Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietsachterderailleurs - met het juiste model perfect schakelen

Als het gaat om het schakelen op een fiets, is de achterderailleur waarschijnlijk een van de opvallendste en technisch delicaatste onderdelen. Dit wordt ook weerspiegeld in de grote verscheidenheid aan modellen op de markt. Er zijn achterderailleurs voor racefietsen en mountainbikes, voor mechanisch of elektronisch schakelen, met verschillende aantallen versnellingen en voor cassettes met verschillende gradaties. Hieronder geven we je een overzicht van hoe je de juiste achterderailleur voor jouw fiets kunt vinden. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De achterderailleur op jouw fiets

In principe zijn er achterderailleurs voor racefietsen en mountainbikes – de laatste worden ook gebruikt voor de meeste andere soorten fietsen en e-bikes. Dit komt omdat MTB-achterderailleurs veelzijdig, stabiel en daarom ongecompliceerd zijn voor elk gebruik. Bij racefiets-achterderailleurs leggen fabrikanten vooral de nadruk op een laag gewicht en sportieve versnellingsgraden. Achterderailleurs worden traditioneel mechanisch bediend – dat wil zeggen via een Bowden-kabel vanaf de schakelhendel. Er zijn echter ook steeds meer elektronische schakelingen. Daarbij verloopt de communicatie tussen de shifter en de achterderailleur draadloos.

Dat brengt ons bij functionaliteit: elke achterderailleur op een fiets werkt samen met de shifter, de cassette en de ketting. Om samen te kunnen werken moeten alle onderdelen van dezelfde fabrikant komen, in het beste geval van dezelfde schakelgroep. Dit komt omdat de grote leveranciers van schakelgroepen, Shimano, SRAM en Campagnolo, verschillende hendel- en transmissieverhoudingen hebben. Bovendien moet een achterderailleur altijd passen bij het aantal versnellingen en de gradatie van de cassette.

11-Speed- of 12-speed-achterderailleur - zo vind je het juiste model

Om de juiste achterderailleur bij de versnellingen van je fiets te vinden, moet je op de volgende punten letten:

  • fabrikant: de achterderailleur en shifter moeten van dezelfde fabrikant zijn, zodat ze soepel kunnen samenwerken. 
  • bediening van de versnelling: er zijn speciale achterderailleurs voor mechanisch en voor elektronisch schakelen.
  • derailleurgroep: theoretisch kun je de achterderailleur en shifters van alle mountainbike-groepen of alle racefietsgroepen binnen één fabrikant combineren. Voor de best mogelijke functionaliteit moeten alle onderdelen echter van hetzelfde groepsmodel komen.
  • aantal versnellingen: achterderailleur, schakelhendel en cassette moeten allemaal ontworpen zijn voor hetzelfde aantal versnellingen. Gebruikelijk zijn 9-, 10-, 11- en 12-speed-achterderailleurs.
  • kooilengte: de kooi is de verbinding tussen de twee poelies. Er zijn achterderailleurs met korte, middellange of lange kooi. De kooilengte bepaalt welke cassettestanden (grootste en kleinste tandwiel) de achterderailleur aankan.

De juiste achterderailleur voor jouw fiets vinden bij BIKE24

Zoals je hebt gezien: met een paar restricties heb je nu een goed beeld van welke achterderailleur de juiste is voor jouw fiets, zelfs in de jungle van de schijnbaar ontelbare achterderailleurmodellen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe achterderailleur goed met jouw versnellingssysteem samenwerkt, moeten de fabrikant, de bediening, het aantal versnellingen en de gradatie van de cassette met elkaar overeenkomen. Gebruik deze voorwaarden om de juiste achterderailleur voor jouw fiets te vinden.

Praktisch: je kunt de juiste achterderailleur gemakkelijk vinden door te sorteren op de selectiecriteria in het filtermenu aan de linkerkant.