Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Kinderfietszitjes – zo ben je veilig en flexibel op de weg met je kind

Je hebt net je kind opgehaald van de kleuterschool, je wilt een brief naar het postkantoor brengen en de levensmiddelen voor het avondeten in de supermarkt kopen – gewoon de dagelijkse dingen dus. En je kind kan je gemakkelijk begeleiden van A naar B en van B naar C, op een geschikt kinderzitje voor je fiets. Zoals je kunt zien, zijn er zoveel mogelijkheden om veilig en flexibel samen met je kind op de fiets onderweg te zijn. Belangrijk om te weten: Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Waar moet op worden gelet bij kinderfietszitjes?

Belangrijk om te weten: pas wanneer je kind langere tijd rechtop kan zitten, is het klaar voor een kinderfietszitje. Zolang het nog niet rechtop kan zitten, kun je het beste kiezen voor de comfortabele fietstrailer voor kinderen.

We leggen je uit waar je vóór de koop rekening mee moet houden, wat er de voordelen en bijzonderheden van kinderfietszitjes zijn en wat er belangrijk is voor de montage en constructie.

Het kinderfietszitje – voordelen en bijzonderheden

Afgezien van het grote voordeel dat je je kind in het dagelijks leven veilig en gemakkelijk op verschillende routes kan meenemen, ligt het grote voordeel van een kinderfietszitje vooral in zijn gemakkelijke bediening, wanneer het snel van A naar B moet gaan met kind.

Ze worden snel op de fiets gemonteerd en zijn direct klaar voor gebruik  – zelfs als het kinderfietszitje van de ene fiets op de andere moet worden gemonteerd. Veel modellen zijn afsluitbaar, dus ze kunnen worden beschermd tegen diefstal zonder ze steeds weer te moeten demonteren en monteren. In vergelijking met een fietstrailer voor kinderen zijn ze aan de ene kant goedkoper en aan de andere kant vooral makkelijker in gebruik voor kortere afstanden en flexibeler te gebruiken. De merken Thule, Hamax, Bobike en Britax Römer hebben zich op de markt gevestigd als betrouwbare fabrikanten van veilige en comfortabele kinderzitjes voor op de fiets.

Het kinderfietszitje – veiligheid, constructie en montage

Het belangrijkste, zowel voor het kind als de fietser is het dragen van een helm tijdens de rit. Bovendien mag het kind nooit alleen, maar slechts tijdens het fietsen of onder toezicht op het zitje zitten. Dit is een voorzorgsmaatregel, want zelfs als de fietssteun wordt gebruikt, nooit kan worden uitgesloten dat de fiets kantelt.

Wanneer het kind “klaar” is voor het kinderzitje, dat officieel moet zijn gecertificeerd volgens DIN EN 14344, kan deze worden belast met een gewicht van maximaal 15 kg (voor) of 22 kg (achter). Er bestaat dus de mogelijkheid het fietskinderzitje vóór de fietser aan de bovenste buis of achter aan de bagagedrager of de zadelstang te monteren. De montage aan de achterkant van de zadelstang of op de bagagedrager is afhankelijk van de fiets moeilijker of makkelijker te verwezenlijken. Als het fietszitje van het kind niet onmiddellijk kan worden gemonteerd, bestaat de mogelijkheid om het zitje voor de fiets “passend te maken” met behulp van een stekkeradapter.

Om een betere bescherming tegen de weersomstandigheden en een grotere veiligheid voor het kind in geval van een val te bieden, wordt aanbevolen het zitje achter de fietser te plaatsen. 
Met betrekking tot de constructie van het kinderzitje voor de fiets zijn verschillende kenmerken belangrijk:

  • Het zitje moet in het achterste gedeelte gekussend zijn en zijn voorzien van zijsteunen en een hoofdsteun (idealiter met een uitsparing voor de helm) voor meer stabiliteit.
  • Het zitje kan het beste zijn voorzien van schoudergordels, maar moet minstens een heupgordel hebben.
  • De beensteun en rugleuning van het kinderzitje moeten in hoogte verstelbaar zijn.
  • Er moet een bult op de stoel aanwezig zijn om het kind vast te zetten tijdens hard remmen.
  • Voorzichtig met open zadelveren: deze zadels moeten worden afgedekt om te voorkomen dat de vingers van je kind erin bekneld raken.

Kies een fietskinderzitje

Het fietskinderzitje toont zijn voordelen vooral op kortere afstanden in het dagelijks leven en overtuigt met zijn flexibele hanteerbaarheid. Bovendien zijn de hedendaagse modellen zeer licht en veel goedkoper dan een fietstrailer voor kinderen.

Als je vaak onderweg bent in de stad, is het fietszitje voor kinderen bovendien de makkelijkste manier om de kleintjes snel en gemakkelijk mee te nemen. In de BIKE24 online shop vind je een grote selectie van verschillende merken en geschikte fietskinderzitjes voor montage voor en achter op de fiets. Als je vragen hebt of graag advies wilt, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.