Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

E-bike accu's en e bike oplader - power voor je e-bike

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een e-bike. Hij voorziet de aandrijving van energie en bepaalt in hoge mate de prestaties en actieradius van je pedelec. Als je de e-bike-accu moet vervangen of op zoek bent naar een tweede accu, is het daarom belangrijk dat je het juiste model kiest. Je moet ook altijd de juiste oplader voor je e-bike kopen. Op deze pagina hebben we voor je samengevat hoe je je e-bike optimaal van energie kunt voorzien en welke factoren doorslaggevend zijn bij het kiezen van e-bike-accu's, e-bike-laders en bijbehorende accessoires. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De e-bike-accu - energiebron van elke elektrische fiets

Moderne e-bike-accu's zijn niet alleen een van de belangrijkste e-bike-onderdelen, maar ook kleine energiewonderen. In de afgelopen jaren hebben accufabrikanten de celontwikkeling voor lithium-ion-accu's - de meest voorkomende accuvariant op e-bikes - sterk verbeterd. Met veel van de huidige fietsaccu's kun je daarom vaak afstanden tot 100 kilometer of zelfs nog meer afleggen.

Oplaadbare accu's voor e-bikes zijn verkrijgbaar in verschillende typen en uitvoeringen, die per model en fabrikant verschillen. De meest voorkomende accu-typen zijn de e-bike-accu aan het frame, de accu onder de bagagedrager en de geïntegreerde accu. Dus als je een nieuwe accu voor je e-bike wilt kopen, is het een basisvoorwaarde, dat je weet welk type fietsaccu op je elektrische fiets is gemonteerd. Bij merkfabrikanten zoals Bosch, Specialized of Shimano is dit meestal vrij eenvoudig.

Hoe lang gaat een elektrische fiets accu mee?

Hoe lang een e-bike-accu precies meegaat of hoe groot de actieradius is, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de efficiëntie van de motor, de externe omstandigheden, het routeprofiel en het ondersteuningsniveau dat je hebt gekozen. Een bijkomende factor kan zijn, dat de e-bike-verlichting op de accu werkt. De belangrijkste factor is echter de capaciteit van de accu. Deze wordt altijd aangegeven in Watturen (Wh), waarbij de vuistregel is: hoe hoger het aantal Watturen, hoe meer kilometers je kunt afleggen met je e-bike. Het addertje onder het gras is, dat hoe krachtiger een accu is, hoe groter deze meestal is. En hoe zwaarder. Moderne e-bike accu's hebben capaciteiten tussen 500 en 800 Wattuur.

Reserve-accu, dubbele accu en range-extender voor e-bikes

Hoewel de hoofdaccu van je e-bike essentieel is voor het functioneren van de aandrijving, kun je het bereik van je elektrische fiets vergroten met een extra accu. Er zijn verschillende varianten, die ook afhangen van de fabrikant en het fietsmodel: tweede batterij, dubbele accu of range-extender. 

Bij de eerste gaat het om een klassieke reserve-accu die je in je rugzak meeneemt en installeert, zodra de hoofdaccu leeg is. Goed om te weten: veel van de huidige reserve-accu's hebben meer capaciteit en dus een grotere actieradius dan de in de fabriek geïnstalleerde e-bike-accu. 
Met het dubbele-accu-systeem kun je twee accu's op de e-bike monteren en zo de actieradius verdubbelen. 
Een range-extender is een extra, kleine accu die ook de actieradius vergroot. Deze lijkt vaak op een drinkfles en kan worden gemonteerd met behulp van de gaten voor de bidonhouder.

Oplader elektrische fiets - standaard of snellader

Net als bij accu's zijn er ook verschillende soorten laders voor e-bike-accu's. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen standaardladers en zogenaamde snelladers. Terwijl het opladen bij standaardladers langer duurt, bieden snelladers een kortere oplaadtijd en dus meer flexibiliteit. Deze laatste worden vaak gebruikt door e-mountainbikers tijdens hun tochten, bijvoorbeeld om de lege accu snel op te laden bij een hut.

Belangrijk: de lader moet precies op jouw accu passen en door de betreffende fabrikant zijn goedgekeurd voor jouw accu. De beste manier om erachter te komen welke combinaties mogelijk zijn, is het raadplegen van de compatibiliteitslijsten op de websites van Bosch, Shimano en anderen.

Geschikte accessoires - accuslot, montagerails, aansluitkabel

Er zijn ook talloze accessoires voor e-bike-accu's en e-bike-laders. Dit zijn bijvoorbeeld accusloten om je accu te beschermen tegen diefstal, reserveonderdelen zoals montagerails, accubeschermkappen of reservekabels - bijvoorbeeld voor je oplader. Ook hier hangt de keuze van de juiste accessoires af van je accu, je e-bikemodel en de fabrikant van de aandrijving.

Reserve-accu en oplader kopen bij BIKE24

De keuze voor de juiste accu en oplader is cruciaal voor de goede werking van je e-bike. Of je nu een hoofdaccu, tweede accu of range-extender nodig hebt - let altijd op de compatibiliteit met je e-bike-model en de aanbevelingen van de fabrikant. In ons assortiment vind je in ieder geval een grote selectie aan e-bike-accu's, -laders en -accessoires, die precies aan jouw behoeften voldoen. Zo weet je zeker dat je e-bike altijd voorzien wordt van de juiste energie en dat je zorgeloos en krachtig onderweg bent.