadelpen met telescoopvering zakt de bovenste buis met een kleinere diameter in de onderste buis. Een cartridge met een lucht- of stalen veer werkt hier als veerelement. Het voordeel is, dat je de veerconstante kunt aanpassen aan je gewicht en dat het zadel recht naar beneden veert. De afstand van het zadel tot het stuur blijft ook onveranderd bij dit type verende zadelpen.

Zadelpen met vering - waarop moet je letten bij het kopen van een fietszadelpen?

Om de juiste verende zadelpen voor jouw fiets te vinden, moet je op de volgende afmetingen letten:

  • diameter: de binnendiameter van de zadelbuis van het frame bepaalt de buitendiameter van de verende zadelpen. Kijk op de zadelpen die je al hebt gemonteerd voor de maat, of meet met een schuifmaat. De meest voorkomende maten zijn 27,2 mm, 30,9 mm en 31,6 mm.
  • installatielengte: let erop, hoe lang de verende zadelpen moet zijn, zodat je het zadel op je beenlengte kunt instellen. Veel verende zadelpennen hebben een begrenzing voor wat betreft minimale en maximale insteekdiepte.
  • gewicht van de berijder: sommige verende zadelpennen zijn ontworpen om optimaal te werken voor een specifiek gewicht van de berijder (bijvoorbeeld verende zadelpennen tot 150 kg). Zoek dus een model dat past bij jouw gewicht. Bij andere modellen kun je het veermedium - lucht of elastomeer - snel aanpassen aan je gewicht.
  • dropper-post-zadelpen: sommige verende zadelpennen zijn ook verkrijgbaar als zogenaamde Vario-zadelpennen. Daarvan kun je de hoogte nog extra naar beneden aanpassen, voor meer bewegingsvrijheid in de natuur en voor meer ontspannen op- en afstappen.

Samenvatting - zo vind je de juiste verende zadelpen

Als de diameter en lengte passen, kun je een verende zadelpen op elk hardtail-, gravel- of trekking-fietsframe monteren. Belangrijk: zorg ervoor dat de veerstijfheid overeenkomt met je gewicht - dan staat niets een maximaal comfort tijdens het off-road-rijden in de weg. Bij BIKE24 vind je in ieder geval een groot assortiment aan verschillende modellen - natuurlijk ook van topmerken zoals Cane Creek, SR Suntour of XLC. En natuurlijk hebben we ook de bijpassende fietszadels in ons aanbod.

Overigens: je kunt het filtermenu aan de linkerkant gebruiken om een verende zadelpen met de juiste afmetingen en functies te zoeken.