Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Triatlonzadels - voor de perfecte zit op jacht naar de beslissende seconden

Een goed zadel is cruciaal voor succes in de wielersport. Vooral in wedstrijden is het belangrijk, dat je zo min mogelijk energie verliest en snel vooruitkomt. Daarom zijn er tegenwoordig verschillende triatlonzadels en tijdritzadels verkrijgbaar, die speciaal ontworpen zijn voor deze secondenrace tegen de klok. Op deze pagina leggen we uit wat triatlonzadels zijn en waar je rekening mee moet houden als je er een koopt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De speciale zitpositie bij de triatlon

Laag over de fiets gebogen, half liggend op het opzetstuur, zo aerodynamisch mogelijk - de zitpositie op triatlonfietsen (en op tijdritfietsen in het racefietssegment) is een heel speciale. Dat is geen toeval: in een race tegen de klok is het belangrijk om de wind zo weinig mogelijk contactoppervlak te bieden. Want elke Watt luchtweerstand teveel die je wegtrapt, kost energie en tijd - krachten die je in de wedstrijd veel beter kunt gebruiken. Om jezelf uit te dagen en ervoor te zorgen, dat je in triatlon en tijdritten de speciale aerodynamische houding aan kunt nemen, zijn er ook speciale triatlononderdelen nodig ter hoogte van je zitvlak. Omdat de meeste conventionele fietszadels niet geschikt zijn voor de speciale zithouding in de strijd tegen de klok en soms zelfs pijnlijk kunnen zijn, bestaan er speciale triatlonzadels. Deze zijn optimaal aangepast aan de speciale aerodynamische zithouding - en helpen je dus om seconden te winnen.

Waarin onderscheidt zich een triatlonzadel?

Een goed triatlonzadel moet in de eerste plaats comfortabel zijn. Vanwege de aerodynamische racepositie bij triatlon (of ook bij tijdrijden) fiets je in een houding die in het begin vaak wat onwennig is. Daarbij is het belangrijk dat het zadel niet te veel druk uitoefent op gevoelige plekken. De meeste triatleten zitten tijdens hun wedstrijden voornamelijk op de punt van het triatlonzadel, dus is deze vaak speciaal daarop ontworpen en goed gepolsterd. Tegelijkertijd moet een tijdritzadel ook stevig genoeg zijn om je de nodige ondersteuning te geven. Bovendien moet een tijdritzadel zo licht mogelijk zijn, zodat je niet onnodig tijd verliest in de jacht op de beslissende seconden. De vorm van een tijdritzadel is ook cruciaal: omdat de punt van het zadel zich volgens de regels van de UCI bij wedstrijden op de weg minstens vijf cm achter het midden van de trapas moet bevinden, hebben veel tijdritzadels een relatief korte zadelneus. Hierdoor kun je het zadel iets verder naar voren duwen, zodat je je kracht gemakkelijker op de pedalen kunt uitoefenen.

Koopadvies - waar je op moet letten bij het kopen van een tijdritzadel

Als je besluit een triatlonzadel te kopen, moet je op de volgende punten letten:

  • de zadelmaat: afhankelijk van je lengte en de vorm van je bekken heb je een andere vorm zadel nodig. Bij BIKE24 kun je literatuur en hulpmiddelen vinden om jouw perfecte zadelmaat op te meten.
  • de zadelvorm: de meeste triatlonzadels zijn vrij breed en plat. Daardoor verbetert je houding in de aerodynamische rijpositie en wordt de druk op gevoelige gebieden kleiner. Voor een tijdritzadel moet de vorm ook zo kort mogelijk zijn, zodat je het zadel zo ver mogelijk naar voren kunt schuiven zonder de UCI-regels te overtreden.
  • de zadelvulling: zorg ervoor dat het zadel genoeg polstering heeft om je het nodige comfort te bieden. Tegelijkertijd moet het niet te zacht zijn, anders zak je te veel weg in het zadel en daar lijdt de krachtoverbrenging onder. Vooral een sterker gepolsterde voorkant is aan te raden, omdat je tijdens de wedstrijd veel tijd op de punt van het zadel doorbrengt.
  • het zadelgewicht: elke gram te veel kost wedstrijdtijd. Daarom is het gewicht van een triatlonzadel ook een belangrijke factor.

Triatlonzadels en tijdritzadels - de conclusie

Een goed triatlonzadel is essentieel voor je succes in triatlons en tijdritten. Dit geldt echter alleen als je het juiste zadel kiest. Let daarom bij het kopen van een zadel op de grootte, de vorm en het gewicht ervan. Je nieuwe racezadel moet ook genoeg vulling hebben, om je het nodige comfort te bieden. We zijn er zeker van: als je je aan deze punten houdt, vind je snel het perfecte zadel voor jou - en bespaar je zo tijd en energie in de race en win je seconden.