- Home
- Fietsen
- Fietskleding & Schoenen
- Schoenen
Fietsschoenen - Voor de perfecte tred en maximale grip op de pedalen
Off-road of op de weg - fietsschoenen garanderen een stevige en veilige verbinding tussen fietser en fiets. Maar dat is nog niet alles: schoenen die speciaal zijn ontworpen voor het fietsen, bieden ook betrouwbare grip en dus ook een betere krachtoverbrenging. Er zijn modellen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Met stijve zolen en in combinatie met klikpedalen komen snelheidsgeoriënteerde fietsers aan hun trekken. Aan de andere kant, als je voor je stadsritten liever slipvrije schoenen zonder vaste binding hebt, heb je baat bij antislipzolen. Verder lezen
Waarom überhaupt fietsschoenen?
'You can tell a gentleman by his shoes' is een oud Brits gezegde. Welnu, fietsen is niet in de eerste plaats het zetten van modeaccenten met schoenen. Toch hebben fietsschoenen in de loop van de decennia hun vaste plaats verworven op het gebied van fietskleding. En dat is geen toeval: in zekere zin zijn fietsschoenen de schakel tussen mens en machine. Naast een optimale krachtoverbrenging bieden ze een veilig houvast - bergop, op rechte stukken en natuurlijk ook bergaf.
In de loop van de geschiedenis hebben fietsschoenen zich qua technologie sterk ontwikkeld. Terwijl de eerste fietsschoenen niet meer waren dan klassieke leren veterschoenen met versterkte zolen en aangenaaide leren inzetstukken om te voorkomen dat teenclips en riempjes erin zouden snijden, zijn de modellen van vandaag een wetenschap op zich. High-tech materialen, geavanceerde vetersystemen en gebruiksspecifieke ontwerpen zorgen ervoor dat de fietsschoen een essentieel onderdeel is geworden van elke fietsoutfit. Het maakt niet uit of je op een racefiets of een stadsfiets rijdt - er zijn fietsschoenen voor elk doel en elk terrein.
Fietsschoenen voor klikpedalen
Of het nu gaat om racefietsschoenen, MTB-schoenen of fietsschoenen voor trektochten en dagelijks gebruik - ze hebben allemaal één bijzonder kenmerk gemeen: het klikmechanisme dat de schoen met het pedaal verbindt. Daarvoor zorgen zogenaamde schoenplaatjes, die in het voorste deel van de fietsschoen zijn verwerkt en die je in geschikte pedalen kunt klikken en er door een draaiende beweging van de voet snel weer uit kunt klikken. Shimano-SPD, Look, Crankbrothers en Speedplay zijn de bekendste fabrikanten van fietsklikpedalen en dus ook de meest gangbare systemen voor schoenplaatjes voor fietsschoenen.
Je grote voordeel: je hele inspanning wordt overgedragen op de pedalen, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken dan bij fietsschoenen zonder kliksysteem en pedalen. Het minimale nadeel van fietsschoenen met kliksysteem: vooral in het begin heb je een bepaalde tijd nodig om te wennen aan het in- en uitklikken. Want vooral klikkende beginners vergeten hier en daar graag dat ze nog met de fiets verbonden zijn en kantelen samen met de fiets - een ervaring die zelfs bewezen wielerprofessionals in hun begintijd is overkomen.
Welke soorten fietsschoenen zijn er?
Fietsschoenen zijn er voor de meest uiteenlopende doeleinden. Om het je gemakkelijker te maken je nieuwe fietsschoenen te kiezen, presenteren we hieronder de belangrijkste soorten fietsschoenen.
Racefietsschoenen - Geoptimaliseerd voor maximale krachtoverbrenging
Racefietsers gaan meestal voor fietsschoenen met een vaste binding en een efficiënt kliksysteem. Het SPD-systeem van Shimano of de systemen van Look of Speedplay zijn bekend. Racefietsschoenen worden gekenmerkt door stijve en lichte zolen. Het summum in deze modellen zijn zolen van carbon, een bijzonder hoogwaardig materiaal dat de fietsschoenen niet alleen lichter maakt, maar ook stijver voor een betere krachtoverbrenging. Want hoe stijver de zool, hoe beter de krachtoverbrenging. Het gevolg hiervan: het lopen van langere afstanden naast de fiets in racefietsschoenen is nogal onrealistisch. Bij racefietsschoenen ligt de nadruk duidelijk op prestaties en dat is precies waarom ze gebruikt moeten worden.
MTB-schoenen - balans tussen vermogensefficiëntie, bewegingsvrijheid en veiligheid
Mountainbikers vertrouwen ook op inspanningsbesparende kliksystemen, in de eerste plaats het SPD-kliksysteem van Shimano. De binding mag losser zitten. Dit vergroot de bewegingsvrijheid zonder de verbinding tussen pedaal en fiets op te hoeven geven. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en de kans op ongelukken wilt verkleinen, zijn er kliksystemen die niet alleen bij zijdelingse, maar ook bij schokkerige opwaartse bewegingen ontgrendelen. Zogenaamde platte pedalen worden veel gebruikt door mountainbikers. Dit zijn pedalen die voorzien zijn van pinnen en dus ook zonder kliksysteem voldoende grip bieden. In combinatie met de bijpassende fietsschoenen met een stabiele, geprofileerde en slipvaste zool, garanderen deze modellen maximaal fietsplezier zonder in te hoeven leveren op een goede krachtoverbrenging, bewegingsvrijheid en veiligheid.
Fietsschoenen voor trektochten en het dagelijks leven - ze moeten comfortabel zijn
Zowel voor trekkingfietsen en toeren als voor dagelijks gebruik kun je klikschoenen of fietsschoenen zonder kliksysteem gebruiken. Je persoonlijke voorkeuren zijn bepalend. Toerschoenen hebben, in tegenstelling tot speciale racefietsschoenen, een zachtere zool en zijn in het algemeen comfortabeler om te dragen. Fietsschoenen met antislip rubberen zolen en zonder kliksysteem hebben het voordeel dat je je niet eerst hoeft los te klikken bij abrupt remmen in druk verkeer. Bovendien kun je ze dragen als gewone sneakers voor dagelijks gebruik. Je kunt het beste verschillende modellen passen als je nog niet zeker weet in welke fietsschoenen je je het prettigst voelt.
Van gravel tot triatlon - speciale fietsschoenen voor ander gebruik
Naast deze drie hoofdgroepen zijn er talloze subcategorieën voor fietsschoenen. Dat komt omdat fietsschoenen heel specifiek ontworpen zijn voor verschillend gebruik. Gravelbikers vertrouwen bijvoorbeeld niet op klassieke racefietsschoenen of mountainbikeschoenen, maar op een mengeling van beide, de gravelschoen. Triatleten daarentegen hebben racefietsschoenen die bijzonder gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, om zo min mogelijk tijd te verliezen tijdens de wissel. Er zijn nu ook speciale schoenen voor indoortraining. Deze hebben dan bijvoorbeeld een uitstekend ademend vermogen en een bijzonder hoog draagcomfort.
Herenfietsschoenen vs. fietsschoenen voor dames - schoenen met genderspecifieke pasvorm
Naast het beoogde gebruik kunnen fietsschoenen ook worden onderverdeeld in modellen voor dames en heren. Fietsschoenen voor dames zijn aangepast aan de anatomie van vrouwenvoeten, fietsschoenen voor heren aan de anatomie van mannenvoeten - het is dus heel logisch om voor genderspecifieke modellen te kiezen.
Winterfietsschoenen - De juiste schoenen voor koude omstandigheden
Een ander onderscheidend criterium is de tijd van het jaar. Er zijn bijvoorbeeld ook fietsschoenen voor de winter. Deze schoenen zijn extra warm, zodat je zelfs bij vriestemperaturen een paar uur kunt rijden.
Welke sluitsystemen zijn er voor fietsschoenen?
Fietsschoenen kunnen worden voorzien van een eenvoudige klittenband- en vetersluiting tot een nauwkeurige ratel-, draai- of snelsluiting. Zo kun je de fietsschoenen gemakkelijk openen en op de millimeter nauwkeurig afstellen. Fietsschoenen met BOA-sluiting zijn bijzonder populair bij veel fietsers. Dit is een speciaal sluitsysteem dat met draden en draaiwieltjes zorgt voor een comfortabele en toch strakke pasvorm. Heel trendy onder wielrenners zijn veterschoenen. Vergeleken met fietsschoenen met een draaisluiting bieden ze echter minder steun.
Koopadvies - welke fietsschoenen zijn geschikt voor jou?
Zoals je ziet, heb je keuze te over als het gaat om fietsschoenen. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen bij het kopen van je nieuwe fietsschoenen, hebben we hieronder enkele tips verzameld die je moeten helpen het juiste model te vinden:
- Als je sportief of over langere afstanden wilt fietsen en efficiënt gebruik wilt maken van je beenkracht, moet je kiezen voor fietsschoenen met een kliksysteem.
- Voor wie liever voetvrijheid heeft en op safe wil spelen, zijn fietsschoenen zonder kliksysteem en met een gripvaste zool de juiste keuze. Voor optimale slipweerstand combineer je ze met platte pedalen inclusief pinnen.
- Fietsschoenen met klik hebben een compatibel pedaalsysteem nodig.
- Racefietsers geven meestal de voorkeur aan schoenen met een klik.
- Freeriders rijden meestal op cycling shoes zonder klik.
- Gevoerde fietsschoenen voor de winter bieden voldoende isolatie dankzij een winddicht en waterdicht membraan en een verwarmende binnenvoering.
Zijn er extra accessoires die handig zijn bij het kopen van fietsschoenen?
Het eenvoudige antwoord op deze vraag is "ja". Want als het om fietsschoenen gaat, is er ook veel uitrusting en accessoires die in elke fietsgarderobe thuishoren. Bijvoorbeeld fietsoverschoenen. Ze zijn vooral aan te bevelen in het koude seizoen of als het regent. Er zijn echter ook aerodynamische overschoenen die racers graag dragen bij tijdritten om de luchtweerstand te verminderen. Als je fietsschoenen combineert met klikpedalen, heb je natuurlijk klikpedalen nodig. Je hebt ook de juiste schoenplaatjes nodig voor het bijbehorende kliksysteem. Om de schoenplaten te monteren heb je ook gereedschap nodig - meestal een gewone inbussleutel.
Fietsschoenen - samenvatting
Voor je vrijetijdssport, je training, als voorbereiding op een triatlon, voor wielrennen, mountainbiken of toeren - fietsschoenen zijn er voor alle gebruiksgebieden en soorten fietsen. In ieder geval vind je in ons assortiment een grote selectie overeenkomstige modellen voor vrouwen en mannen. Uiteindelijk bepalen vragen over je eigen smaak en motivatie welk model fietsschoen je moet kiezen.