Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

BMX-zadels - krachtig comfort

BMX-rijden is meer dan alleen een sport - het is een passie die vaardigheid, stijl en adrenaline combineert. Te midden van de trucs, sprongen en bochten speelt het BMX-fietszadel een cruciale rol voor het comfort en de controle van de rijder. In deze tekst gaan we dieper in op de kenmerken van BMX-zadels, hun esthetische aspecten, het design en de materialen die deze zadels tot een onmisbaar onderdeel van de BMX-ervaring maken. Verder lezen

Kenmerken van de beste BMX-zadels

BMX-zadels worden gekenmerkt door hun robuuste constructie en specifieke kenmerken, die aan de eisen van het BMX-rijden voldoen. Een opvallende eigenschap is de compacte vorm van het zadel, waardoor de rijder gemakkelijk rond het zadel kan bewegen, terwijl hij de volledige controle over de fiets behoudt. De vulling is voldoende om schokken en landingen na sprongen te dempen, terwijl gelijktijdig voldoende stabiliteit gegarandeerd is.

De zadelschaal, vaak gemaakt van robuust kunststof of lichtgewicht metaal, is ontworpen om bestand te zijn tegen de belastingen die ontstaan door de veeleisende manoeuvres en landingen die komen kijken bij BMX-rijden. De afmetingen van het zadel zijn ontworpen om bewegingsvrijheid te bieden zonder de controle in gevaar te brengen, wat vooral belangrijk is wanneer rijders complexe trucs uitvoeren.

Drie belangrijke kenmerken van het BMX-zadel

Tientallen jaren ervaring van BMX-profs en -enthousiastelingen hebben ertoe geleid, dat de volgende punten een standaard zijn geworden, waarmee je rekening moet houden als je je zadel vervangt.

Esthetiek

In tegenstelling tot andere disciplines, waar fietsonderdelen uniform zijn, willen BMX-rijders dat hun zadels cool zijn. BMX-zadels zijn er in verschillende designs en kleuren, van fel en flitsend tot eenvoudig en minimalistisch. Graphics, logo's en patronen voegen individualiteit toe en stellen rijders in staat, om hun persoonlijkheid uit te drukken op hun BMX-fiets.

Design

Het beste BMX-zadel is altijd het zadel met de platste vorm. Dit type design betekent meer oppervlakte om schokken te absorberen. Hoe meer oppervlak, hoe minder druk, niet alleen op je achterwerk, maar ook op je gewrichten, die de nagalm van die energie absorberen. Uitsparingen of lagere delen in het zadel kunnen het gewicht verminderen en de bewegingsvrijheid vergroten.

Materialen

Zadels in de middelste en lagere prijsklasse zijn gemaakt van synthetische producten met bewezen sterkte en duurzaamheid, bijvoorbeeld nylon. In de hogere klassen is de situatie anders: leer of ander textiel bieden een beter zitcomfort en een hoog ademend vermogen.

Deze BMX-zadels kunnen al dan niet verstevigingen hebben op bepaalde plaatsen. Sommige zadels passen hun vorm aan de vrouwelijke lichaamsbouw aan, met bredere oppervlakken voor een betere ondersteuning van het bekken.

Er worden vaak dempende gels gebruikt om het zadel aan het lichaam aan te passen, maar de populairste keuze is nog steeds schuim, dat bekend staat om zijn flexibiliteit en het gemak waarmee het in een mum van tijd weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. De keuze tussen de twee hangt af van hoe je BMX rijdt. Als je voornamelijk lange afstanden rijdt, moet je kiezen voor een zadel met veel schuimvulling, die vergelijkbaar is met een trekking-zadel.

Zadelpennen voor BMX-zadels

De zadelpennen voor BMX-zadels zijn niet alleen eenvoudige verbindingselementen, maar beïnvloeden ook de zithouding en het rijgedrag. BMX-zadelpennen zijn vaak lichtgewicht en stabiel, om te voldoen aan de eisen van het freestyle-rijden. Door een in hoogte verstelbaar zadel kunnen rijders hun optimale zithouding vinden, of het nu gaat om street-tricks, ramps of dirt-jumping.

Sommige BMX-rijders geven de voorkeur aan een geïntegreerde zadelpen, waarbij de zadelklem direct in de zadelpen is ingebouwd, wat niet alleen gewicht bespaart, maar er ook voor zorgt, dat de BMX-fiets er slanker en cleaner uitziet.

Zadelklemmen zijn verreweg het meest effectieve bevestigingssysteem. Ze worden rond de zadelbuis gemonteerd (niet om de zadelpen) en maken gebruik van twee beproefde systemen: met bouten of met snelspanners. Zadelklemmen met bouten zijn over het algemeen sterker en beter bestand tegen klapperen en zware schokken, terwijl zadelklemmen met snelsluiting praktischer zijn, omdat ze gemakkelijk te monteren en te verwijderen zijn en een meer dan acceptabel hoogtebereik toestaan.