Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietskarren voor kinderen - met de kleintjes de grote wereld ontdekken

Fietskarren voor kinderen zijn ideaal om de kleintjes overal mee naartoe te nemen en in een veilige omgeving nieuwe ervaringen te kunnen laten opdoen. Met de juiste accessoires kun je zonder zorgen fietstochten maken met het hele gezin – en zelfs met je pasgeboren baby. In dit artikel lees je waarop je moet letten als je een fietskar voor kinderen wilt kopen en welke bijzonderheden en bevestigingsmogelijkheden er zijn. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietskarren voor kinderen - meer dan alleen vervoermiddelen voor de kids

De gezamenlijke familiefietstocht naar de zwemplas. Het ritje naar het dichtstbijzijnde stadspark of gewoon het vervoer naar de kleuterschool. Als je ook met kleine kinderen het fietsen niet wilt opgeven, is een fietskar de ideale oplossing. Het maakt het leven gemakkelijker voor jou en je gezin, want met een kinderfietskar heb je maximale flexibiliteit – of het nu gaat om de weg naar de speeltuin, bij het boodschappen doen of voor een weekendje weg.

Dat kinderfietskarren uiterst veelzijdige vervoermiddelen zijn, blijkt ook als je naar de uitrusting kijkt. Veel kinderfietskarren zijn zo ruim, dat je er gemakkelijk tassen, boodschappen, speelgoed en andere spullen in kunt opbergen. Een ander groot voordeel van een fietskar voor kinderen is, dat je kroost niet eens zelfstandig hoeft te kunnen zitten om mee te kunnen rijden. Daarom worden kinderfietskarren aanbevolen nog vóór je een kinderzitje kunt gebruiken. Babyschelpen maken het mogelijk. Het ruime interieur maakt het bijzonder comfortabel voor je kleine avonturier. Want tijdens lange tochten kan je kind spelen, zich een beetje bewegen of een dutje doen.

Kinderfietskarren zijn ook bijzonder veelzijdig, als je ze niet alleen voor een fiets kunt gebruiken. Als je geen zin hebt om te fietsen, kun je je kinderfietskar in een paar eenvoudige stappen ombouwen tot buggy, jogger of multisportkar. Wandelen, joggen, inline-skaten of skiën kan dus op elk moment en in alle comfort samen met de kleine. Niet voor niets omvat het assortiment aanhangers van BIKE24 talrijke activiteiten - zowel in de zomer als in de winter.

Ouders die hun kind kennis willen laten maken met een actief, gezond en milieubewust leven, geven met een kinderfietskar het goede voorbeeld. Boodschappen doen op de fiets, tijd doorbrengen in de frisse lucht, zwerven door het bos of op vakantie een fietstocht maken - dit alles maakt grote indruk op de kleintjes, al op jonge leeftijd. De kans dat ze met deze ervaringen het fietsen plezierig vinden en het later ook zelf willen leren, is dan ook groot.

Eenzitters en tweezitters - deze modellen kinderfietskarren zijn verkrijgbaar

Bij alle fabrikanten heb je de keuze tussen een eenzitter, voor één kind, en een tweezitter, voor één of twee kinderen. Een fietskar voor twee kinderen past zich flexibel aan je kleurrijke dagelijkse gezinssituatie aan, ook als je "maar" één kind hebt. Enerzijds kan je kind zich dankzij de maximale ruimte en opbergruimte uitleven. Anderzijds heb je altijd voldoende ruimte om je boodschappen kwijt te kunnen.

Overigens: een kinderfietskar is ook een praktisch kinderfietsaccessoire, omdat je die al kunt gebruiken als je kind nog niet kan zitten in een fietsstoeltje. Je kunt je baby of peuter ook zonder aarzeling meenemen in een babyschaal of babyzitje. De merken Thule, Croozer, Burley, Queridoo en Hamax behoren tot de bekendste leveranciers van kinderfietskarren op de markt. Ze zijn kwalitatief hoogwaardig, robuust, flexibel in gebruik en duurzaam.

De kenmerken en speciale eigenschappen van kinderfietskarren op een rijtje

Met of zonder vering? Opvouwbaar of niet-opvouwbaar? Als je op zoek bent naar de juiste kinderfietskar, kom je veel kenmerken en uitrustingsmogelijkheden tegen. Gewicht, afwerking en hoogte kunnen het verschil maken. Om je beslissing gemakkelijker te maken, laten we je zien hoe fietskarren voor kinderen verschillen.

 • Gewicht: fietskarren voor kinderen wegen tussen de 11 en 15 kilogram. Bij het optimale gewicht ligt de fietskar goed op de weg. Een te zwaar model maakt het trekken moeilijk, wat weer je humeur kan bederven. Je doet jezelf ook een plezier met een lichtere kinderfietskar als je de kar uit de kelder en verschillende trappen op moet dragen.
 • Breedte: kinderfietskarren zijn tussen de 70 en 80 centimeter breed. Een opvouwbare fietskar bespaart ruimte en maakt hem gemakkelijker op te bergen of in te laden.
 • Zithoogte: kinderfietskarren verschillen in zithoogte. Deze ligt meestal tussen de 60 en 70 centimeter. De zithoogte speelt een belangrijke rol bij de vraag hoe lang je een fietskar kunt gebruiken. Een kleinere fietskar kan bijvoorbeeld goedkoper zijn, maar je kind kan hem sneller "ontgroeien".
 • Koppeling: dit is een van de meest kwetsbare punten van een fietskinderkar. Kwaliteit is cruciaal, want als schakel tussen fiets en aanhanger moet de koppeling deels zeer grote krachten uithouden.
 • Frame: het frame moet van hoge kwaliteit en robuust zijn. Meestal worden hiervoor aluminium en roestvrij staal gebruikt.
 • Vering: aanhangers met vering compenseren trillingen en sterke schokken op een hobbelige ondergrond. Vaak kun je de vering individueel instellen.
 • Bandenmaat: grote en stabiele wielen met een goede demping zorgen voor soepele ritten op oneffen terrein. In de regel hebben de wielen een bandenmaat van 20 inch.
 • Aanhanger met ligfunctie: sommige kinderfietskarren zijn uitgerust met een ligfunctie, zodat je wegbandiet tussendoor een dutje kan doen.
 • Bescherming tegen weer en wind: een ingebouwde zon- of regenbescherming in de overkapping beschermt tegen gevaarlijke UV-straling en kan zonder compromissen worden gebruikt bij weer en wind. Dit betekent dat een regenbui je kind niet kan deren. Zelfs als het buiten koud is, hoef je de fietskar niet links te laten liggen - goed geïsoleerde voetenzakken zorgen voor behaaglijke warmte.
 • Babyfietskar: je kind rijdt in een geschikt en getest babyzitje vanaf de leeftijd van 1 maand. Een vlakke zithoek, bevestigingsmogelijkheden op het veiligheidsframe en een 5-puntsgordel zorgen voor maximaal comfort en bescherming.

Veiligheid en comfort - deze punten zijn belangrijk

Van de mooiste momenten en ervaringen in de natuur en tijdens het sporten met je kind kun je het meest genieten als je weet dat je kleine passagier veilig is. Om je met je kind en kinderfietskar veilig en met een goed gevoel in het verkeer te kunnen bewegen, helpt het als je met een of twee dingen rekening houdt.

Een robuust frame met rolbeugel, een laag zwaartepunt, uit elkaar staande wielen, geïntegreerde gordelsystemen, een draaibare koppeling en aanwezige reflectoren en verlichtingselementen op de fiets maken kinderfietskarren zeer veilig. Dit is bijzonder belangrijk, omdat de fietskar voldoende veiligheid moet bieden voor de inzittende(n), zowel op als naast de weg. Vaak is een ongeluk met de trekkende fiets al voldoende om ook de passagiers in gevaar te brengen. Daarom hechten fabrikanten veel belang aan passende maatregelen.

Ook een handrem of parkeerrem om de fietskar op een helling tot stilstand te brengen of om te voorkomen dat hij wegrolt bij het in- en uitladen is tegenwoordig standaard in fietskarren voor kinderen. De Zweedse fabrikant Thule heeft bijvoorbeeld in geselecteerde modellen een aparte rem ingebouwd die ook zorgt voor vertraging als de kar niet aan een fiets hangt. Bijvoorbeeld bij het joggen of het gebruik van de fietskar als kinderwagen.

Ergonomische zitschalen en goed gedempte banden zorgen voor voldoende comfort, vooral bij langere tochten. Als het hobbelig wordt en harde schokken onvermijdelijk zijn, zorgt een goed uitgebalanceerde vering ervoor, dat je kind niet te veel door elkaar wordt geschud. Afhankelijk van het model kun je de veringselementen afzonderlijk instellen.

Overigens: ben je al fan van transportkarren en wil je zware voorwerpen of je harige metgezel vervoeren? Kijk dan eens naar de transport- en hondenkarren.

Kinderfietskar - onderweg in het verkeer

Naast algemene veiligheidsmaatregelen moet je ook de wettelijke voorschriften voor verlichting op fietskarren niet uit het oog verliezen. Voor aanhangwagens achter fietsen op twee wielen gelden de volgende permanente eisen uit het voertuigreglement:

 • Aanhangwagens achter fietsen mogen niet breder zijn dan 1,00 m.
 • Aanhangwagens achter fietsen moeten zijn voorzien van: een niet-driehoekige rode retroreflector aan de achterzijde van het voertuig en witte of gele retroreflectoren aan de wielen.
 • De niet-driehoekige rode retroreflector moet zijn aangebracht uiterst links aan de achterzijde van het voertuig, op een hoogte van niet minder dan 0,35 m en niet meer dan 0,90 m boven het wegdek.
 • De witte of gele retroreflectoren moeten de omtrek van het wiel volgen en op of zo dicht mogelijk bij de velg zijn aangebracht, zodanig dat zij aan beide zijkanten van de aanhangwagen zichtbaar zijn.
 • Retroreflectoren mogen niet zijn afgeschermd en mogen geen gebreken vertonen, die de retroreflectie beïnvloeden. Ze moeten zijn voorzien van een door Onze Minister bekendgemaakt goedkeuringsmerk.
 • Aanhangwagens achter fietsen mogen zijn voorzien van: één achterlicht dat is voorzien van een door Onze Minister bekendgemaakt goedkeuringsmerk; één of twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig; ambergele retroreflectoren aan de zijkanten van het voertuig.
 • Aanhangwagens achter fietsen mogen zijn voorzien van extra witte retroreflecterende voorzieningen aan de voorzijde, extra niet-driehoekige rode aan de achterzijde en extra ambergele aan de zijkanten van het voertuig.
 • Aanhangwagens mogen niet zijn voorzien van knipperende verlichting.
 • Aanhangwagens mogen niet zijn voorzien van meer lichten en retroreflecterende voorzieningen dan hierboven is voorgeschreven of toegestaan.


Ook gelden de volgende gebruikerseisen uit het voertuigreglement:

 

 • Aanhangwagens achter fietsen die worden gebruikt bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd, moeten een achterlicht hebben met een door Onze Minister bekendgemaakt goedkeuringsmerk.
 • Het achterlicht moet goed werken.
 • Het verlichtingsarmatuur en de onderdelen daarvan moeten deugdelijk aan het voertuig zijn bevestigd. 
 • Het glas van het verlichtingsarmatuur mag niet zodanig zijn beschadigd, gerepareerd of bewerkt dat de lichtopbrengst dan wel de functie nadelig wordt beïnvloed. 
 • Het achterlicht mag niet zijn afgeschermd.
 • Het achterlicht mag niet anders dan rood stralen.
 • Het achterlicht moet uiterst links aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht op een hoogte van niet minder dan 0,25 m en niet meer dan 1,20 m boven het wegdek.


Het dragen van een helm is in Nederland niet verplicht. Maar de veiligheidsgordel moet je kind in ieder geval dragen bij elke rit, hoe kort de afstand ook is. Een 5-puntsgordel is bijzonder veilig voor kleine avonturiers. 

Tip: een fietskar kan in het begin moeilijk te berijden zijn, vooral als je hem moet leren beheersen. Daarom moet je, voordat je hem met je kinderen gebruikt, op een rustige plek met de fietskar oefenen.

Een fietskar kopen - de belangrijkste tips op een rijtje

Als je graag fietst en je kids erbij wilt hebben, is een fietskar voor kinderen een praktische oplossing. Of het nu om een één- of tweezitter gaat - de kleintjes kunnen het zich gemakkelijk maken en zich vergapen aan de voorbijgaande bomen of spelen met hun speelgoed. En ook als je wekelijks boodschappen doet, biedt een kinderfietskar voldoende opbergruimte. Zodat je weet welke kinderfietskar geschikt is voor jouw behoeften en je er zo lang mogelijk van kunt genieten, hier alle belangrijke feiten op een rijtje:

 • Fietskarren voor kinderen zijn een veilig, flexibel, comfortabel en duurzaam alternatief waarmee je je milieubewust kunt verplaatsen.
 • Actieve ouders die zoveel mogelijk in de frisse lucht willen zijn en hun kind bij zich willen hebben, kunnen hun bewegingsdrang onbeperkt volgen met behulp van een kinderfietskar.
 • Veel kinderfietskarmodellen zijn veelzijdig en kunnen snel en gemakkelijk worden omgebouwd voor verschillende soorten sport en beweging.
 • Met kinderfietskarren kun je je kind meenemen op langere fietstochten of op fietsvakantie.
 • Fietskarren voor kinderen zijn verkrijgbaar als één- of twee-zitter. Grotere fietskarren met voldoende opbergruimte maken het mogelijk om extra boodschappen of bagage mee te nemen.
 • Met goede vering kun je over hobbelig terrein rijden zonder dat je kind door elkaar geschud wordt.
 • De zithoogte is beslissend voor de periode waarin je de fietskar kunt gebruiken voordat je kind te groot wordt.
 • Fietskarren voor kinderen moeten voldoen aan veiligheidsnormen, zodat jij veilig onderweg bent en je kind beschermd is.
 • Praktische accessoires zoals comfortabele zitkussens, babyschalen, beschermhoezen, adapters en nog veel meer vind je in onze winkel.