- Home
- Fietsen
- Fietskleding & Schoenen
- Brillen
Fietsbrillen - er goed uitzien en tegelijkertijd beschermd zijn
Een degelijke fietsbril behoort tot elke goede basisuitrusting. Dit geldt des te meer als er wel eens insecten in je ogen zijn gevlogen tijdens het fietsen of als stof en wind je ogen herhaaldelijk hebben doen tranen. En vooral in het zonnige seizoen is een fietszonnebril onmisbaar. Op de racefiets, MTB, trekkingfiets of stadsfiets - de juiste fietsbril beschermt je tijdens allerlei fietsactiviteiten. Hieronder hebben we uitgebreid uitgelegd welke soorten fietsbrillen er zijn. Je kunt ook ontdekken wat belangrijk is bij het kopen van een fietsbril. Verder lezen
Waarom een bril zinvol is bij het fietsen
Behoor je tot de uitverkoren minderheid die nog nooit een vlieg kwaad heeft gedaan? Gefeliciteerd, want kleine vliegjes, steentjes, stof, vuil en pollen weten tijdens het fietsen altijd weer in je ogen te landen - soms meer, soms minder pijnlijk, maar altijd onaangenaam. Alsof dat nog niet genoeg is, teisteren wind, regen en agressieve UV-stralen het gevoelige netvlies. Een goede fietsbril is daarom onmisbaar – en het maakt niet uit of je op een racefiets, mountainbike, trekkingfiets of stadsfiets zit.
Fietszonnebrillen bieden een goede bescherming tegen wind, insecten en UV! Maar de beschermingsfactor is niet de enige reden waarom een fietsbril een essentieel onderdeel is van de fietsaccessoires van elke fietser. De juiste glazen helpen je ogen ook om zich snel aan te passen aan veranderende zicht- en lichtomstandigheden. Dit zorgt ook voor veiligheid in op straat en off-road.
En last but not least zijn fietsbrillen behalve functioneel ook een stijlvol modeaccessoire. Dit wordt niet in de laatste plaats gewaarborgd door de moderne ontwerpen en kleuren waarmee de fabrikanten zich oriënteren op de huidige modetrends. Zo kun je tijdens je fietstochten niet alleen helder en duidelijk kijken, maar er tegelijkertijd ook goed uitzien.
Welke soorten fietsbrillen zijn er?
Ongeacht de beschermingsfactor en stijl zijn fietsbrillen er in allerlei varianten. In het onderstaande hebben we de belangrijkste categorieën van ons brillenassortiment op een rijtje gezet. Door het grote aantal fabrikanten en modellen zijn er echter ook veel modellen die "tussen de categorieën" liggen.
Klassieke fietsbril
lassieke fietsbrillen lijken qua vorm op andere sportbrillen, zoals die voor hardlopen of langlaufen worden gedragen. Ze worden gekenmerkt door een licht en flexibel frame van kunststof, hoogwaardige sportbrillenglazen en ventilatieopeningen. Klassieke fietsbrillen zijn verkrijgbaar met of zonder montuur. Ze zijn geschikt voor uiteenlopende fietsavonturen - van e-biketochten tot racefietswedstrijden. Bij BIKE24 hebben we ook speciale assortimenten: je vindt hier zowel racefietsbrillen als mountainbike-brillen.
Trail-bril
Als je graag in het fietspark of de enduro rijdt, hebben je ogen extra bescherming nodig. Daarom worden in deze disciplines brillen gebruikt zoals bij het skiën. Zo'n bril beschermt niet alleen een groot deel van je gezicht tegen rondvliegende steentjes, maar biedt ook een betere bescherming bij een val.
Meekleurende fietsbril
Brillen met zogenaamde meekleurende of fotochrome brillenglazen worden steeds populairder. Deze reageren ofwel op UV-licht ofwel op zichtbaar licht en passen hun tint aan, afhankelijk van de intensiteit van de belichting. Bij een hogere lichtintensiteit worden de brillenglazen automatisch donkerder. Als de lichtintensiteit daalt, worden de glazen weer lichter. Omdat dit binnen enkele seconden gebeurt, heb je altijd de ideale tint - ongeacht of je in een open veld of in een bos bent.
Fietsbril met uitwisselbare lenzen
Terwijl fotochrome glazen vooral in het dure segment te vinden zijn, is de goedkopere optie een fietsbril met uitwisselbare glazen. Met deze modellen heb je verschillende brillenglazen tot je beschikking, die je voor of tijdens de rit kunt verwisselen, afhankelijk van het weer. De meeste fabrikanten bieden fotochrome brillenglazen aan in drie tinten: donker voor zeer heldere lichtomstandigheden, oranje voor mistig en bewolkt weer en helder voor rijden in de regen.
Fietsbril op sterkte
Als brildrager en contactlensdrager heb je de keuze tussen een fietsbril op sterkte en een fietsbril met clips. Het voordeel van de eerste is, dat je een maximaal gezichtsveld hebt, wat vooral bij snelle ritten prettig is. Er zijn ook fietsbrillen met glazen op sterkte waarmee je bijvoorbeeld je fietsgegevens van een fietscomputer of mobiele telefoon kunt aflezen.
Fietsbril - wat zijn de kenmerken van een goede fietsbril?
Wil je je toekomstige ritten beleven met een 'rondom' gevoel van veiligheid en een maximum aan style? Dan helpen we je graag bij het vinden van een hoogwaardige fietszonnebril voor jouw individuele behoeften en gewenste doel. Hieronder hebben we de kenmerken van een goede fietsbril samengevat. Of het nu gaat om een eenvoudige fietsbril of een volledig gesloten bril - fietsbrillen voor mannen en vrouwen moeten aan een aantal kenmerken voldoen om niet alleen fietsplezier, maar ook veiligheid te garanderen.
UV-bescherming door brillenglazen
UV-bescherming is essentieel voor sportbrillen - dat geldt ook voor fietsbrillen. Glazen met UV-bescherming werken uitstekend tegen schadelijke UV-straling en beschermen je ogen op zonnige dagen. Afhankelijk van de soort fietsbril houden ze het volledige UV-spectrum buiten, inclusief UVA-, UVB- en UV400-golflengten.
Het verduisterende vermogen van brillenglazen
Een zonnebril beschermt je ogen tegen fel licht. En deze taak is waarschijnlijk ook de belangrijkste taak van een fietsbril. Afhankelijk van het weer zijn er verschillende soorten glazen met verschillende verduisteringsfactoren. In principe wordt de helderheid of verduistering van sportbrillen verdeeld in vijf categorieën:
Beschermingsfactor 0 | 0% tot 20% absorptie | Transparante brillenglazen. Perfect voor zeer bewolkte of regenachtige dagen. |
Beschermingsfactor 1 | 20% tot 38% absorptie | Glazen voor een normaal bewolkte hemel. |
Beschermingsfactor 2 | 38% tot 82% absorptie | De klassieke fietsbril. Perfect voor dagen met zonnige en wisselvallige omstandigheden. |
Beschermingsfactor 3 | 82% tot 92% absorptie | Fietsbril met donkere glazen. Ideaal voor zeer heldere dagen of trainingsritten op een zonnige winterdag. |
Beschermingsfactor 4 | 92% tot 97% absorptie | Zonnebrillen in deze categorie zijn geschikt voor gletsjertochten, maar niet voor gebruik op straat. |
Tint en glaskleur
Om ervoor te zorgen dat je ogen op elk moment van de dag beschermd zijn en dat je goed kunt zien, zijn fietsbrillen verkrijgbaar in verschillende tinten. Afhankelijk van de lichtomstandigheden creëer je zo het best mogelijke zicht.
- Gele lenzen helpen bij mist, bewolking of diffuus licht.
- Een fietsbril met kleurvaste, bruine of roodachtige glazen is een uitstekende begeleider voor elke dag.
- Blauwe lenzen zorgen voor sterke contrasten en zorgen ervoor dat je in de bergen of in de winter op koers blijft.
- Fietsbrillen met transparante glazen zijn handig bij bewolking of 's avonds, omdat ze je ogen beschermen tegen stof, insecten en dergelijke.
Beluchting en anti-fog-coating
Goede beluchting zorgt voor de juiste balans tussen comfort en zekerheid bij snelle afdalingen of inspannende bergetappes. Ventilatieopeningen of met schuim gefilterde beluchting laten de lucht circuleren en minimaliseren zowel het beslaan van de lenzen als de luchtstroom bij hoge snelheden. Sommige moderne fietsbrillen hebben een speciale anti-fog-coating om ervoor te zorgen dat je alles en altijd goed kunt zien. Vooral bij warm en vochtig weer profiteer je hiervan.
Verwisselbare en meekleurende brillenglazen
Wil je de glaskleur van je fietsbril flexibel aanpassen aan het licht en de weersomstandigheden, dan zijn fietsbrillen met verwisselbare of meekleurende fotochrome glazen een praktisch alternatief. Nog een voordeel: als de glazen van je fietsbril beschadigd zijn, kun je ze gemakkelijk vervangen.
Materiaal van lens en frame
Om te voorkomen dat je je ogen verwondt bij een val, gebruiken de meeste fietsbrilfabrikanten een splintervrije kunststof (polycarbonaat). Zacht, antislip-beugelmateriaal zorgt voor een stevige pasvorm van je fietsbril, zodat je niet onnodig wordt afgeleid. Een harde laag over de brillenglazen voorkomt ook krassen.
De flexibiliteit van de bril
Sommige fietsbrillen hebben vervormbare of verstelbare beugels of bandjes. Hierdoor kun je de bril nog beter aan je hoofdvorm aanpassen en het draagcomfort verhogen. Een meerlaagse schuimvulling zorgt ervoor dat de MTB-bril zacht en comfortabel aanvoelt.
Het draagcomfort van de bril
Draagcomfort speelt een doorslaggevende rol bij de aankoop van een goede fietsbril. Een fietsbril moet licht zijn en vooral goed passen. Als je een fietsbril koopt, moet je erop letten dat hij comfortabel zit en niet heen en weer glijdt, maar toch goed op je hoofd past, zonder te knellen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste fietsbril hebt gekozen en dat hij niet knelt of wiebelt, kun je twee eenvoudige tests doen:
- Zet je fietsbril op, kantel je hoofd naar beneden en wiebel je hoofd heen en weer. Als de bril van je neus glijdt, is hij te groot.
- Je weet dat de fietsbril te klein is als je wimpers de glazen raken.
Koopadvies - vind de fietsbril die het beste bij je past
Wil je je toekomstige ritten beleven met een allround veilig gevoel en een maximum aan style? Dan helpen we je graag bij het vinden van een hoogwaardige fietsbril die aansluit bij jouw individuele behoeften en gewenste doel.
- Voor welk doel heb je een fietsbril nodig? Voor e-bike-tochten bijvoorbeeld raden we een klassieke fietsbril aan. Voor downhill-avonturen moet het een trail-bril zijn.
- Welke eigenschappen moet je fietsbril hebben? Zoek je een bril met fotochrome glazen? Of wil je een fietsbril met glazen op sterkte?
- In welke prijsklasse moet het model dat je wilt hebben vallen? Opmerking: de functies die je wilt hebben beïnvloeden de prijs. Hoe meer je bril kan, hoe duurder hij is.
- Welk design moet je bril hebben?
Welke brilmodellen dragen de wielerprofs?
Deze vraag wordt ons vaak gesteld. In het professionele peloton vind je momenteel fietsbrillen van merken als Uvex, 100%, Alpina, Bollé, Julbo en Oakley.
Samenvatting - de perfecte fietsbril voor je volgende fietstocht
Lichtgewicht, onbreekbaar, krasbestendig, met UV-bescherming en een tint die zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Voeg daarbij een stevige pasvorm, een hoog draagcomfort, een breed gezichtsveld en een stijlvolle uitstraling. Dit alles zorgt voor een perfecte fietszonnebril. Er zijn fietsbrillen voor alle disciplines, damesfietsbrillen, herenfietsbrillen, fietsbrillen op sterkte en fietsbrillen met verwisselbare glazen. Hier lees je hoe je je favoriete bril vindt en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Bij BIKE24 vind je een grote keuze aan geschikte modellen. Zodat je al snel met het beste zicht door bossen, weiden en bergen kunt fietsen.