Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Cyclocross fiets - off-road plezier & spannend racegevoel op 33 mm

Ontdek de CX-kosmos met onze bikes en ervaar de fascinatie van het rijden met smalle noppenbanden over modder, zand en nog veel meer. Wij vertellen je wat er zo bijzonder is aan een cyclocrossfiets en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. We geven je ook een overzicht van de prijscategorieën, zodat je meteen je weg kunt vinden in onze enorme selectie veldrit fietsen. Binnenkort zult ook jij spoedig over het zand vliegen. Verder lezen

Wat is een cyclocross fiets?

Een cyclocross fiets is een off-road racefiets die voldoet aan het internationale UCI reglement. Hij beschikt over 33 mm noppenbanden op 28" wielen en heeft meer bodemvrijheid dankzij een hogere trapas. Bovendien hebben de versnellingen een speciale cyclocrossverhouding en een groot versnellingsbereik. Veel cyclocross-fietsen hebben tegenwoordig een eenvoudige enkele aandrijving met slechts één kettingblad. Bovendien hebben alle huidige cyclocross fietsen moderne schijfremmen. De constructie en uitrusting van CX-fietsen zijn ontworpen voor gebruik tijdens snelle crosscountry-wedstrijden, voor wintertraining of voor effectieve bewegingssport over bospaden, door weilanden en over onverharde wegen.

Frame en banden van een cyclocrosser

Vanwege de nauwe verwantschap met de conventionele racefiets noemen sommige rijders de cyclocross fiets ook wel een cyclocross racefiets. Naast een dropbar heeft een cyclocrossfiets ook een frame dat sterk lijkt op de agressieve geometrie van een klassieke racefiets. De gebruikte cyclocross-frames verschillen echter ook door hun kortere bovenbuis en balhoofdbuis, en kleinere wielbasis en een vlakkere stuurhoek. Het zijn deze speciale geometrieën die cyclocrossfietsen in staat stellen om optimale controle te bieden, zelfs op steile afdalingen. En omdat je met een cyclocrossfiets ook over wortels, takken en kleine steentjes rijdt, is de bodemvrijheid groter dan bij een racefiets: de trapas is een stuk hoger.

Cyclocrossers rijden niet zomaar een willekeurige fiets - ze willen vooral één ding: snel zijn in het terrein! En ze willen dat doen zonder lang opgehouden te worden door welk hindernis dan ook. Daarom moeten frames voor cyclocross wendbaar, beweeglijk en licht zijn. Geen wonder dat, net als bij racefietsen, de gebruikte materialen bijna uitsluitend van stijf aluminium en van carbon zijn, dat bijzonder licht en veerkrachtig is en, afhankelijk van de vezellaag, betere dempingseigenschappen heeft. In tegenstelling tot klassieke racefietsen zijn cyclocrossfietsen echter meer ontworpen met het oog op robuustheid. In plaats van filigrane frames hebben ze namelijk versterkte buizen met een dwarsdoorsnede die de belastingen aankan.

Een ander belangrijk kenmerk van cyclocrossframes betreft de speciale banden: de achtervork en de voorvork van cyclocrossfietsen zijn zodanig ontworpen dat er bredere banden kunnen worden gebruikt dan bij straatfietsen. Klassieke racefietsbanden hebben weinig of geen profiel (slicks) en zijn meestal vrij smal. Cyclocrossfietsen daarentegen komen meestal uit de fabriek met een breedte van 33 mm om te voldoen aan de internationale UCI-competitievoorschriften. Vaak is het echter ook mogelijk om nog bredere en dus comfortabelere banden te gebruiken.

De bijzondere kenmerken van de aandrijving en de remmen

Bij een cyclocross bike of veldrit fiets gaat het er niet om dat je gedurende vele kilometers een hoge snelheid met een optimale cadans aanhoudt. Het gaat meer om het accelereren uit bochten en vooral in sprints, en het vermogen om veel korte, zeer steile beklimmingen te overwinnen.

De in cyclocross gangbare cassettes met van 11 tot 36 tanden maken het mogelijk zowel snel bergafwaarts als bergopwaarts te rijden. De sprongen tussen de afzonderlijke tandwielen zijn groter dan bij een typische racefietscassette met bijvoorbeeld 12-25 tanden. Deze cassettes zijn vooral licht en zo goed mogelijk afgestemd op de gewenste cadans van de sporter. Op cyclocrossfietsen zijn deze grotere schakelsprongen tussen de versnellingen zelfs gewenst, omdat ze een snellere start mogelijk maken.

Bijna alle cyclocross-fietsen gebruiken tegenwoordig slechts één smal kettingblad zonder kettinggeleider. Een enkel, middelgroot blad met 38 of 40 tanden in plaats van 46/36 tanden is zeer populair omdat het de aandrijving vereenvoudigt en de kans op defecten vermindert.
Voor een zo groot mogelijk versnellingsbereik kunnen cassettes met 11-42 of zelfs met 10-52 tanden worden gebruikt.

Terwijl vroeger nog cantilever remmen werden gebruikt, kun je tegenwoordig praktisch alleen nog cyclocross racefietsen kopen met hydraulische of mechanische schijfremmen (disc brakes). Mountainbikes waren de pioniers in deze ontwikkeling. In vergelijking met velgremmen bieden schijfremmen een groter en beter controleerbaar remvermogen en zorgen zij voor een goede vertraging, zelfs in natte omstandigheden. Hierdoor kunnen er banden en velgen van verschillende breedtes zonder problemen worden gebruikt.

Het gebruiksbereik van een cyclocross fiets

Een cyclocrossfiets is de juiste keuze als je ook buiten de gebaande paden bijzonder snel en sportief wilt zijn. Veel wielrenners gebruiken cyclocrossfietsen om fit te blijven in het koude seizoen of zoeken een uitdaging in speciale CX-wedstrijden. De hiervoor geprepareerde parcoursen, bijvoorbeeld over zand, modder en sneeuw, zijn bovendien doorspekt met hindernissen - op dit terrein zijn de veldrijders in hun element. Het ontwerp, dat speciaal is geoptimaliseerd met het oog op aerodynamica, laag gewicht en wendbaarheid, maakt uitstekende acceleratiewaarden mogelijk. Aangezien de racefietsen meestal worden gebruikt om records en topprestaties neer te zetten, is het ook niet verwonderlijk dat ze meestal geen bevestigingspunten voor bagagedragers en spatborden hebben zodat ze nog minder wegen.

Wat kost een cyclocrossfiets?

Zelfs de op beginners gerichte fietsen tot ongeveer 2.000 euro bieden topprestaties voor een betaalbare prijs. Dankzij hun solide uitrusting - frame, wielen en cockpit van aluminium - zijn deze fietsen vooral ontworpen met het oog op duurzaamheid, maar doen ze qua roleigenschappen nauwelijks onder voor de midden- en topklasse. De fietsen in het middensegment tot ongeveer 3.500 euro zijn vaak veel slanker dankzij hun carbon frames, waardoor ze veel vlotter en wendbaarder rijden. Ook bij de versnellingen gaat het vrijwel uitsluitend om 1x11/12-speed systemen met een grote bandbreedte en weinig kans op fouten.
Meer ambitieuze sporters kiezen echter liever voor een model uit het hogere prijssegment, omdat het gewicht meestal nog verder wordt teruggebracht door de wielen of cockpitonderdelen. Maar ook componenten zoals de elektrische tandwielen garanderen een perfecte krachtoverbrenging zonder defecten of schakelfouten.

Online een cyclocross fiets kopen

Als je je droom van een superlichte cyclocrossfiets met een carbon frame wilt vervullen, ben je hier aan het juiste adres! In onze online shop kun je de beste cyclocrossfietsen van topmerken kopen.

Gebruik onze filters om onze immense selectie snel te beperken tot enkele modellen die bij jou passen. Onze framemaattabel helpt je bovendien om probleemloos de juiste maat te vinden. 
Zodra onze betrouwbare transporteur je droomfiets heeft afgeleverd, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Hoe eenvoudig de laatste stappen zijn, zodat je snel kunt genieten van je eerste rit, lees je in onze duidelijke montagehandleiding.