Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

De fietsketting - belangrijkste schakel in de aandrijfketen

Voor geïnteresseerde fietsers en potentiële fietskopers draait alles meestal om het frame, de vork of de gemonteerde wielen. Één fietsonderdeel wordt vaak ten onrechte vergeten: de fietsketting. Kettingen voor fietsen zorgen al meer dan 130 jaar voor een betrouwbare krachtoverbrenging van de crank naar het achterwiel. Ook nog vandaag de dag zijn ze slechts gedeeltelijk vervangbaar en vormen ze een onmisbare standaard op de meest moderne racefiets- en MTB-versnellingen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

De ontwikkeling van de fietsketting

Wat betreft de ontwikkeling van de fiets was de 19e eeuw letterlijk een bewogen tijdperk. Met het begin van de industrialisatie werd de fiets steeds meer een betaalbaar en individueel vervoermiddel.
Bij de in het begin nog gebruikelijke hoogwielige fietsen werd de kracht niet via een ketting, maar rechtstreeks via een slinger op het gestuurde voorwiel overgebracht. Naast de hoogte en het ontbreken van remmen, verhoogde dit het risico van vallen en maakte het fietsen in die tijd een nogal hachelijke zaak. 
Dit zou veranderen met de ontwikkeling van de veiligheidswieler. Hij had voor het eerst twee even grote wielen, een naar achteren gekantelde voorvork en een zadel dat duidelijk achter de krukas was verschoven. Maar bij dit nieuwe concept moest ook de kracht voor het eerst worden overgebracht. Daarom was de ontwikkeling van de veiligheidslaagfiets ook de bakermat van de kettingaandrijving. De kracht van de fietser werd, net als tegenwoordig, overgebracht via een kettingblad, een tandwiel en een speciale ketting voor fietsen. Het rond 1870 ontwikkelde type fiets wordt dan ook beschouwd als het prototype van alle moderne fietsen.

Aanvankelijk werd de kracht van de fietser vanwege de hoge wrijving niet erg effectief overgebracht. Vindingrijke ingenieurs, zoals de Zwitser Hans Renold, pakten dit probleem op en stelden vast, dat de fietsketting geoptimaliseerd moest worden. Met zijn rolketting, waarvoor hij in 1880 patent aanvroeg, wordt Renold beschouwd als de uitvinder van de tegenwoordig gangbare fietsketting. Verdere innovaties volgden in de 20e eeuw met speciale kettingen voor derailleurs, maar het basisprincipe is nog steeds standaard. Daarom willen we hieronder de opbouw van een moderne fietsketting nader toelichten.

De opbouw van moderne fietskettingen

Elke ketting bestaat uit vele metalen schakels. Dit geldt ook voor fietskettingen, die al in een vroeg stadium uit meer dan 100 schakels bestonden. In detail zijn er echter wezenlijke verschillen tussen vroegere en huidige kettingen. Moderne kettingen moeten stabiel zijn en met weinig wrijvingsverlies de kracht overbrengen.
Een fietsketting bestaat uit schakelparen die in één vlak liggen. Deze schakels bestaan uit:

  • beweeglijke buitenplaten
  • binnenplaten met lagerbussen
  • verbindingspennen
  • beweegbare hulzen of rollen, die om de pennen zitten

Vandaar ook de naam: rolkettingen. Als materiaal voor alle 114 respectievelijk 116 schakels van de huidige fietskettingen wordt uitsluitend staal gebruikt. 
Om roest te voorkomen, raden we je ten minste een ketting met vernikkelde en verchroomde buitenplaten aan. Nog beter is het om een volledig vernikkelde en verchroomde versie te gebruiken.
Hoe goed het oppervlak van de 114 kettingschakels ook gecoat is, zonder de juiste smering kan een duurzame bescherming tegen corrosie niet worden gegarandeerd. Daarom moet je fietsketting altijd voldoende gesmeerd worden met olie, droog smeermiddel of was. Hierover later meer.

Klinkpen en kettingsluiting

Lange tijd werden de uiteinden van de ketting verbonden met een speciale kettingpons en een klinkpen. Deze methode is goedkoop, maar ook gevoelig voor storingen. Als je een klinkpen wilt kopen, moet je weten of je fiets een 9-, 10-, 11- of 12-speed-derailleur heeft. De juiste lengte van de klinkpen hangt af van deze informatie. Elke klinkpen kan maar één keer gebruikt worden.
De situatie is anders bij kettingsluitingen, die meerdere keren gebruikt kunnen worden. Kettingsluitingen voor fietskettingen hebben verschillende namen, afhankelijk van de fabrikant. Shimano noemt ze bijvoorbeeld Quick Link, SRAM PowerLink, KMC MissingLink of gewoon Link bij Wippermann Connex.

Overigens: passende schakels kunnen gemakkelijk opnieuw in een te veel ingekorte ketting worden gezet met een andere kettingsluiting.

Hierna lees je hoe fietskettingen zich van elkaar onderscheiden en hoe je het kettingtype van je fiets kunt herkennen.

Welke fietsketting heb ik nodig?

Hier bij BIKE24 kun je een ruim assortiment aan fietskettingen kopen. Als je specifiek voor jouw fiets een nieuwe fietsketting zoekt, kan het moeilijk zijn om de juiste te vinden. Je vraagt je misschien af: Welke ketting heb ik nodig voor mijn MTB? Wat betekent 9-speed?

Maak je geen zorgen, wij leggen je uit waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe fietsketting!
Het beste nieuws als eerste: de buitenste afstand tussen twee pinnen (ook wel pitch genoemd) is voor alle kettingen gelijk: 1/2 inch. De verschillen zitten in de binnenbreedte tussen de binnenplaten en de buitenste penbreedte (ook wel penlengte genoemd), gemeten tegen de buitenplaten.

Specifieke singlespeed-kettingen voor naafversnellingen, terugtrapnaven, BMX- en baanfietsen zijn met 1/8 inch breder aan de binnenkant en zijn, net als het kettingblad en het tandwiel, van sterker materiaal gemaakt. Als je een fiets hebt met naafversnellingen of een bijbehorende singlespeed-aandrijving, komt dit de duurzaamheid ten goede. Er zijn ook 3/32-inch-fietskettingen voor naafversnellingen, e-bikes en BMX. Voordat je een fietsketting koopt voor je naafversnelling of singlespeed-aandrijving, is het daarom raadzaam de dikte van het tandwiel en het kettingblad te kennen. Een 1/8-inch-ketting past op 3/32-inch-tandwielen, maar zal te veel speling hebben over de tanden. Een ketting van 3/32 inch breed past in geen geval op 1/8-inch-kettingbladen en -tandwielen.
Deze 3/32-inch-kettingen hebben dezelfde afmetingen als 6/7/8-speed-schakelkettingen en omgekeerd. Schakelkettingen hebben echter vaak afgeschuinde buitenplaten voor betere schakelprestaties. Verder zijn kettingen voor e-bikes en goedgekeurde fietsonderdelen nog versterkt, om permanent bestand te zijn tegen de extra motorkracht. 
Rubberen tandriemen zijn een alternatieve ketting voor aandrijvingen met een 1-speed-aandrijving met een rechte kettinglijn. De over het algemeen nog duurdere riemaandrijvingen bieden nog meer duurzaamheid en soepelheid.

Vanaf 9-speed is de binnenbreedte nog maar 11/128 inch en de buitenbreedte blijft afnemen. Deze veranderingen zijn nodig, omdat vooral het grotere aantal cassettetandwielen achter een smallere en flexibelere fietsketting vereist. De volgende tabel toont de afnemende breedte bij een toenemend aantal tandwielen.

Aantal versnellingen Buitenmaat Grootte
9-speed 6,7 mm (SRAM PC-951) 1/2 “ x 11/128 ”
10-speed 5,9 mm (Connex 10SG) 1/2 “ x 11/128 ”
11-speed 5,65 mm (KMC X11SL) 1/2 “ x 11/128 ”
12-speed 5,15 mm (Campagnolo Record 12s) 1/2 “ x 11/128 ”


Een fietsketting met 11 versnellingen is aan de hand van de maatspecificatie van de fabrikant niet te onderscheiden van een ketting met 12 versnellingen. Daarom moet je voor aankoop controleren hoeveel versnellingen je fiets heeft.
Bij twijfel raden de BIKE24-fiets-sleutelexperten aan, de breedte te controleren met een schuifmaat.

Racefiets of MTB - ook bij de ketting van belang?

Onze ervaring is, dat je dezelfde 9- en 10-speed-ketting kunt gebruiken als racefiets- en MTB-ketting als de lengte goed is. 
Specifieke kettingen voor racefietsen zijn meestal lichter, door holle pennen en bewerkte platen, maar ze zijn ook gevoeliger voor vuil, wat weer de slijtage bevordert.

Vanaf 11-speed- en vooral bij 12-speed-derailleurs nemen de toleranties voor foutloos schakelgedrag af naarmate de afstanden tussen de tandwielen kleiner worden. 
Daarom moet je voor een fiets met de huidige racefiets- of mountainbike-versnellingen de door de fabrikanten aanbevolen racefiets- en MTB-kettingen gebruiken. Marktleiders als Shimano, SRAM en Campagnolo bevelen het gebruik van bepaalde combinaties van cassette, ketting en kettingbladen aan voor een ideaal schakelgedrag met optimale krachtoverbrenging.

De bij BIKE24 aangeboden kettingen zijn in principe gelabeld als MTB-kettingen en fietskettingen voor racefietsen, afhankelijk van hun gebruiksgebied.
De meeste aangeboden kettingen hebben een zilverkleurige afwerking door hun buitenste chroomlaag. Er zijn echter ook exotische kettingen zoals zwarte fietskettingen met rode klinknagelpennen of goudkleurige kettingen met titaniumnitride-coating. Met deze blikvangers zal je aandrijving, mits goed verzorgd, zeker veel aandacht trekken.

De juiste kettinglengte - hoeveel schakels heb je nodig?

Of je een ketting met 112, 114 of 116 schakels moet bestellen, hangt af van de lengte van de achtervork respectievelijk de framemaat, het frametype "Fully" of "Hardtail" en het aantal tanden van de te omsluiten kettingbladen. Het gemakkelijkst is het, om gewoon het aantal schakels van je oude ketting te tellen. Als de oude fietsketting al correct is weggegooid of te lang was, zijn er verschillende manieren om de optimale kettinglengte te vinden.

De optimale fietskettinglengte kun je echter ook met een formule berekenen:

Kettinglengte (KL) = 0,157 x a + 1/2 Z1 + 1/2 Z2 + 2

a = lengte achterbrug in mm (midden van trapas tot midden van achterwielas)
Z1 = aantal tanden van het grootste kettingblad (voor)
Z2 = aantal tanden van het grootste tandwiel (van de achterste cassette)

De uitkomst moet altijd naar boven worden afgerond op een even getal. Als je bijvoorbeeld een resultaat van 113 krijgt, kies je 114 links, en als je een resultaat van 115 krijgt, kies je 116 links.
Bijzonder lange kettingen met 116 schakels zijn ook nuttig voor synchrone kettingen op tandems. De ketting voor de gelijktijdige overdracht van de kracht van de persoon voorop (bestuurder) en de persoon achterop bestaat meestal uit twee samengevoegde kettingen.

Naast de rekenkundige methode zijn er ook praktische manieren. 
We willen kort de huidige SRAM-methode introduceren.
De nieuwe ketting wordt in overeenstemming met de looprichting over het grootste tandwiel en kettingblad gelegd. De achterderailleur wordt hierbij niet gebruikt. Leg nu het linker uiteinde van de ketting met een lichte spanning over het rechter uiteinde. Je fietsketting moet nu aan het rechteruiteinde na het overlappen van de derde klinknagel van het linkeruiteinde worden ingekort. Vervolgens moet je dan aan de uiteinden twee binnenste schakels hebben.

Zorg goed voor je fietsketting!

Als je aandrijving luid kraakt of piept, is je ketting niet voldoende gesmeerd en loopt hij droog. Dit leidt onvermijdelijk tot snellere slijtage van de kettingbladen, cassette en fietsketting. Nu moet je geen tijd verliezen en je fietsketting oliën of behandelen met speciale waxen of droge smeermiddelen. Als het gaat om het kiezen van het enige echte smeermiddel, hebben veel fietsers hun eigen filosofie. We zullen de voor- en nadelen elders uitvoeriger beschrijven.

De meeste fietskettingen die verkrijgbaar zijn, worden in de fabriek mechanisch gesmeerd met olie. Daarom willen we beschrijven, hoe je een fietsketting kunt oliën. Je kunt de olie direct aanbrengen zonder verdere voorbehandeling. Olie voor fietskettingen is overal gemakkelijk verkrijgbaar en je kunt oliën van verschillende fabrikanten door elkaar gebruiken.

Maar voordat je de ketting met schoon smeermiddel behandelt, moet de hele kettingaandrijving worden schoongemaakt.
Je kunt een dunne schroevendraaier gebruiken om grove smeerslakken weg te krijgen. Dan kun je cassette, ketting en tandwiel insmeren met een doek gedrenkt in reinigingsolie met een lage viscositeit. Wikkel de lap om de ketting van je fiets en begin naar achteren te draaien. Afhankelijk van de mate van vervuiling moet je dit werk misschien een paar keer herhalen tot de ketting weer goed glanst.

Het hele proces is comfortabeler en minder vies met een speciaal kettingreinigingsapparaat. Deze accessoire kun je openen en aan de ketting bevestigen. Gevuld met kettingreiniger, die op zijn beurt interne borstels doordrenkt, geeft dit apparaat je ketting snel weer glans.

Nu is het tijd voor het eigenlijke oliën van de fietsketting. Om de fietsketting goed te oliën, begin je met het aanbrengen van de olie tussen de overlappende punten van de platen en op de rollen.

In het belang van het milieu raden we je aan, zoveel olie aan te brengen als nodig, maar zo min mogelijk!

Als het deel van de ketting dat naar je toe is gericht voldoende geolied is, kun je de ketting verder draaien met de slinger en de overige schakels oliën.
Om de olie diep in de ketting te laten doordringen, moet hij een bepaalde tijd inwerken, bij voorkeur een nacht. Neem voor de volgende rit een schone doek en haal de ketting er weer doorheen, waarbij je de buitenste platen insluit.

De ketting van je fiets vervangen - geen probleem

Ondanks intensieve zorg zal elke fietsaandrijving uiteindelijk slijten en de ketting lang worden. Je kunt dit gemakkelijk controleren met een kettingmeter of, als je meer ervaring hebt, met een schuifmaat. Andere duidelijke aanwijzingen dat je aandrijving vervangen moet worden, zijn sterk verslechterd schakelgedrag en het overslaan van de ketting.

Zowel voor het openen van de fietsketting als voor de montage heb je minstens een fietskettingpons, een combinatietang en eventueel een kettingslottang nodig, om de ketting te openen. Als je het versleten tandwielblok en eventueel de oude kettingbladen hebt vervangen, moet je de fietsketting nog vervangen. Hierbij monteer je de nieuwe ketting of kort je hem in en sluit je hem.

Als je de ketting tot de juiste lengte hebt ingekort, rijg je het linker uiteinde van de ketting door de achterderailleur - over de bovenste rol en van achter om de onderste rol - voordat je hem sluit, bijvoorbeeld met een kettingsluiting die in de rijrichting is gemonteerd. Om hem te sluiten, draai je de ketting tot boven de achtervork, houd je het achterwiel vast en duw je in de richting tegenovergesteld van de krukas. Met een duidelijk klikkend geluid is je aandrijving nu klaar voor nog veel meer kilometers.