Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietszadel: zorgeloos op weg op een zadel voor racefiets, MTB & trekking

Het fietszadel is een van de belangrijkste contactpunten tussen rijder en fiets. Het biedt steun en is cruciaal voor een gelukkige rijervaring op je fiets. Daarom is het des te belangrijker om het juiste fietszadel te vinden. De keuze is onbeperkt: er zijn dames- en herenzadels, racefietszadels, triatlon-, trekking- of MTB-zadels, leren zadels, modellen met gelvulling, zadels met vering, ergonomische zadels of ongepolsterde en extreem lichte carbon zadels. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een fietszadel en welke soorten fietszadels zijn er? Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Hoe vind ik een comfortabel fietszadel?

Een fietszadel kopen is vooral een individuele beslissing, want iedereen heeft een andere anatomie in het zitvlak en de voorkeuren verschillen. Afhankelijk van het beoogde gebruik en de rijpositie (rechtop of sportief) worden verschillende eisen gesteld aan de kwaliteit van een zadel. Daarom moet je bij het kiezen van het juiste fietszadel voor dames of heren letten op de juiste breedte, passend bij de afstand tussen de zitbotjes en de rijpositie. Er moet ook rekening worden gehouden met het beoogde gebruik. Andere criteria voor een aankoopbeslissing kunnen zijn: uiterlijk, materiaal, afwerking en gewicht. In het algemeen geldt voor comfort- tot racefietszadels:

  • Hoe rechter de zitpositie van de fietser, hoe breder het achterste zitvlak van het fietszadel moet zijn.
  • Hoe sportiever de zithouding, hoe meer de belasting verschuift van de zittende benen naar het schaambeen en het perineum. Een breder oppervlak in het middelste zadelgedeelte zorgt dan voor een betere drukverdeling. Het zadel is over het geheel genomen smaller.
  • Veel vulling betekent niet automatisch meer comfort: te zacht gevoerde fietszadels vergroten het contactoppervlak van de billen met het zadel en kunnen daardoor leiden tot meer wrijving en constante druk op langere tochten.
  • Niet elk zadel past op elke fiets: fietszadels zijn aangepast aan de verschillende soorten gebruik. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een stads- en comfortzadel, een trekking- en MTB-zadel of een racefietszadel.

Hoe bepaal ik de zitbotafstand?

Je kunt je zitbotafstand vrij gemakkelijk bepalen! Je gaat met opgetrokken benen op een stuk golfkarton zitten en meet de afstand tussen de middelpunten van de ingedrukte gebieden. Een andere manier om het juiste dames- en herenzadel voor je zitbotjes te vinden is door een uitgebreide zelftest te doen: als het zadel te breed is, schuif je tijdens het rijden vaak naar voren. Als het zadel te smal is, krijg je drukpijn aan de binnenkant van de zitbeenknobbels. Zelfs het perfecte MTB- of racefietszadel kan de eerste paar ritten echter pijn doen, omdat je zitbotjes eerst moeten wennen aan een nieuw fietszadel.

Hoe moet het fietszadel worden afgesteld?

De juiste afstelling van je zadel voorkomt pijn, ontlast rug, nek, billen en schouders, verhoogt het comfort en daarmee ook de funfactor bij het fietsen. Of je nu een racefiets-, trekking-, stads- of mountainbikezadel wilt kopen, voor volledige functionaliteit moet je: 

  • Het zadel horizontaal afstellen en de zadelneus in één lijn met het midden van het stuur uitlijnen.
  • De zadelhoogte kan op de volgende basismanieren worden ingesteld: terwijl je op je fiets zit, zet je het rechter- of linkerpedaal op 6 uur. Nu moet je met het gestrekte been net met de hiel het pedaal kunnen raken en de heup moet horizontaal blijven.

Soorten fietszadels: racefiets- en triatlonzadels

Racefiets- en triatlonzadels zijn meestal smal, hard en gewichtsgeoptimaliseerd. Dit ontwerp biedt plaats aan een sportieve, bijna horizontale zithouding en zorgt voor meer stuwkracht, een betere aerodynamica en ook optimale bewegingsvrijheid. Uitsparingen in het midden van het zadel kunnen het perineum ontlasten en je kunt een eventueel verlies aan comfort tegengaan door de juiste fietsbroek te kiezen.
Triatlonzadels hebben een breder middenstuk en een speciaal gevormde zadelneus, dit in combinatie met een tijdritstuur of stuurbevestiging maakt het mogelijk om de typische triatlonrijhouding ook urenlang aan te houden.

Soorten fietszadels: mountainbikezadels

Net als bij het racefietszadel maken smalle, lichte en sportieve MTB-fietszadels maximale prestaties en bewegingsvrijheid mogelijk. Met het juiste MTB-zadel kun je snel reageren op technisch veeleisende trails en het zwaartepunt van je lichaam verleggen. Ook de robuustheid van het materiaal, vooral van het zadelframe, is erg belangrijk.

Soorten fietszadels: trekkingzadels

Voor een meer rechte zithouding moet het zadel worden aangepast aan de afstand tussen je zitbotjes. Daarvoor is meestal een bredere zitting van het fietszadel nodig. Gelvulling, een leren zadel of een elastische zadelschaal kunnen bijdragen aan een betere drukverdeling en dus aan een beter zitcomfort. Bij langere tochten hebben veel rijders de neiging het gewicht van hun bovenlichaam op het stuur te verplaatsen: in dit geval kan een stapzadel de druk op het perineum merkbaar verminderen.

Soorten fietszadels: stads- & comfortzadels

Stads- en comfortzadels zijn ontworpen voor een bijzonder rechte zithouding. Uitgerust met een extra brede zitting, veel vulling en eventueel vering, absorbeert dit type zadel oneffenheden, ontlast het de wervelkolom en tussenwervelschijven en minimaliseert het de drukbelasting op kortere afstanden.

Unisex, dames- of herenzadel?

Ongeacht of het een unisex, dames- of herenzadel is, moet de vorm van het zadel altijd afhangen van hoe je je voelt, je zithouding en de afstand tussen je zitbotjes. Bij mannen is het perineum vaak gevoeliger, terwijl bij vrouwen de onderste schaamboog een probleemzone is. Dit leidt onvermijdelijk tot verschillende zitbehoeften, die fabrikanten verwerken in de zadelconstructie van verschillende productlijnen. Uiteindelijk is het doorslaggevend om met het gekozen dames- of herenzadel de gevoelige plekken bij het zitten op het fietszadel te ontlasten en je comfortabel te voelen.

Koop hier online het juiste fietszadel voor dames en heren

In de BIKE24 online shop vind je een grote selectie dames- en herenzadels voor racefietsen, MTB's, stads- en trekkingfietsen. Als je vragen hebt over onze producten, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van BIKE24 en deskundig advies krijgen.