Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid

Fietsvelgremmen - beproefde stoppers voor trekking-bike, BMX, racefiets & meer

De fietsvelgrem heeft zich al tientallen jaren bewezen als het meest gebruikte remsysteem. De technologie is bewezen en geavanceerd en reserveonderdelen zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Tegelijkertijd worden fietsvelgremmen als robuust en betrouwbaar beschouwd. Maar niet alle velgremmen zijn hetzelfde: er zijn door de jaren heen verschillende typen ontwikkeld. Er zijn modellen voor trekking-fietsen, racefietsen, BMX en MTB's. Er zijn ook mechanische en hydraulische velgremmen. Gun je bike een upgrade en ontdek waar je op moet letten bij aankoop. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Velgremmen – de standaard op veel bikes

De velgrem is een absoluut succesmodel op de fiets. Hij wordt al tientallen jaren beschouwd als de standaard op het gebied van fietsremmen en pas onlangs is hij geleidelijk vervangen door modernere schijfremmen.

Het basisprincipe van een velgrem is heel eenvoudig: bij het remcommando van de remhendel drukken twee remblokken via remlichamen op de remranden van de velg en vertragen het wiel door wrijving. Het remcommando wordt meestal mechanisch doorgegeven via een bowden-kabel, maar er zijn ook hydraulisch aangestuurde velgremmen. Remlichamen worden geleverd in de vorm van remklauwen en remarmen, die op de bevestigingspunten op de fiets en bij de remhendel moeten passen.

Dit soort velgremmen bestaan er

Hieronder hebben wij de belangrijkste typen velgremmen op een rij gezet.

  • V-Brake: Twee remarmen zijn op twee bevestigingspunten links en rechts van de velg gemonteerd en worden door de kabel samengetrokken. Vaak te vinden op MTB-velgremmen, city- en trekking-fietsen.
  • zijoptrekrem: Op de racefiets wordt de zijoptrekrem (remklauw), bevestigd aan een centrale bout, gebruikt. De kabel wordt bij racefiets-velgremmen meestal aan de zijkant gemonteerd. 
  • center-pull-rem / U-brake: Het principe van de center-pull-rem is nog steeds terug te vinden op oudere cyclo-cross-fietsen, in de vorm van cantilever-remmen. Deze variant wordt ook vaak gebruikt bij BMX-remmen. Net als de V-brake is deze links en rechts van het wiel bevestigd; de trekkracht komt van bovenaf.
  • hydraulische velgremmen: De hydraulische velgrem kan worden gebruikt op een racefiets met een remklauwvormig remlichaam of in plaats van een V-brake, bijvoorbeeld op trekkingfietsen of MTB's. Remlichaam en handgreep bestaan ​​altijd uit één geheel.

Daarop moet je letten bij aankoop van velgremmen

Het belangrijkste bij de aanschaf van nieuwe velgremmen is, dat remtype, bevestiging en remhendels bij elkaar passen. Let vooral op de volgende punten:

  • montage: Controleer op je fiets of er één (centrale bevestigingsbout) of twee bevestigingspunten (cantilever-bus) zijn.
  • bediening van de rem: Het remlichaam moet op dezelfde manier bediend worden als de remhendel, dus óf mechanisch, óf hydraulisch.
  • overbrenging remhendel: Mechanische remhendels voor velgremmen hebben verschillende overbrengingsverhoudingen, daarom werkt niet elke rem met elke hendel. Als de rem en de hendel op elkaar passen of als de overbrengingsverhouding instelbaar is, raadpleeg dan de beschrijvingen van elk product.

Velgremmen voor de fiets eenvoudig online kopen

De aanschaf van een nieuwe velgrem met mechanische bediening betekent meestal, dat je het remlichaam moet vervangen. Als je je fiets wilt uitrusten met een nieuwe hydraulische velgrem, moet je het complete systeem vervangen, dat bestaat uit remhendel, leidingen en remlichaam. Hydraulische velgremmen worden vaak aangeboden als set voor het voor- en achterwiel. Over het algemeen raden we je aan om ervoor te zorgen, dat de nieuwe rem compatibel is met de montagenormen van je fiets. Er is een fundamenteel onderscheid tussen velgremmen voor racefietsen en velgremmen voor MTB's.

Een laatste tip: Als je alleen ontevreden bent over de remprestaties, kun je experimenteren met verschillende remblokjes voor velgremmen. Wij bieden een breed assortiment remblokken en andere handige remaccessoires & reserveonderdelen.