Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietsversnellingshendel - het controlecentrum van je versnellingssysteem

De versnellingshendel is het hart van je versnellingssysteem. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter de ergonomie en hoe nauwkeuriger en soepeler je kunt schakelen. De schakelhendel bedient de achterderailleur en - indien beschikbaar - de voorderailleur. Meestal mechanisch via een bowden-kabel, of elektronisch met de nieuwste schakelgroepen. Als je je schakelplezier wilt verbeteren, is de aanschaf van een nieuwe versnellingspook een heel goed idee. Hier lees je hoe je de juiste versnellingshendel voor jouw fiets vindt. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Welke versnellingshendels zijn er voor fietsen?

Er zijn twee fundamenteel zeer verschillende soorten versnellingshendels voor fietsen: versnellingshendels voor racefietsen en versnellingshendels voor mountainbikes.

Versnellingshendels voor racefietsen (en ook die voor gravelbikes) kunnen alleen worden gemonteerd op een racefietsstuur (dropbar) en zijn meestal gecombineerde rem-/schakelhendels. Zowel de rem- als de schakelfunctie zijn dus in één hendel ondergebracht. De hendel moet dan dus niet alleen bij het versnellingssysteem passen, maar ook bij de rem die je hebt gemonteerd. Dergelijke hendels worden vaak STI genoemd, hoewel dit oorspronkelijk een term van het merk Shimano was.

Mountainbike-schakelhendels (shifters) bedienen alleen de versnellingen, en worden ook gebruikt voor alle andere soorten fietsen en e-bikes. Schakelhendels voor mountainbikes zijn veelzijdig, je kunt ze monteren en gebruiken op rechte sturen van alle soorten fietsen.

De meeste versnellingshendels werken mechanisch. Een bowden-kabel geeft de schakelweg van de versnellingshendel door aan de achterderailleur of voorderailleur, die vervolgens de ketting dienovereenkomstig beweegt. Er zijn echter steeds meer elektronische versnellingshendels voor zowel racefiets- als mountainbike-versnellingssystemen.

Hoewel de versnellingshendel de schakelcommando's geeft, moet hij altijd samenwerken met de achterderailleur (en voorderailleur indien aanwezig), de cassette en de ketting. Voor een soepele werking moeten deze onderdelen allemaal van dezelfde fabrikant komen, en bij voorkeur behoren ze allemaal tot dezelfde schakelgroep. De grote leveranciers Shimano, SRAM en Campagnolo werken namelijk elk met verschillende hendel- en overbrengingsverhoudingen. Daarnaast moet een achterderailleur altijd overeenkomen met het aantal versnellingen en de gradatie van de cassette.

Zo vind je de juiste versnellingshendel voor je bike

Om de beste fietsversnellingshendel te vinden, moet je op de volgende punten letten:

  • fabrikant: De schakelhendel, achterderailleur en voorderailleur moeten van dezelfde fabrikant zijn om soepel samen te werken. 
  • ontwerp schakelhendel: Afhankelijk van het type schakelgroep heb je de daarbij passende schakelhendel nodig. Op racefietssturen worden rem-/schakelhendels gebruikt voor schakelgroepen voor racefietsen. Mountainbike-schakelgroepen gebruiken (op een paar uitzonderingen na) zuivere schakelhendels, voor montage op rechte sturen. De meeste mountainbike-shifters worden bediend met twee hendels. Er zijn echter ook draaigreepshifters en duimshifters.
  • bediening van de versnelling: Er zijn speciale schakelhendels voor zowel mechanisch als elektronisch schakelen.
  • derailleurgroep: Theoretisch kun je de achterderailleur en schakelhendels van alle mountainbike-groepen of alle racefietsgroepen van één fabrikant combineren - maar als je alle onderdelen van dezelfde groep gebruikt, werkt alles het beste samen.
  • versnellingen: Bij derailleurversnellingen moeten alle onderdelen ontworpen zijn voor hetzelfde aantal versnellingen. Derailleurs met negen, tien, elf of twaalf versnellingen zijn gebruikelijk. Er zijn echter ook versnellingsgroepen met dertien versnellingen.
  • bevestiging: Let goed op de bevestiging van de shifter aan je stuur. Dit gebeurt meestal met een klemband die vastzit aan de shifter. Let ook op de juiste klemdiameter: rechte sturen hebben meestal een diameter van 22,2 millimeter en racefietssturen een diameter van 23,8 millimeter. SRAM (Matchmaker) en Shimano (I-Spec) bijvoorbeeld bieden echter ook systemen met individuele klemmen aan, waarop naast de versnellingshendel ook de remhendel kan worden gemonteerd.
  • Sommige schakelhendels bieden extra's: een versnellingsindicator is praktisch ter oriëntering, en bij sommige schakelhendels van hogere kwaliteit kun je de afzonderlijke bedieningshendels individueel instellen voor optimale ergonomie. Voor elektronische schakelgroepen biedt SRAM ook zogenaamde "blips", die je overal op de bike kunt monteren om met één druk op de knop te kunnen schakelen.

Koop hier fietsschakelhendels online

De versnellingshendel bepaalt de ergonomie en functie van je hele versnellingssysteem. Let er bij het kopen altijd op dat de fabrikant, de aansturing, het aantal versnellingen en de gradatie overeenkomen met de andere schakelcomponenten. Om het je gemakkelijker te maken om je nieuwe versnellingspook te vinden, raden we je aan het filtermenu aan de linkerkant te gebruiken. Daarnaast helpt onze klantenservice je graag met al je vragen.