Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Het MTB-frame als basis voor je custom bike

Zoek je iets individuelers dan een kant-en-klare fiets uit de fabriek? Stel je ideale fiets samen op basis van je droomframe! We helpen je het perfecte frame te vinden en laten je zien waar je op moet letten, zodat alles uiteindelijk past. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Het materiaal van je keuze

Bij het kiezen van een mountainbike-frame staat de materiaalkeuze hoog op de lijst. Vezelcomposieten concurreren met metaallegeringen om de gunst van de biker. Hier is het een kwestie van een compromis vinden dat het beste aan de individuele eisen voldoet. Maar wat onderscheidt eigenlijk de verschillende materialen?

High-tech en perfomrance: carbon MTB-frames

Hoogwaardige mountainbikeframes van carbon zijn licht en stijf, maar zitten meestal aan de bovenkant van het prijsspectrum. Voor veel bikers speelt het moderne uiterlijk een belangrijke rol naast de prestaties.

Het allround talent: het aluminium frame

Frames van het lichte metaal aluminium kunnen ook heel stijf en licht zijn, maar ze halen het niet helemaal bij de topprestaties van carbon. In veel gevallen is de laatste gram echter niet belangrijk en in plaats daarvan zijn aluminium frames meestal goedkoper.

Tijdloze klassieker: het stalen frame

Staal is waarschijnlijk het oudste materiaal voor moderne fietsframes en heeft nog steeds zijn bestaansrecht. Naast de tijdloze, slanke esthetiek worden stalen mountainbikes gekenmerkt door een uitstekende duurzaamheid. Met de juiste afmetingen van de buizenset biedt een stalen frame een bijzonder 'levendige', comfortabele rit. Je moet echter niet te veel naar de weegschaal kijken. Zelfs de lichtste stalen frames kunnen niet concurreren met aluminium, carbon of titanium.

Edel en voor de eeuwigheid: titanium

Titanium frames hebben dat beetje meer. Omdat het metaal corrosiebestendig is, kunnen de frames ongeverfd blijven, wat ze die speciale, edele afwerking geeft. Esthetiek, duurzaamheid en rijgedrag zijn vergelijkbaar met die van stalen frames, maar titanium is aanzienlijk lichter. Omdat titanium moeilijker te verwerken is en de onbewerkte materialen al meer kosten, zijn titanium frames meestal een dure investering.

Een fundamentele vraag: hoeveel vering is nodig?

Volgeveerd: de fully

Volgeveerde of full-suspension-mountainbikes bieden meer controle en comfort in het terrein. Hoeveel veerweg zinvol is, hangt af van het beoogde gebruik. We gaan daar verderop dieper op in. Het frame van een volgeveerde MTB wordt meestal geleverd met een geschikte schokdemper. De veerweg is vooraf bepaald, hoewel er ook modellen zijn waarbij je die kunt variëren. Bij het kiezen van een frame is het ook belangrijk om rekening te houden met de vereiste inbouwhoogte of de aanbevolen veerweg van de vork.

Hardtail met verende voorvork of vaste vork

Het frame zelf van een hardtail heeft geen vering. Het biedt daarom een directere rijervaring en is minder ingewikkeld qua onderhoud en instelling. De door de fabrikant aanbevolen of toegestane veerweg en de montagehoogte van de verende vork moeten echter in acht worden genomen.

Hoewel ze tamelijk zeldzaam zijn geworden, zijn er tegenwoordig nog steeds volledig ongeveerde mountainbikes. Ze kunnen een onderhoudsarm alternatief zijn voor gematigd terrein, en ze genieten een zekere populariteit voor bikepacking en lange afstanden. Veel frames bieden de keuze uit een vaste of geveerde vork, en vaak is een vaste vork al bij framesets inbegrepen.

Van de geometrie tot aan het gebruiksbereik

Afgezien van vering en veerweg bepaalt de geometrie het gebruiksbereik van een MTB-frame. Simpel gezegd neemt de veerweg steeds verder toe van cross-country (XC) via trail en enduro naar downhill (DH), en wordt de geometrie langer en agressiever. Dirt-jump-bikes nemen een speciale positie in - hier wordt bijna uitsluitend gereden met hardtails met tamelijk korte vorken.

Wielmaat

Een andere belangrijke vraag is die naar de wielmaat - 29 inch, 27,5 inch (650B) of zelfs 26 inch - ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Hier moet je beslissen voordat je het frame kiest, hoewel er ook frames zijn waarbij het mogelijk is om te wisselen tussen twee maten, bijvoorbeeld door het gebruik van verwisselbare uiteinden of flip-chips.

Een belangrijk criterium in verband met de wielmaat is de bandenspeling. Je moet de specificaties van de fabrikant in acht nemen. Zij bepalen de maximale bandbreedte die je kunt monteren.

Er zijn plus-bikes met bijzonder grote bandenspeling en fatbikes voor banden tot 5 inch breed.

Standaards en montageafmetingen

Let er bij het samenstellen van een custom-bike vooral op, dat de onderdelen bij elkaar passen. Het frame heeft aansluitpunten naar een aantal onderdelen, die je vooraf absoluut moet controleren. Dit is belangrijk voor de keuze van aanbouwdelen of als je bestaande onderdelen wilt gebruiken. De belangrijkste punten hebben we hier op een rijtje gezet:

 • Let altijd op de inbouwbreedte van de achterste driehoek of de asmaat voor het achterwiel (steekas).
 • Trapas - BSA (geschroefd), Pressfit of iets heel anders? Hier moet je ook rekening houden met de installatiebreedte.
 • Balhoofd - extern (EC), semi-geïntegreerd (ZS) of geïntegreerd (IS)?
 • Houd rekening met de aanbevolen montagehoogte en de vering van de vork.
 • Let op de diameter van zadelpen en zadelpenklem (een klem wordt vaak bij het frame geleverd, sommige frames hebben een geïntegreerde klem).
 • Welk type remklauw kun je monteren - postmount, flatmount, IS of klassieke velgrem (Canti-socket)?
 • Moet je een voorderailleur monteren en laat het frame dat überhaupt toe?
 • Let op de maximale kettingbladmaat, anders kunnen er ruimteproblemen ontstaan op de achtervork.
 • Zijn er mogelijkheden om een bidonhouder te monteren?
 • Is de kabelgeleiding intern of extern?
 • Zijn er bevestigingsogen voor een bagagedrager en een spatbord?

Nieuw MTB-frame kopen nu bij BIKE24!

In de BIKE24-shop vind je een grote selectie frames voor alle doeleinden. Zorg er echter voor dat je voor aankoop de juiste framemaat kiest.
Als je je fiets niet zelf wilt monteren, kun je hem ook laten monteren door de professionals in de BIKE24-werkplaats.