Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsmanden voor achterop - eenvoudig en zeker meer transportgemak

Fietsmanden voor de bagagedrager zijn de perfecte aanvulling voor iedereen die zijn boodschappen wil vervoeren of extra opbergruimte nodig heeft voor fietstochten. Praktisch bevestigd aan de bagagedrager van de fiets zijn ze de oplossing bij uitstek om je eigen fiets om te bouwen tot een transportezel. Om de keuze gemakkelijker te maken, leggen we verderop uit wat achterfietsmanden onderscheidt van andere fietsmanden. Je kunt ook uitzoeken welke materialen en bevestigingssystemen er zijn voor fietsmanden achterop. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietsen met een fietsmand - je fiets als transporthulp

Fietsen is niet alleen trendy, het is ook de beste manier om je in alle situaties te verplaatsen. Het houdt je fit, is leuk en zorgt voor voldoende frisse lucht - je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn en het milieu ook. Wie echter denkt dat de fiets een leuke vrijetijdsbesteding is, maar ongeschikt voor het vervoer van boodschappen, zware schooltassen, aktetassen of viervoeters, heeft de uitstekende mogelijkheden van fietsmanden en vooral achtermanden nog niet ontdekt.

Dankzij achtermanden is een gebrek aan bergruimte niet langer een argument tegen fietsen. Dankzij fietsmanden, die nu perfect voldoen aan de meest uiteenlopende behoeften, wordt je fiets omgetoverd tot een echt lastdier. En wie een e-bike heeft, zal zijn trekpaard nauwelijks meer herkennen. Want achterfietsmanden van metaal, kunststof, hout of rotan maken het mogelijk de beschikbare bergruimte optimaal te benutten. Geschikte bevestigingssystemen zorgen ook voor schokvrije en verkeersveilige ritten – of het nu met een schooltas, boodschappentas of de hond in de draagmand is. En dat is nog niet alles: achterfietsmanden zijn weerbestendig en robuust. Geschikte tassen beschermen je waardevolle spullen ook in een stortbui of vochtig klimaat, zodat belangrijke documenten, boeken of elektronische apparaten onbeschadigd op hun bestemming aankomen.

En als het gaat om montage, blinken fietsmanden voor achter ook in verschillende opzichten uit: er zijn anti-diefstal-montagemogelijkheden, beproefde click-fix-systemen voor snelle en gemakkelijke verwijdering, en vertrouwde montagevarianten met veerkleppen. Dit betekent dat niets het vervoer van lichte tot middelzware voorwerpen tot ongeveer tien kilo in de weg staat. En al helemaal geen vervelende files of hoge brandstofprijzen.

Fietsmanden achterop vergeleken met stuurmanden: de voordelen

Fietsmanden zijn verkrijgbaar voor vóór en achter op de fiets. Beide ontwerpen zijn uiterst nuttig en vormen een sterk team wanneer je ze combineert. Als je moet kiezen tussen het een of het ander, moet je daar van tevoren over nadenken.

Bedenk dat stuurmandjes in de eerste plaats bedoeld zijn voor lichte voorwerpen. Als je fietsmand zwaar beladen is, is het met een stuurmand moeilijker sturen dan met een fietsmand achterop. Te veel gewicht beïnvloedt je rijgedrag en balans. Het risico dat het stuur afbreekt en je de controle over de fiets verliest, is daarom groter met een stuurmand dan met fietsmanden achterop. 

Voor een gelijkmatige gewichtsverdeling en extra opbergruimte is een fietsmand op of aan de bagagedrager de perfecte oplossing. Achterfietsmanden hebben ook meestal meer volume dan stuurmanden. Dit betekent dat je meer kunt meenemen zonder dat dit ten koste gaat van je zicht of je rijervaring. Kortom: met een achterfietsmand kun je niet alleen grotere ladingen vervoeren dan met een stuurmand, er is ook voldoende ruimte voor zware spullen.

Als je geen compromissen wilt sluiten en het maximale uit je fiets wilt halen, dan is een combinatie van voor- en achtermand de juiste keuze voor jou. Dankzij een breed scala aan bevestigingssystemen kun je je fiets of e-bike aanpassen aan je behoeften en functioneel inrichten. Met de juiste fietsmanden kun je van je onopvallende fiets een waar ruimte- en transportwonder maken dat het dagelijks leven gemakkelijker en nog leuker maakt.

Welke bevestigingssystemen zijn er voor fietsmanden achterop?

Ongetwijfeld heb je wel eens mensen zien rondrijden met de gekste dingen op hun bagagedrager - provisorisch vastgezet met spinnen en hopend dat alles goed gaat. Gelukkig gaat er in veel gevallen niets mis. Helaas komt het echter steeds weer voor dat spullen losraken of dat de spin losschiet, zodat een deel van de fiets afvalt. In het beste geval gaat alles goed, maar al te snel kan onoplettendheid leiden tot onnodige schade, vermijdbaar letsel of een ernstig verkeersongeluk.

Voorkomen is beter dan genezen, dus kun je beter op safe spelen en voor weinig geld een praktische en veilige transportmogelijkheid kiezen. Fietsmanden voor de bagagedrager zijn de oplossing voor veel problemen, in het bijzonder voor de zojuist genoemde. Er zijn verschillende soorten bevestigingssystemen en wij vertellen je wat daarbij belangrijk is. Dan kun je zelf beslissen, welk systeem het beste bij je past.

Klickfix- of klick&go-systeem

Om je fietsmand aan de achterdrager te bevestigen, adviseren wij het beproefde klickfix- of klick&go-systeem. Bij dit type sluiting kun je je achterfietsmand in een handomdraai bevestigen en losmaken met behulp van een adapter en een uitgekiend klick-systeem. Om te voorkomen dat de fietsmand achterop gestolen wordt, is er ook een variant met een slot. Als alternatief kun je de fietsmand achter permanent monteren, door hem stevig aan de bagagedrager vast te schroeven. Daar zijn speciale schroefsystemen voor.

Een groot voordeel van klickfix- of klick&go-systemen is, dat je de achtermand snel en gemakkelijk van de fiets kunt halen en weer kunt bevestigen. Je kunt met één "klick" naar de bakker of de drogist. Na het winkelen klik je de achterste mand in de adapterhouder en kun je je rit voortzetten.

Een ander voordeel van klickfix- en klick&go-systemen is de verbeterde veiligheid. Zelfs bij stoten en schokken zit de achtermand stevig vast in de houder en aan de fiets.

MIK-systeem

Ook het zogenaamde MIK-systeem is erg populair. MIK staat voor "Mounting Is Key", ook click-systeem voor je bagagedrager. Een kenmerk van het systeem is, dat het in- en uitclicken bijzonder stil is, en dat het proces ook heel snel en gemakkelijk verloopt.

In principe zijn er twee soorten achterfietsmanden met MIK-systeem: manden die je monteert op dragers met geïntegreerd MIK-systeem en manden die je monteert op dragers zonder geïntegreerd MIK-systeem. De eerste hebben een voorgemonteerde adapterplaat met het geïntegreerde MIK-systeem waarop je de mand in een seconde kunt bevestigen. De laatste hebben deze voorgemonteerde adapterplaat niet. Een zogenaamde MIK-dragerplaat kan echter gemakkelijk op een normale bagagedrager worden gemonteerd. Daarop bevestig je dan de mand met voorgemonteerde adapterplaat.

Verende klep

Als alternatief voor het klickfix- of klick&go-systeem kun je je fietsmand achter op de bagagedrager bevestigen met een verende klep en eventueel haken. Er is voldoende ruimte voor je spullen in de mand, zodat er niets uitvalt als je een bocht neemt of per ongeluk een stoeprand raakt. Als je je fietsmand met schroeven of kabelbinders aan de drager bevestigt, kun je er zeker van zijn dat mand en inhoud op hun plaats blijven – of het nu gaat om een hobbelige weg of een poging tot diefstal.

Van welke materialen zijn fietsmanden voor achterop gemaakt?

Fietsmanden voor achterop zijn verkrijgbaar in een groot aantal materialen: fijn- en grofmazig, van aluminium of staal, van kunststof, stof, rotan of echt hout. Bij BIKE24 vind je verschillende groottes, kleuren en vormen. Ons assortiment omvat ook achterfietsmanden voor kinderfietsen.

Wat voor jouw fietsmand het "juiste" materiaal is, hangt af van het beoogde gebruik, je kwaliteitseisen en je visuele voorkeuren. Wil je een achterfietsmand die robuust en weerbestendig is, dan moet je fietsmanden van staal nader bekijken. Ze zijn meestal effen, zwart of zilverkleurig en verkrijgbaar met fijne of grove mazen. Om te voorkomen dat kleine voorwerpen eruit vallen, kun je beter voor de fijnmazige versie gaan. Als je vooral tassen, boekentassen of grotere voorwerpen wilt vervoeren, volstaat een, minder dure, grofmazige variant. Aluminium achterfietsmanden zijn vergelijkbaar, maar minder robuust, lichter en goedkoper.

Ook populair zijn fietsmanden voor de bagagedrager van rotan of hout. Ze zijn er in chique en rustieke stijlen - een hit bij zowel stijlfreaks als natuurliefhebbers. Fietsmanden voor achterop van hout zijn bijzonder duurzaam en als dat hout ook nog uit duurzame bosbouw komt, is dat een dubbele reden om ze te kopen. Achterfietsmand van stof zijn ook smaakvol en een geschikte keuze voor design-liefhebbers. Comfortabele draaggrepen en een laag gewicht maken het de perfecte inkoopbegeleider.

Als daarentegen een zo licht mogelijk gewicht belangrijk voor je is, kunnen fietsmanden van kunststof ook de juiste keuze voor je zijn. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, maar ook gevoeliger voor weersinvloeden en breuk en daarom minder duurzaam dan de meeste fietsmanden voor achterop.

Fietsmand achterop - deze fietsmanden zijn beschikbaar

 • afneembare fietsmanden achterop: afneembaar in plaats van permanent aan de fiets vastgeschroefd.
 • achterfietsmanden voor e-bikes: speciaal ontworpen voor gebruik op e-bikes.
 • achterfietsmanden met klickfix-systeem: bevestigd met het veelgebruikte klickfix-systeem.
 • fietsmanden achteraan met handvat: uitgerust met booggrepen, zodat je ze ook kunt gebruiken als winkelmandje.
 • metalen achterfietsmanden: de meest stabiele achterfietsmanden. De ideale oplossing als je iets heel robuusts zoekt.
 • fietsmanden voor achterop van kunststof: erg functioneel. De beste oplossingen qua prijs-prestatieverhouding.
 • fietsmanden voor achterop van hout: niet overal verkrijgbaar en ook daarom een blikvanger. Ideaal als je op zoek bent naar een bijzondere look.
 • achterfietsmanden van rotan: worden als bijzonder chique beschouwd en zijn ideaal voor stadsfietsen.
 • achterfietsmanden van stof: hebben een stevig frame, maar zijn grotendeels gemaakt van stoffen materiaal. Ideaal als je het mandje wilt meenemen bij het boodschappen doen.

Let op: dit zijn de belangrijkste categorieën fietsmanden voor achterop. Ze zijn echter niet duidelijk gedefinieerd; er zijn ook manden die tegelijkertijd in meerdere categorieën passen.

Koopadvies - hoe vind je de juiste fietsmand voor achterop?

Om te weten welke achterfietsmand aan je eisen voldoet en om er zo lang mogelijk plezier van te hebben, moet je voor aankoop de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat wil je vervoeren?
 • Hoe wil je de fietsmand aan de bagagedrager bevestigen?
 • Moet de fietsmand afneembaar zijn of vast aan je fiets bevestigd?
 • Moet de fietsmand zo ontworpen zijn, dat je hem comfortabel kunt dragen en als boodschappenmand kunt gebruiken?
 • Wil je een geïntegreerd slot, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je mand wordt gestolen?
 • Van wat voor materiaal moet de fietsmand gemaakt zijn? Hoe duurzaam moet hij zijn?
 • Hoe moet de fietsmand eruit zien? In hoeverre past het ontwerp bij jouw fiets?

Fietsmanden voor achterop - samenvatting

Één ding is zeker: achterfietsmanden veranderen je fiets in een waar ruimtewonder en maken er een praktisch transportmiddel van, dat je elke dag kunt gebruiken. Let bij het kopen op de grootte, het uiterlijk en de bevestigingsmethode van de achterfietsmand en houd rekening met je voorkeuren en behoeften. Of je nu kiest voor het beproefde klickfix-systeem of de veerklepsluiting, wij wensen je een goede rit en veel plezier met je geoptimaliseerde pakezel!