Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

MTB-zadels en downhill-zadels - een stevige zit op groovy trails en in de lucht

Mountainbike-zadels en downhill-zadels zijn een essentieel onderdeel van elk van deze fietsen. Ze beïnvloeden de manier waarop je rijdt, je rijgevoel en natuurlijk je rijcomfort. Op deze pagina leggen we uit wat MTB-zadels zijn, welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij het kopen ervan. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

H2MTB-zadels - inhoudsopgave

Welke eigenschappen moet een goed MTB-zadel hebben?

Van vlotte single-trails tot hobbelige downhill-passages - aan geen enkele fiets worden zulke hoge en gevarieerde eisen gesteld als aan een mountainbike. Dit geldt ook voor mountainbike-zadels. Ze moeten niet alleen slijtvast en robuust zijn, maar ook licht en comfortabel. Vooral dat laatste is belangrijk: tot 80 procent van het lichaamsgewicht rust op het zadel bij het fietsen. Een goede demping zorgt voor een aangename rit, zelfs op oneffen terrein. En zoals we allemaal weten, is er daarvan genoeg off-road.

MTB-fietszadel - pure afwisseling!

MTB-zadels zijn op verschillende manieren van elkaar te onderscheiden. Er zijn modellen die vooral bedoeld zijn voor lange afstanden. Andere zadels zijn aantrekkelijk voor korteafstandsrijders. Snelheid is ook een beslissende factor: een MTB-toerzadel bijvoorbeeld heeft meestal meer vulling dan een cross-country-race-zadel. Er zijn ook speciale zadels voor e-mountainbikers, zadels voor downhill-rijders en zadels voor dames.

MTB-fietszadel - deze zadeltypen zijn verkrijgbaar:

 • MTB-toerzadel (zadel dat ook op lange dagen off-road comfort belooft)
 • MTB-marathonzadel (mix van toer- en race-zadel met een compromis tussen lichtheid en comfort)
 • MTB-cross-country-zadel (focus op lichtheid, perfect voor korte, snelle ritten en wedstrijden)
 • e-MTB-zadel (afgestemd op de eisen van e-mountainbiken)
 • downhill-zadel (afgestemd op de eisen van downhill-mountainbikers)
 • damesmodellen in elke categorie (aangepast aan de vrouwelijke anatomie)

Wat is het verschil tussen een MTB-zadel en een racefietszadel?

Wat de meeste modellen dus gemeen hebben is dat ze robuust, licht en comfortabel zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een MTB-zadel en een racefietszadel? Heel eenvoudig: MTB-zadels zijn meestal breder dan racefietszadels. Dit heeft als voordeel, dat je betere steun hebt op oneffen terrein en minder snel kramp krijgt. Bovendien zijn MTB-zadels meestal wat langer, zodat je je rijpositie steeds kunt variëren. Bovendien is de zitpositie meestal iets anders bij het rijden op een racefiets, zodat racefietszadels meestal platter zijn dan MTB-zadels. E-MTB-zadels hebben één specifieke eigenschap: ze hebben vaak een oplopende achterkant, zodat je meer steun hebt als je met je elektrische MTB snel accelereert.

Wat onderscheidt een speciaal downhill-zadel?

Het zogenaamde downhill-zadel speelt een bijzondere rol onder de MTB-zadels. Bij bergafwaarts rijden mag het zadel niet in de weg zitten en mag het je bewegingsvrijheid niet beperken. Downhill-zadels mogen ook het samendrukken van de achterdriehoek niet belemmeren. Deze modellen zijn daarom vaak wat korter. Het is belangrijk, dat een downhill-zadel comfortabel is: vooral in de lucht schuren de binnenkanten van je benen vaak tegen het zadel, ter stabilisatie. Een goed downhill-zadel heeft daarom ook bijzonder robuust materiaal aan de zijkanten.

MTB-zadels voor dames: wat zijn hier de bijzondere kenmerken?

Door anatomische verschillen stellen vrouwen vaak andere eisen aan zadels dan mannen. Bij speciale dameszadels is het bijvoorbeeld belangrijk dat de neus van het zadel iets lager is dan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat die niet te veel druk uitoefent op het schaambeen. Maar omdat mensen individueel en verschillend zijn, kan een unisex-zadel ook voor vrouwen de juiste keuze zijn. Doorslaggevend is hier, net als bij het passen van een herenmodel, de juiste zitbeenafstand.

Hoe vind ik het juiste mountainbike-zadel?

De verschillende soorten zadels laten al zien: de belangrijkste vraag bij de zadelkeuze op een mountainbike is die, naar het beoogde gebruik.
Het maakt een groot verschil of je het zadel nodig hebt om te toeren met je e-mountainbike of dat je het wilt gebruiken als downhill-zadel op je enduro-fiets. Naast het toepassingsgebied spelen ook persoonlijke voorkeuren een grote rol: zit je bijvoorbeeld meestal rechtop op de fiets of juist meer voorovergebogen? Wat is de afstand tussen je zitbotten? En welke ervaringen heb je met vorige zadels? Al deze vragen komen om de hoek kijken als je op zoek bent naar het juiste MTB-zadel. Daarom vind je bij BIKE24 gedetailleerde uitleg over de constructie en het beoogde gebruik in de productbeschrijvingen van onze MTB-zadels. Dit maakt het makkelijker om het juiste zadel te kiezen.

Hoe kan ik mijn MTB-zadel optimaal afstellen?

Je hebt gekozen voor een mountainbike-zadel en vraagt je nu af hoe je het optimaal kunt afstemmen op je fiets en je lichaamslengte? Allereerst is het belangrijk dat je het MTB-zadel op de juiste hoogte instelt. Daarbij gaat het niet alleen om het zadel zelf, maar vooral om de juiste MTB-zadelpen. Ook de hoek van het MTB-zadel moet je goed afstellen: de vuistregel hier is, dat hoe sportiever je rijstijl is, hoe vlakker het zadel moet liggen. Voor een optimale pasvorm kun je ook de lengte en de afstand van het MTB-zadel tot het stuur aanpassen. Afhankelijk van het type MTB zijn verschillende aanpassingen mogelijk. Het is belangrijk dat het MTB-zadel ver genoeg van het stuur staat, zodat je benen het stuur niet raken bij het trappen.

Meer tips en aanbevelingen voor het afstellen van het zadel vind je in onze rubriek ergonomie.

Wat is de beste manier om een MTB-zadel te onderhouden?

Of het nu gaat om een MTB-zadel, een racefietszadel of een stadsfietszadel: de juiste verzorging is belangrijk om lang van je MTB-zadel te kunnen genieten. Je moet het MTB-zadel na elke rit grondig schoonmaken en vuil verwijderen. Een zachte spons is hiervoor het meest geschikt. Zorg er ook voor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt - daar lijdt het materiaal onder.

MTB-zadels - samenvatting

 • Mountainbike-zadels zijn er in verschillende vormen en maten, om fietsers van verschillende lengte en gewicht tegemoet te komen.
 • Een goed mountainbike-zadel moet comfortabel en duurzaam zijn en tegelijkertijd veel steun bieden.
 • Als je een nieuw MTB-zadel wilt kopen, moet je goed nadenken over hoe je mountainbike-avonturen er meestal uitzien.
 • Als je een nieuw zadel test, moet je het op zowel vlak als heuvelachtig terrein uitproberen, om een gevoel te krijgen hoe het op elk type terrein presteert.
 • Bij het zoeken naar het juiste MTB-zadel kun je het beste verschillende modellen proberen tot je het voor jou perfect passende vindt.