Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Bidons zorgen onderweg voor verfrissing

Ook al lijkt het er op het eerste gezicht niet op, het kiezen van de juiste waterfles is uiterst belangrijk. Regelmatige vochtinname is essentieel als je actief bent. Of het nu gaat om een pittige training op je racefiets of een meerdaagse fietstocht door de natuur. Op die manier blijf je het overzicht behouden. Afhankelijk van de lengte van de tocht, de weersomstandigheden en de eisen (hoogteprofiel) van de rit, kan de hoeveelheid vloeistof die je nodig hebt sterk variëren. Bij de koop van een fietsbidon moet je ook letten op het materiaal waarvan de waterfles gemaakt is. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Je kunt in onze categorie Fietsaccessoires kiezen uit kunststof, roestvrijstalen of aluminium fietsbidons - elk materiaal is voor bepaalde toepassingen bijzonder geschikt en verschilt ook qua prijs van de andere. Los daarvan moet de bidon na gebruik gemakkelijk te reinigen zijn, zo mogelijk ook in de vaatwasser.

Natuurlijk kun je ook visueel de blits maken met de bidon plus bidonhouder. Ontdek nu je nieuwe fietswaterfles in de BIKE24 Online Shop!

Materiaal en gewicht van bidons

Zoals in het begin vermeld, worden over het algemeen plastic, roestvrijstalen of aluminium bidons gebruikt. Plastic drinkflessen zijn het lichtst en worden vooral gebruikt bij het wielrennen, gecombineerd met een geschikte houder. Ze overtuigen door hun lage gewicht en goede hanteerbaarheid. Daarnaast is een zekere temperatuurbestendigheid van de drinkfles belangrijk, met name als je op extreem warme dagen onderweg bent - hier is het raadzaam doorzichtige of zwarte flessen te vermijden.

Bidons van roestvrijstaal of aluminium houden de vloeistof langer koel of warm, vooral als ze dubbelwandig zijn, de thermo-bidons, en zijn robuust en duurzaam, maar iets zwaarder dan flessen van plastic. Als bidon voor je MTB of toerfiets slaan deze drinkflessen altijd een goed figuur, omdat je ze ook gemakkelijk in een rugzak of fietstas kunt opbergen en ze meestal ook een grotere inhoud hebben. Op een mountainbike of toerfiets is het gewicht van de fles niet zo belangrijk.

Bidonhouders aan het fietsframe bevestigen

Om een bidonhouder aan het frame te bevestigen moeten er in de onderbuis of zadelbuis door de fabrikant voorgeboorde gaten inclusief schroeven aanwezig zijn. Deze plekken zijn snel te herkennen op het frame en de bidonhouder moet daar worden gemonteerd. Je drinkfles, die idealiter een standaard diameter van 74 mm heeft, kun je dan in deze houder plaatsen. Je doet niets verkeerd met een bidonhouder die ook geschikt is voor andere flesmaten en ze stevig omsluit.

Let er bij bidons voor racefietsen op, dat je een aan de zadelbuis bevestigde bidonhouder zo monteert, dat je de bidon aan de zijkant (zijlader) eruit kunt halen, omdat je anders tijdens het rijden ongemakkelijk of bijna onmogelijk bij de fles komt.

Comfort, gebruik en reiniging van bidons

Fietsend op een racefiets wil je niet telkens afstappen als je een slok uit de bidon wilt nemen. Dus is een plastic waterfles de beste keuze, vanwege de sluiting en het gewicht. De bidon moet handig en gemakkelijk vast te pakken zijn, niet te breed en niet glad, voor als je vochtige handen hebt. Bovendien moet de bidon externe inkepingen hebben, waardoor je hem gemakkelijk en snel kunt terugdoen in de bidonhouder op het racefietsframe. Daarom is het noodzakelijk dat je de fles tijdens het rijden met één hand uit de houder kunt halen. Dan komt de "bijtklep" in beeld. Een schroefdop is minder geschikt voor gebruik op een racefiets, omdat je dan het zicht op de weg en het verkeer om je heen verliest.

Bij het toeren op een MTB of toerfiets is het "één-hand-principe" niet doorslaggevend voor de bidon - je kunt snel een pauze inlassen om je op te frissen.

Een grondige reiniging van de drinkfles na de rit, ongeacht van welk materiaal de fles gemaakt is, is absoluut noodzakelijk. Dit geldt vooral voor het mondstuk en de dop. Idealiter is de fles vaatwasmachinebestendig, zodat schoonmaken snel en gemakkelijk gaat.

Les je dorst tijdens warme zomertochten en vind je stijlvolle en functionele drinkfles voor je fiets nu in de BIKE24-onlineshop!