Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietssokken - MTB- en racefietssokken voor veel druk op de pedalen zonder druk op de voeten

Of het nu gaat om een wielertocht in de Alpen of een trailjacht in het plaatselijke fietspark - fietssokken mogen bij geen enkel fietsavontuur ontbreken. Als essentieel onderdeel van alle fietskleding behoren ze tot de uitrusting van elke fietser. Maar wat onderscheidt eigenlijk fietssokken? En wat zijn de verschillen tussen wielrensokken en MTB-sokken? We hebben dit alles voor je samengevat op deze pagina. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn fietssokken en waarin onderscheiden ze zich?

Sportsokken zijn allemaal hetzelfde - dat lijkt op het eerste gezicht misschien zo. Bij nadere beschouwing blijkt echter al snel dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de diverse categorieën sokken. Wandelsokken, bijvoorbeeld, zijn ontworpen om te beschermen tegen blaren tijdens lange tochten. Compressiesokken zijn bedoeld om de vermoeidheid van je spieren tijdens het hardlopen te vertragen. En ook bij het fietsen spelen fietssokken een belangrijke rol: enerzijds moeten ze zich perfect aanpassen aan de anatomie van je voet en zo licht mogelijk zijn, zodat je ze tijdens het rijden niet eens voelt. Ten tweede moeten ze zo ademend mogelijk zijn, zodat je niet gaat zweten in je fietsschoenen. Er zijn ook speciale modellen voor regenachtige of koude dagen. Ze moeten ook zo ademend mogelijk zijn aan de buitenkant en tegelijkertijd zo goed mogelijk isoleren aan de binnenkant - zodat je het niet koud krijgt tijdens je rit.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van racefietssokken?

Fietssokken zijn er in verschillende uitvoeringen. De verschillende modellen fietssokken zijn ook te onderscheiden wat betreft het beoogde gebruik. Enerzijds zijn er de specifieke racefietssokken, anderzijds vormen mountainbike-sokken of MTB-sokken een aparte categorie. Bij racefietssokken gaat het er vooral om ze zo licht en ademend mogelijk te maken. Ze hebben daarom meestal een zeer fijne en lichte stof, die zorgt voor een comfortabel gevoel op de racefiets. De onderkant van de sok is ook dunner, zodat je bij het trappen zo min mogelijk weerstand voelt. Weerstand is ook in een ander opzicht een belangrijk punt: bij wedstrijden worden vaak hoge wielersokken gedragen om de aerodynamica te verbeteren. Hierbij worden specifieke stoffen gebruikt waarvan de luchtweerstand kleiner is dan die van de menselijke huid. In het recente verleden zijn racefietssokken ook een zeker stijlkenmerk geworden: hashtags als #sockgame of #sockgamestrong circuleren al een paar jaar op platforms als Instagram. Deze worden gebruikt om foto's te beschrijven van coole en bijzonder creatief ontworpen racefietssokken.

Wat onderscheidt speciale MTB-sokken?

MTB-sokken zijn voor veel fietsers ook een stijlelement geworden. Tegelijkertijd moeten ze ook specifieke off-road-functies vervullen. Vergeleken met racefietssokken zijn mountainbike-sokken in de meeste gevallen wat robuuster uitgevoerd en dienovereenkomstig ontworpen voor gebruik tijdens tochten met de mountainbike in moeilijke terreinomstandigheden. Ze zijn gripvast en hebben versterkte teen- en hielstukken om je te beschermen tegen verwondingen. Bovendien is de sokconstructie ontworpen voor een betere grip op de schoen. Daardoor zakken ze niet af onder belasting en kun je je volledig concentreren op het rijden.

Van welke materialen zijn racefietssokken en MTB-sokken gemaakt?

De hoge eisen geven het al aan: zowel racefietssokken als MTB-sokken moeten zeer functioneel zijn. Hoogwaardige fietssokken zijn daarom niet zomaar van katoen gemaakt, maar van hoogwaardige vezels, die ook in andere high-end fietskleding zitten. Daartoe behoren de zeer slijtvaste synthetische vezel polyamide, de elastische materialen elastaan en lycra, en de verwarmende stoffen merinowol en Thermolite. In veel fietssokken zijn ook extra inzetstukken van gaas te vinden om het vereiste ademend vermogen te bereiken. Qua constructie hebben sportieve fietssokken ook zeer platte naden, zodat er geen wrijving is in de fietsschoen. Of je nu op zoek bent naar racefietssokken, MTB-sokken of fietssokken voor toertochten: bij BIKE24 vind je een grote selectie van verschillende sokmodellen - en in een groot aantal kleuren en maten.

Samenvatting: vijf typische kenmerken van fietssokken

  • Speciale fietssokken zorgen voor een comfortabele pasvorm in de fietsschoen en voorkomen onaangename drukpunten.
  • Ze zijn ademend en voeren tijdens het sporten ontstaan vocht af naar buiten.
  • Racefietssokken en mountainbike-sokken voldoen aan verschillende eisen. Racefietssokken zijn ontworpen om zo licht mogelijk te zijn, terwijl mountainbike-sokken meer bescherming moeten bieden.
  • In de zomer moeten fietssokken verkoelend werken, terwijl ze in de winter je voeten warm moeten houden.
  • Fietssokken worden door veel fietsers gebruikt als visueel stijlelement in hun fietskleding.