Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Action-cams en helmcamera's voor fietsen - altijd een herinnering aan de beste momenten van je tocht

Van alpine cross tot snelle afdalingen - action-cams en helmcamera's op de fiets worden steeds populairder. Vooral bij mountainbike-avonturen zijn de kleine camera's onmisbare metgezellen geworden. Op deze pagina leggen we uit welke action-camera's er voor fietsers zijn en wat belangrijk is bij de aanschaf van een action-cam. Dan kun je de beste momenten van je reizen voor altijd vastleggen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Action-cams - kleine fietscamera's voor de beste herinneringen en spectaculaire foto's

Een motorrijder die pijlsnel over een trail raast. Geheel gefilmd vanuit het ik-perspectief. Elke sprong lijkt zo echt, alsof je hem zelf meemaakt. Terwijl het landschap voorbij vliegt, is op de achtergrond de ademhaling van de sporter te horen. Gepaard met punkmuziek, herhaaldelijk onderbroken door het geluid van het blokkeren van het achterwiel bij het remmen. Videoclips als deze zijn tegenwoordig in groten getale op het internet te vinden. Het zijn niet langer alleen professionals die vette video's van hun fietsavonturen delen. Hobby-downhillers filmen zichzelf ook steeds vaker op hun avonturen. Action-cams zijn de oorzaak van deze hausse. Kleine, onopvallende camera's die perfect geschikt zijn voor gebruik tijdens het sporten – en waarmee je je eigen tochten kunt omzetten in korte films vol actie.

De statistieken laten zien hoe omvangrijk de hausse rond action-camera's is geworden: Volgens het Photoindustrie-Verband en het marktonderzoeksinstituut GfK werden in 2020 in Duitsland ongeveer 318.000 action-cams verkocht. Alleen al marktleider GoPro behaalde in 2021 een omzet van ongeveer 1,16 miljard dollar. Ook al hebben de cijfers betrekking op de wereldmarkt en op de meest uiteenlopende soorten actiecamera's, ze bewijzen toch: ook in de fietssector wordt nu steeds meer gefilmd. Action-cams worden daarom gezien als een spannende fietsaccessoire - overigens niet alleen voor het downhill-rijden.

Action-camera's - wat kunnen ze en waarin onderscheiden ze zich?

Waarom action-cams zo populair zijn bij fietsers, wordt al snel duidelijk. Fietscamera's zijn meestal compact, robuust en waterdicht. Vergeleken met klassieke filmcamera's zijn ze echter veel kleiner. Niettemin zijn ze gemakkelijk te bedienen. Of je nu de Alpen doorkruist of bergafwaarts rijdt op je MTB - dankzij een action-cam kun je je mooiste momenten vastleggen en ze met anderen delen. De kwaliteit is ook goed: geavanceerde videostabilisatiefuncties zorgen voor zo vloeiend mogelijke video's, en de meeste modellen nemen ook video's op in 4K-resolutie en met hoge beeldsnelheden. Daarnaast heb je ook verschillende opnamestanden voor foto's, time-lapse of slow motion.

De camera-uitrusting wordt aangevuld met optimale accessoires. Daardoor kun je het potentieel van de apparaten in elke situatie optimaal benutten. Stabiele bevestigingen en robuuste behuizingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je de camera's overal op je fiets of helm kunt bevestigen. Bovendien hebben moderne helmcamera's connectiviteitsfuncties en kun je ze via WLAN, Bluetooth, NFC en ANT+ met je smartphone of computer verbinden. Dit betekent dat je je video's in een handomdraai naar je smartphone kunt overzetten, ze daar kunt bewerken en ze gemakkelijk kunt delen op je social-mediakanalen.

De voordelen van action-cams op een rij

  • Action-cams zijn klein, robuust en vaak waterdicht.
  • Toch bieden ze de mogelijkheid om video's in indrukwekkende kwaliteit op te nemen.
  • Action-cams zijn gemakkelijk te gebruiken.
  • Ze kunnen worden bevestigd aan de helm of aan verschillende posities op de fiets dankzij talrijke houders.
  • Apps en programma's aangeboden door de fabrikanten maken het gemakkelijk om actievideo's te maken.

Koopadvies - waar moet je op letten bij het kopen van een fietscamera

Er zijn tegenwoordig talloze action-camera's op de markt - maar welke is voor jou de juiste? Als je een action-camera wilt kopen, moet je eerst een paar punten overwegen. De belangrijkste criteria voor het kiezen van de juiste action-cam zijn:

  • grootte en gewicht van de sportcamera (hoe kleiner de camera, hoe handzamer. Tegelijkertijd hebben kleinere camera's een kleinere sensor, met als resultaat een slechtere videokwaliteit)
  • resolutie en beeldsnelheid van de fietscamera (een hogere resolutie geeft vaak hogere kwaliteit. Een hogere beeldsnelheid maakt de video vloeiender. Dat is ook goed als je graag slow-motion scènes knipt)
  • videostabilisatiefunctie in de camera (een goede stabilisator is enorm belangrijk bij het filmen van fietsscènes. Anders wordt een fietsvideo al snel een vreselijk trillende boel)
  • opnamemodi zoals timelapse en verschillende beeldsnelheden (als de camera verschillende modi heeft, kun je creatiever zijn bij het bewerken)
  • accessoires zoals behuizingen, bevestigingen, enzovoort (de camera moet veel accessoires en verschillende bevestigingsmogelijkheden hebben, zodat je ook hier creatiever kunt zijn)
  • software & apps aangeboden door de camerafabrikant (veel fabrikanten leveren eigen apps voor hun camera's, die het makkelijker maken om clips over te zetten en te bewerken)

Bij het fietsen zijn er twee essentiële aspecten: de camera moet een goede beeldstabilisatie hebben, om ook op hobbelig terrein vloeiende video's te kunnen filmen. Bovendien moet de camera veelzijdig zijn, zodat je hem op veel verschillende plaatsen op je fiets kunt monteren. Hiervoor bestaan speciale accessoires, zoals action-cam-mounts of action-cam-gimbals, die je ook in het BIKE24-assortiment kunt vinden in de rubriek Elektronica en accessoires. Action-cam-lenzen worden door sommige fabrikanten ook aangeboden.

Als helmcamera aan de fiets? Hoe gebruik ik mijn action-cam tijdens het fietsen?

Heb je je nieuwe action-cam startklaar voor je liggen? Gefeliciteerd! Afhankelijk van de fabrikant heb je nu verschillende mogelijkheden om je helmcamera te gebruiken. Hier vind je onze tips voor het monteren van fietscamera's:

  • Monteer de action-camera op je helm: de klassieke montage-optie, waarmee je video's kunt opnemen vanuit het ik-perspectief.
  • Monteer de action-cam op het stuur: ook hier krijg je in zekere zin video's vanuit het ik-perspectief, maar de camera staat iets dichter bij de grond, zodat de snelheid duidelijker wordt overgebracht. Ook interessant in dit verband: sommige fabrikanten bieden ook speciale bevestigingen voor de stuurpen aan.
  • Monteer de action-camera onder het zadel: met dit perspectief kun je van achteren filmen.
  • Bevestig de action-cam aan een borstband: deze optie wordt ook wel gebruikt door motorrijders, om video's te krijgen vanuit het ik-perspectief. Je kunt ook de stuurbewegingen van je armen filmen.
  • Combineer verschillende action-cameras: wil je je video's professioneler maken? Gebruik dan twee of drie action-cams tegelijk. Dan kun je later in de montage heen en weer springen tussen de verschillende opnamehoeken en snellere video's maken.