Stadsfietsen - je betrouwbare dagelijkse metgezellen
Ben je de eindeloze files tijdens de spits beu en wil je ontspannen en duurzaam door de stad rijden? Dan is een stadsfiets de perfecte oplossing voor jou. Met of zonder e-aandrijving, stadsfietsen oftewel city bikes zijn perfect geschikt voor je behoeften op stedelijk terrein en zijn daarom een uitstekende mobiliteitsoplossing. Hieronder leggen we uit welke soorten stadsfietsen er zijn. Wil je een stadsfiets kopen? Deze pagina vertelt je ook waar je op moet letten. Zodat je altijd de perfecte city bike voor jou kunt vinden. Verder lezen
Stadsfietsen - jouw alternatief voor de auto
Grote steden worden steeds dichter bebouwd en de straten worden steeds voller met auto's. Het is dan ook geen toeval dat steeds meer mensen een city bike kopen als mobiliteitsalternatief. Fietsen is bovendien milieuvriendelijk, gezond en goedkoop. Of je nu fietst naar je werk, om te winkelen of voor je vrije tijd, fietsen is vaak een snellere en directere manier om op je bestemming te komen dan autorijden. Het voorbeeld van de Duitse hoofdstad Berlijn laat zien hoe sterk de trend naar fietsen in de stad is: uit een voor de lokale senaat uitgevoerde studie bleek dat het aandeel van de fiets in de vervoersmix binnen vijf jaar groeide van 13 naar 18 procent - en de trend neemt sterk toe.
In principe kun je in de stad op elke fiets rijden. Toch zijn speciale stadsfietsen in veel gevallen het meest zinvol. Ze zijn immers perfect afgestemd op de eisen van het stadsverkeer. Klassieke stadsfietsen hebben daarom een bagagedrager en licht. Bovendien is de zitpositie op deze fietsen bijzonder ontspannen, zodat het zweet je niet te snel uitbreekt en je altijd een goed overzicht over het verkeer hebt. Een ander typisch kenmerk van veel stadsfietsen is hun geschiktheid voor het wegverkeer - bijvoorbeeld wat betreft de voorgemonteerde reflectoren op de spaken en de pedalen. En goede remmen, een sterke aandrijving, lekvrije banden, spatborden en een bel behoren ook tot de klassieke uitrusting van de meeste modellen.
De city bike en zijn varianten
Maar niet alle stadsfietsen zijn hetzelfde. Zoals bij bijna elk type fiets zijn er in de loop van de jaren verschillende soorten en subcategorieën ontstaan. Naast de klassieke stadsfiets maken we daarom een speciaal onderscheid tussen de categorieën bio-fietsen: Stadsfiets, vouwfiets en bakfiets. In het volgende zullen we uitleggen wat de verschillen zijn tussen de respectievelijke fietscategorieën. Één ding vooraf: Bij BIKE24 hebben we modellen uit elke categorie. Zo vind je gegarandeerd de juiste stadsfiets voor jouw behoeften.
Klassieke city bike
De klassieke city bike is de normale stadsfiets: Hij is ontworpen voor universele bruikbaarheid in het dagelijks leven en zo comfortabel mogelijk. Daarom is de zitpositie op zo'n fiets overwegend bijzonder rechtop. Het heeft ook een bagagerek, een licht en een bel.
Omafiets
Omafietsen zijn fietsen van Nederlands ontwerp, die zich vooral kenmerken door een rechtopstaande zitpositie van de berijder. Ze worden ook als bijzonder robuust beschouwd, waardoor ze de ideale metgezel zijn voor dagelijks gebruik in stedelijk terrein. Kenmerkend voor Nederlandse fietsen zijn de volledig beklede kettingkast en de gedeeltelijke bekleding van het achterwiel.
Urban-bike
Zeer stijlvolle stadsfietsen die vooral de nadruk leggen op een modern, geïntegreerd ontwerp. Het verschil met de klassieke stadsfiets is vooral merkbaar bij e-stadsfietsen. Deze zijn volledig geïntegreerd, zodat de aandrijving nauwelijks zichtbaar is.
Singlespeed-bike
Dit zijn fietsen die maar één versnelling hebben. Het grote voordeel: ze zijn bijzonder onderhoudsarm, omdat er geen circuitonderdelen kapot kunnen gaan. Daarom zijn singlespeed-fietsen ook erg populair bij fietskoeriers. Een andere variant is de fiets met vaste versnelling, ook wel fixie genoemd. Zo'n fiets is in principe een racefiets, zoals bekend van het baanwielrennen. Hij heeft ook maar één versnelling en remmen in het dagelijks gebruik gaat alleen via een voorrem en door tegen de normale draairichting van de krukas in te drukken.
Cruiser en retro bikes
Comfortabel zitten en er tegelijkertijd goed uitzien - cruiser bikes of retro bikes gaan duidelijk over stijl. Ze zijn vooral geschikt voor kortere afstanden. Ze zijn ook de perfecte keuze voor iedereen die een stadsfiets zoekt met dat beetje extra.
Vouwfiets
Fiets die je in kunt klappen. Vouwfietsen kunnen - zoals de naam al aangeeft - opgevouwen of ingeklapt worden. Daarom kun je ze gemakkelijk vervoeren, wat bijvoorbeeld in de trein een groot voordeel kan zijn. Hun klassieke onderscheidende kenmerk zijn de bijzonder kleine wielen.
Bakfiets
Ook wel vrachtfiets genoemd. Deze wielen zijn speciaal ontworpen voor duurzaam vervoer van zware ladingen. Daarom hebben ze een laadruimte. Bakfietsen zijn er in de meest uiteenlopende uitvoeringen. Veel gebruikt zijn de trike (driewielige bakfiets), de Deense bakfiets (langwerpige bakfiets met een laadbak voorop), de bakkers- of postfiets (met een massief bagagerek voor en achter) of de backpacker (met een laadruimte achterop).
SUV-fietsen met elektrische motor
Dit zijn bijzonder robuuste e-bikes. Ze zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in weer en wind. In principe combineren ze het beste van de twee werelden van stadsfietsen en trekkingfietsen. Tegelijkertijd zien ze er ook heel stijlvol uit. Daarom worden ze door de meeste fabrikanten ook gezien als het fietsequivalent van de SUV bij auto's. Sommige bedrijven noemen SUV-fietsen ook wel crossover-fietsen.
Koopadvies - Welke stadsfiets past bij mij?
Wil je een city bike kopen? Maar ben je overweldigd door het ongelooflijke aantal verschillende modellen? Dan hebben we hieronder tien tips verzameld die je zullen ondersteunen in je besluitvormingsproces. Hier zijn onze tien vragen die je jezelf moet stellen voordat je een stadsfiets koopt.
- Wat zou het primaire gebruik van de fiets moeten zijn? Zoek je een fiets voor je dagelijkse woon-werkverkeer of heb je een fiets nodig die zware lasten kan dragen?
- Wil je een e-bike voor in de stad met elektromotor of een stadsfiets zonder aandrijving?
- Welk budget heb je beschikbaar? Het budget bepaalt welk ontwerp en welke uitrusting je toekomstige tweewieler krijgt, of het nu een goedkope stadsfiets is of een duurder model.
- City bike voor dames of city bike voor heren - wil je een speciale stadsfiets voor dames of heren? Damesfietsen hebben een lage instap, herenfietsen hebben het klassieke diamandframe.
- Hoe moet je fiets uitgerust zijn? Heb je bijvoorbeeld een fiets nodig met bijzonder lekvrije banden of een robuuste bagagedrager?
- Wil je dat je fiets speciale kenmerken heeft - zoals een moderne, onderhoudsarme riemaandrijving?
- Welke framemaat en welke wielmaat heb je nodig?
- Wil je dat je fiets van een bepaald merk is?
Welke kleur moet je stadsfiets hebben? - Heb je accessoires nodig voor je stadsfiets? Bijvoorbeeld een hoogwaardig fietsslot of een extra fietslampje?
Een stadsfiets kopen - Onze samenvatting
Heb je gekozen voor een stadsfiets? Dan heb je een goede keuze gemaakt. Een stadsfiets is namelijk het perfecte alternatief voor een auto in de grote stad. Stadsfietsen zijn licht, wendbaar en je kunt ze in elke hoek parkeren. Op de fiets kom je ook sneller door de stad dan te voet (en soms zelfs sneller dan met de auto) en blijf je tegelijkertijd fit. Er zijn zowel goedkope stadsfietsen als luxe modellen verkrijgbaar. Dus als je veel tijd doorbrengt in een grote stad, is de stadsfiets de perfecte mobiliteitsoplossing voor jou.