- Home
- Fietsen
- Fietsonderdelen
- Banden
- MTB & Trekking Banden
Professionale MTB-banden: tips voor aankoop
MTB-banden zijn een belangrijk accessoire als je het fietsen naar een hoger level wilt tillen. De naam is niet misleidend: het zijn mountainbike-banden, ze zitten om de wielen en hebben altijd contact met de grond. Het is een technisch product waaraan we hoge eisen stellen. Daarom moet je ze zorgvuldig kiezen. Verder lezen
Wat zijn MTB-banden?
De MTB-band is een bescherming, die de wielen van je fiets volledig omsluit. De vorm ervan hangt af van je fietsdiscipline. Er zijn verschillende diktes en texturen, die het gemakkelijker maken om op verschillende ondergronden te rijden.
Als je ze strategisch wilt gebruiken, moet je rekening houden met zowel het ontwerp van de MTB-banden als het design van de fiets waarop ze gemonteerd zijn. De materialen en eigenschappen van de wielen zijn andere factoren waarmee je rekening moet houden voordat je ze koopt.
Waaruit zijn MTB-banden opgebouwd?
De MTB-band bestaat uit een reeks lagen, die afhangen van de wielen van de fiets en het oppervlak waarop ze rijden.
De TPI-waarde
De buitenlaag is gemaakt van gevlochten nylon garens en de flexibiliteit en lichtheid van de gehele band is afhankelijk van de hoeveelheid garens. Dit aantal wordt uitgedrukt in TPI (Threads per Inch), de draden per inch die we aantreffen. De gemiddelde waarde ligt tussen 60 en 100 TPI. Het is belangrijk om op dit getal te letten, omdat:
Hoe hoger de TPI-waarde, hoe meer draden er zijn en hoe dunner de band is, dat wil zeggen: hoe minder rubber hij bevat. Daardoor is de band flexibeler, biedt hij minder weerstand en is stiller dan normaal. Aan de andere kant versnelt minder rubber de slijtage en is de kans op een lekke band groter.
Bij een lage TPI-waarde is het tegenovergestelde het geval. De band is zwaarder en rolt stroever; lekrijden is minder waarschijnlijk en de grip is ongetwijfeld beter. De band is echter ook luidruchtiger.
MTB-bandenrubber
Belangrijker dan het design is de hardheid van het rubber. Een hogere hardheid betekent een snellere en hardere band. Hoe zachter de band daarentegen is, hoe meer grip hij heeft. Omdat MTB-banden een zeer technisch accessoire zijn, worden ze al ontworpen met rubbercombinaties die de rijervaring verbeteren, door interessante contrasten te creëren tussen het rolcentrum en de zijkanten.
Het bandenprofiel
Ook het profiel van de mountainbike-banden is belangrijk, omdat de bike anders reageert op het ene of het andere design.
De noppen van de band zijn verdeeld over drie gebieden:
- De noppen van het loopvlak vormen in wezen het centrale deel van de band. Hiervan hangt af, hoe goed de band rolt.
- De noppen aan de zijkant zijn verantwoordelijk voor de grip in de bochten.
- De overgangsnoppen zorgen voor tractie, met verschillende mate van efficiëntie.
Afhankelijk van het type MTB waarop je rijdt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de noppen en hun verdeling, afhankelijk van de band. De voorband moet zich richten op sturen en zijdelingse grip, de achterband op rollen en tractie.
De juiste bandenkeuze, naar discipline
MTB-banden zijn onderverdeeld in drie hoofdgroepen, afhankelijk van het soort terrein waarop je rijdt. Dit beïnvloedt de verdeling van de noppen en hun dichtheid.
MTB-banden voor een droge ondergrond
Omdat de nadruk ligt op vrij rollen en snelheid, staan de noppen van deze banden verder uit elkaar dan normaal en hebben ze een laag profiel.
MTB-banden voor gemengde ondergrond
Hoewel er niet zoiets bestaat als veelzijdigheid als het gaat om banden, bieden banden die zijn ontworpen voor gemengd terrein een vrij brede respons op verschillende scenario's.
MTB-banden voor natte en modderige ondergrond
Het belangrijkste kenmerk van deze banden is, dat de noppen hoger zijn en dat de afstand tussen de noppen groter is. Deze verdeling vergroot de grip en vergemakkelijkt de afvoer van modder.
Manier van monteren, naar wielsoort
Bij het kopen van MTB-banden spelen de wielen de belangrijkste rol. Hoewel het een voor de hand liggend advies lijkt, is het eerste wat je moet doen, ervoor zorgen dat de diameter van het wiel en de diameter van de band overeenkomen.
Er zijn vijf gangbare diameters in de MTB-sector:
- tot 24 inch
- 26 inch
- 27,5 inch
- 28 inch
- 29 inch
Een ander belangrijk aspect bij het kopen van MTB-banden is de breedte, die ook afhankelijk is van de bike. De zogenaamde dwarsdoorsnede varieert tussen 1,90 en 4,80 inch en ook hier hangt de keuze af van het beoogde gebruik. Smalle dwarsdoorsneden zijn bedoeld voor heuvelachtige wegen, terwijl brede dwarsdoorsneden geschikt zijn voor het tegenovergestelde, namelijk voor steil terrein, waar techniek belangrijker is.
Als deze details zijn opgehelderd, is het tijd voor de eigenlijke montage. Daarbij worden banden onderverdeeld in drie types: tubetype, tubeless-ready en tubeless.
Tubetype-banden
Deze worden het meest gebruikt. Omdat ze gebaseerd zijn op een binnenband, zijn ze ook het gemakkelijkst aan te brengen en te repareren in geval van schade. Omdat ze standaard zijn, passen ze op de meeste wielen. Het enige nadeel is, dat ze gevoelig zijn voor lekrijden en schokken, waarbij de lucht onmiddellijk uit de binnenband ontsnapt. Over het algemeen presteren ze goed, maar bij problemen zijn het de minst voordelige banden.
Tubeless-banden
Tubeless-banden zijn een relatieve nieuwkomer, maar ze zijn sterk in opkomst. Ze hebben geen binnenband en vereisen daarom een lagere luchtdruk. Aan de andere kant verdragen ze lekrijden beter, niet alleen omdat ze resistenter zijn, maar ook omdat ook bij lekrijden meer rijtijd mogelijk is zonder de band te beschadigen.
Tubeless-ready-banden
Je zou kunnen zeggen dat ze het midden houden tussen tubetype- en tubeless-modellen, want hoewel ze een binnenband hebben, is die anders verdeeld dan bij tubetype. Je ziet ze vaak in wedstrijden en ze worden gekenmerkt door hun hoge prestaties. Ze laten een hoge luchtdruk toe, wat het rollen ten goede komt, waarbij je een grotere weerstand merkt.