Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Patroonpompen en CO₂-fietspompen - snelle hulp bij pech onderweg

Stoppen aan de kant van de weg met een lekke band en dan met klamme vingers een eeuwigheid bezig zijn met oppompen. Die situatie hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Met een patroonpomp kun je in ieder geval de tijd verkorten die nodig is om je band of binnenband met lucht te vullen. Op deze pagina leggen we uit wat CO₂-fietspompen eigenlijk zijn, hoe ze werken en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Je vindt er ook een ruim assortiment aan verschillende patroonpompen en accessoires. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn patroonpompen eigenlijk?

Patroon op zijn plek, pompventiel openen en de band is weer vol. Patroonpompen zijn absolute wonderdoeners als fiets een lekke band heeft. De reden is de eenvoudige manier waarop deze fietspompen werken: in plaats van lucht wordt CO₂ uit een gaspatroon in de band gevuld. Razendsnel, met veel druk en zonder enige moeite. CO₂ pompen zijn daarom bijzonder geschikt voor sportief gebruik op mountainbikes, gravelbikes, racefietsen of triatlonfietsen. Ook tubeless-banden kun je er heel goed mee oppompen. Het is niet alleen hun eenvoudige en snelle bediening die deze kleine pompjes zo bijzonder maakt, maar ook hun kleine formaat en lage gewicht.

De voordelen van CO₂-fietspompen op een rijtje

  • Met een CO₂-pomp vul je je band of binnenband in een handomdraai.
  • Een CO₂-fietspomp is heel klein en heel licht, waardoor je minder gewicht hoeft mee te nemen dan bij een minipomp.
  • Door zijn kleine formaat past hij ook gemakkelijk in je truienzak of zadeltas.
  • Met een patroonpomp kun je ook tubeless-banden vullen.
  • De CO₂-pomp is daarom een ideale metgezel tijdens wedstrijden – of het nu gaat om mountainbike, gravelbike, racefiets of triatlonfiets.

CO₂-fietspompen - hoe werken ze?

De kleine CO₂-pompen bestaan meestal uit een klein pomphuis en een gaspatroon. De patronen (ook wel CO₂-patronen genoemd) zijn meestal gevuld met 16 gram CO₂, maar er zijn ook varianten in andere maten. De bediening is heel eenvoudig: eerst steek je het gaspatroon in de pomp. Dan schroef je de pomp op het ventiel van de band. Je opent vervolgens de regelschroef op het pomphuis. Daardoor wordt de CO₂-patroon geactiveerd en stroomt het gas in de band. Als de gewenste druk is bereikt, sluit je de regelschroef op het pomphuis weer en schroef je de pomp van het ventiel. Klaar!

CO₂ pomp - welke varianten zijn er?

Patroonpompen zijn er in verschillende varianten. Heel kleine modellen hebben alleen een pompkop en een koudeschild dat over de CO₂-patroon wordt getrokken. Door de snelle onttrekking van energie koelt de patroon aanzienlijk af je hem leegt. Deze miniatuurversies zijn vooral populair bij wielrenners, omdat ze erg licht zijn. Luxere modellen hebben een deksel, en er zijn ook CO₂-fietspompen met een manometer.

Een bijzondere variant zijn zogenaamde combinatiepompen. Net als een hybride aandrijving op een auto combineren ze het beste van twee werelden. Ze zijn meestal een minipomp en CO₂-patroonpomp in één. Met deze pompen kun je onderweg eerst de patroon gebruiken en daarna - als de patronen op zijn - de normale pompfunctie. Combinatiepompen zijn meestal groter dan de pure CO₂-patroonpompen.

CO₂-pompen kopen - waar moet je op letten?

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een CO₂-pomp, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten:

  • Eén criterium voor het kopen van een CO₂-pomp is het type band dat je op je fiets wilt gebruiken. Voor gebruik op racefietsen of triatlonfietsen zijn meestal kleinere pompjes geschikt, omdat die lichter en compacter zijn. Mountainbikers of gravelbikers daarentegen gebruiken graag grotere modellen, want zij hebben meer CO₂ nodig om de banden op te pompen.
  • Een ander belangrijk punt is de compatibiliteit van de pomp met je ventiel. De meeste pompen zijn ontworpen voor Presta- en Schrader-ventielen. Er zijn echter ook enkele modellen die speciaal ontworpen zijn voor tubeless-banden.
  • Natuurlijk moet je er ook op letten dat de CO₂-patronen bij veel modellen niet meegeleverd worden. Zorg er dus voor dat je voldoende patronen koopt. Bij BIKE24 kun je ook patroonpompsets vinden, die bestaan uit een pomp en een CO₂-patroon.
  • Last but not least is het belangrijk, dat de CO₂-pomp van hoge kwaliteit is en geen gebreken vertoont. Let er bij het kopen dus op dat de materialen van goede kwaliteit en hoogwaardig afgewerkt zijn.