Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Wielen - van systeemwielset tot tuning-model van carbon

Wielen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een fiets. Ze beïnvloeden niet alleen het rijgedrag, maar ook de prestaties van je fiets. Dus als je je fiets wilt upgraden, is het verstandig om eerst aan de wielen te denken. Op deze pagina leggen we uit in hoeverre wielen van elkaar verschillen en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je volgende set wielen. Vind nu jouw perfecte wielen! Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Fietswielen - zonder kom je niet ver

Aerodynamisch en licht voor op de weg, robuust en betrouwbaar voor off-road-gebruik - dit zijn slechts een paar van de kenmerken waarin fietswielen van elkaar kunnen verschillen. Deze opsomming laat al goed zien waarom fietsonderdelen, zoals wielen, zo belangrijk zijn voor het karakter van een fiets: samen met het frame zijn ze grotendeels verantwoordelijk voor, hoe je fiets rijdt. Ze beïnvloeden niet alleen het rijgedrag, maar ook de prestaties van en het comfort op een fiets.

In principe heeft een wiel verschillende onderdelen - bijvoorbeeld velgen, spaken en naven. De wielvelgen zijn de buitenste delen die de band vasthouden en de kracht van de fietser overbrengen op de weg. De spaken en nippels verbinden de velg met de naaf en geven het wiel stabiliteit en stevigheid. De naaf bevindt zich op zijn beurt in het midden van het wiel en bevat het lager waarop het wiel draait. En in het geval van disc-wielen voor schijfremmen zijn er ook bevestigingen voor de remschijven. Daarnaast kunnen kleinere onderdelen zoals snelspanners deel uitmaken van het wiel. 

Trouwens: als een fabrikant het wiel alleen samenstelt uit zelfontwikkelde (eigen) en speciaal op elkaar afgestemde onderdelen, spreek je van een systeemwiel.

Deze structuur maakt het heel gemakkelijk om nieuwe wielen te kopen en ze te upgraden: een wielset betekent het afgewerkte wiel met alle onderdelen. Mits de wielen compatibel zijn, hoef je ze alleen nog maar op je fiets te monteren - en je kunt vertrekken.

Welke soorten wielen zijn er?

Zoals in het begin al is gezegd, kunnen wielen verschillende kenmerken hebben. Het belangrijkste kenmerk is in ieder geval het type fiets waarvoor de wielen bedoeld zijn. Een racefiets heeft andere wielen nodig dan een mountainbike. Bij een BMX-fiets worden andere wielen gebruikt dan bij een trekkingbike.

In het onderstaande hebben we daarom de verschillende soorten wielen en toepassingsgebieden op een rijtje gezet.

  • racefietswielen - zijn specifiek geoptimaliseerd voor gebruik op racefietsen. Onderverdeeld in de types: goedkope aluminium wielen voor training, aero- en tijdritwielen met de hoogste aerodynamica, lichtgewicht carbon wielen voor wedstrijden en bergetappes, baanwielen voor topprestaties met slechts één versnelling. Meestal met aluminium of carbon velgen en in 28 inch.
  • triatlonwielen - zijn speciaal ontworpen voor gebruik op een triatlonfiets. Ze worden ook wel aerowielen genoemd en hebben bijna altijd carbon velgen. In extreme gevallen bestaat het hoofdgedeelte van deze variant alleen uit een carbon schijf, daarom worden ze schijfwielen genoemd.
  • gravel- en cyclocross-wielen - zijn een variant van het racefietswiel, die speciaal is geoptimaliseerd voor gebruik op gravel- of cyclocross-fietsen. Deze wielen zijn robuuster en laten ook bredere bandbreedtes toe dan racefietswielen. Ze zijn verkrijgbaar in aluminium en carbon.
  • mountainbike-wielen - zijn ontworpen voor off-road-gebruik en daarom zijn ze erg robuust en hebben ze MTB-compatibele afmetingen. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal versies voor verschillende bikes en doeleinden. Bijvoorbeeld voor all-mountain-, cross-country- en downhill-bikes of als enduro-, trail-, freeride- en fat-bike-wielen. Beide met velgen van 26, 27,5 (650B) en 29 (622mm) inch, gemaakt van aluminium of carbon.
  • e-bike wielen - zijn wielen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op e-bikes. Deze wielen zijn robuuster, zodat ze beter bestand zijn tegen de grotere krachten en transportgewichten van e-bikes. Ze zijn bijna altijd gemaakt van aluminium.
  • BMX/dirt/street-wielen - specifiek voor gebruik op dirt- en BMX-bikes. Ze zijn extreem robuust en kunnen met hun verschillende velgontwerpen vaak de stijl van je BMX-fiets positief beïnvloeden.

Waar moet je nog meer op letten voor aankoop?

Het vaak doorslaggevende selectiecriterium voor je nieuwe wielset is de compatibiliteit met je bike. De asbevestigingen of uitvaleinden aan het frame en de vork zijn hier bijzonder belangrijk. Heeft jouw fiets montagesteunen waarin het wiel wordt bevestigd, bijvoorbeeld met snelspanners, steekassen of via assen met schroefmoeren? Welke montagebreedte en asdiameter heb je nodig? Als je dit punt hebt opgehelderd, is de volgende vraag het remsysteem. Heeft je fiets al een schijfrem of een velgrem? Bij schijfremmen moeten de naven bevestigingspunten bieden voor remschijven. Als je remt door wrijving op de velg, zijn velgringen met remflenzen nodig. Vervolgens is er de compatibiliteit met de banden - wil je een binnenband gebruiken in een clincherband, zoals in de meeste gevallen, wil je tubeless rijden of zelfs tubular banden monteren voor hoge prestaties? Last but not least is het belangrijk, dat het achterwiel past bij je aandrijving. De bevestiging voor de tandwielen is meestal een freewheel-body. Deze moet passen bij je versnellingssysteem en het aantal versnellingen, bijvoorbeeld Shimano HG L 11/12-speed of SRAM XD 11/12-speed.

Fietswielen online kopen

Tot slot zijn hier de belangrijkste factoren die je in overweging moet nemen bij het kopen van een fietswiel:

  • fietstype: Voor welk type fiets zoek je nieuwe wielen? Of het nu voor je racefiets, MTB, gravelbike of een zeldzame city-vouwfiets is, wij hebben het juiste wiel in ons assortiment.
  • doel: Waarvoor wil je je wielen gebruiken? Dagelijks gebruik, training of wedstrijden? Voornamelijk bergop of bergaf?
  • materiaal: Van welk materiaal wil je dat je wielen gemaakt zijn? Wil je aluminium wielen of carbon wielen?
  • afmetingen: Welke wielmaat heb je nodig? Welke inbouwbreedte en welke asmaat heb je nodig? Hoe zit het met de vrijloop?
  • bandencompatibiliteit: Ben je op zoek naar wielen met clincher-banden, binnenbanden of tubeless-velgen?
  • merk: Ben je op zoek naar wielen van een specifiek merk, zoals DT-Swiss, Zipp, Campagnolo of Mavic, zodat ze beter bij je fiets passen?

In onze online-shop vind je een grote selectie wielen, waarin je zeker de juiste wielset voor jouw doeleinden vindt. We hebben ook een ruim assortiment bijpassende banden en accessoires.

Praktisch: filters in het keuzemenu aan de linkerkant maken het zoeken gemakkelijker en bovendien vind je meer informatie in de respectieve productbeschrijvingen.