Informatie over de verwijdering en de recycling
De EU-lidstaten hebben elk hun eigen nationale regelgeving aangenomen om de AEEA-richtlijn van de EU en de EU-richtlijn inzake batterijen en accu's uit te voeren. Deze nationale voorschriften bevatten onder meer bijzondere informatieverplichtingen.
Duitsland
Wet op elektrische en elektronische apparatuur (ElektroG) - Informatie voor particuliere huishoudens
De wet op elektrische en elektronische apparatuur (ElektroG) bevat een groot aantal voorschriften voor de omgang met elektrische en elektronische apparatuur. De belangrijkste zijn hier verzameld.
1. Gescheiden inzameling van afvalapparatuur
Elektrische en elektronische apparatuur die afval is geworden, wordt AEEA genoemd. Eigenaren van afgedankte apparatuur moeten deze gescheiden van ongesorteerd stedelijk afval verwijderen. Vooral oude apparaten horen niet bij het huishoudelijk afval, maar bij speciale inzamel- en retoursystemen.
2. Batterijen en oplaadbare batterijen
In de regel scheiden eigenaars van AEEA gebruikte batterijen en accu's die niet in de AEEA zitten, van de AEEA voordat zij deze bij een inzamelpunt inleveren. Dit geldt niet indien de AEEA wordt ingeleverd bij openbare instanties voor afvalbeheer en daar met het oog op de voorbereiding voor hergebruik wordt gescheiden van andere AEEA.
3. Opties voor het inleveren van oude apparaten
Eigenaren van AEEA uit particuliere huishoudens kunnen deze inleveren bij de inzamelpunten van de openbare instanties voor afvalbeheer of bij de door de fabrikanten of distributeurs opgezette terugnamepunten zoals gedefinieerd door de ElektroG. Een online lijst van inzamel- en innamepunten vind je hier: https://www.ear-system.de/ear-verzeichnis/sammel-und-ruecknahmestellen.jsf
4. Kennisgeving gegevensbescherming
5. Betekenis van het symbool 'doorgestreepte vuilnisbak'
6. Verdere informatie
Wij zijn lid van het terugnamesysteem 'take-e-back'. Je kunt meer informatie vinden op www.take-e-back.de.
Batterijwet (BattG)
Batterijen en oplaadbare batterijen mogen niet met het huisvuil worden weggegooid. Als eindgebruiker ben je verplicht gebruikte oplaadbare batterijen en accu's in te leveren. Gratis inleveren is mogelijk bij de inzamelpunten van de openbare afvalbeheerinstanties en bij de fabrikanten en distributeurs.
Etikettering
Teruggave
Je kunt gebruikte batterijen en oplaadbare batterijen inleveren bij de inzamelpunten van de openbare afvalverwerkingsinstanties, bij winkeliers en bij BIKE24. Als je oude batterijen en oplaadbare accu's naar BIKE24 wilt retourneren, neem dan contact op met onze serviceafdeling.
Ierland
BIKE24 is als producent geregistreerd in Ierland.
Het fabrikantregistratienummer van Bike24 GmbH is IE03050WB.
BIKE24 neemt je AEEA gratis terug op basis van een één-op-één verhouding en op vergelijkbare basis. AEEA kan ook gratis worden ingeleverd bij je plaatselijke openbare voorziening. De volgende link helpt je de dichtstbijzijnde gemeentelijke voorziening te vinden waar je je AEEA, batterijen en gloeilampen kunt inleveren:
https://www.weeeireland.ie/household-recycling/where-can-i-recycle/
Oude elektrische en elektronische apparatuur, batterijen en gloeilampen mogen nooit bij het huisvuil.
Nederland
BIKE24 is geregistreerd bij de volgende verwijderingssystemen:
WEEE:
Stichting Open: Nr. 31404
Batterijen
Stibat: Nr. 41316