Summer Sale - Tot wel 50% korting!
Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Bar-ends en stuuruiteinden - altijd een stevige greep op het stuur

Tijdens een lange tocht of tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer - bar-ends bieden je een extra greep op het stuur en ontlasten je handen. Op deze pagina leggen we uit waarom bar-ends een praktische toevoeging aan je fiets kunnen zijn. Je kunt ook ontdekken waar je op moet letten bij het kopen van bar-ends. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat zijn bar-ends en welke voordelen bieden ze?

Bar-ends zijn vooral bekend uit de XC-mountainbike-sector. Maar ook toerfietsen en stadsfietsen worden van tijd tot tijd uitgerust met bar-ends. In principe zijn dit kleine uitbreidingen van de fietscockpit die direct naast de stuurgrepen worden bevestigd, om extra gripmogelijkheden te bieden. De extra handvatten maken je fietsstuur breder, wat zorgt voor meer controle, stabiliteit en een betere krachtoverbrenging in het zadel. Bovendien ontlast de extra greepmogelijkheid je handen, omdat je niet altijd in dezelfde houding hoeft te rijden. In zekere zin voorkomen bar-ends drukpunten of zelfs gevoelloosheid. Het is dan ook geen toeval dat niet alleen off-road-fietsers maar ook toerfietsers hun fietsen graag uitrusten met bar-ends. Bar-ends worden ook wel stuuruiteinden genoemd.

Bar-ends - de voordelen op een rij

  • Bar-ends bieden extra grip op het stuur.
  • Ze kunnen ook de handen ontlasten en zo drukpunten of gevoelloosheid voorkomen.
  • Bar-ends bieden meer controle, stabiliteit en een betere krachtoverbrenging door het verbreden van het stuur.

Wat zijn de verschillende modellen bar-ends?

Bar-ends zijn er in verschillende uitvoeringen en materialen. De meeste modellen zijn van kunststof of aluminium. Sommige fabrikanten bieden echter ook bar-ends van carbon aan, die het gewicht van de fiets laag houden of nog verder kunnen verminderen. De keuze van het juiste materiaal is daarom vooral een kwestie van persoonlijke smaak en de respectievelijke eisen. Bij BIKE24 vind je een breed scala aan verschillende bar-ends die aan jouw smaak en doel voldoen.

Waarop moet je letten bij het kopen van bar-ends?

Bij het kopen van bar-ends zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden. Allereerst is het belangrijk, dat de bar-ends passen bij de rest van je fiets. Zorg er daarom voor dat de bar-ends compatibel zijn met het type fietsstuur. Een belangrijke parameter hierbij is de diameter van de stuurbuis waarop of waarin je de stuuruiteinden monteert. Vooral bij sturen uit carbon is het belangrijk dat het stuur is goedgekeurd voor gebruik met bar-ends. Je moet er ook op letten, dat de uiteinden van de bar niet te lang of te kort zijn. Anders steken ze óf te ver uit het stuur en bieden ze je dus geen optimale steun, óf ze belemmeren je bij het rijden.

Het is ook belangrijk dat de bar-ends goed afgewerkt en correct gemonteerd zijn. Let er daarom op dat de stanguiteinden geen scherpe randen hebben en dat de bevestigingsschroeven met het juiste koppel zijn aangedraaid.

MTB-bar-ends - waar moet ik op letten bij de montage?

De meeste bar-ends kunnen gemakkelijk aan het stuur bevestigd en weer verwijderd worden. Je kunt de bar-ends op elk moment bevestigen of verwijderen - afhankelijk van of je ze nodig hebt of niet. De meeste modellen moeten voor montage op het stuur geklemd worden. Sommige modellen klem je echter ook in de stuurbuis. Informeer bij de fabrikant van je stuur of je stuurstang is goedgekeurd voor gebruik met bar-ends en welk koppel mag worden toegepast. Het beste is om vóór de eerste rit te controleren of de bouten strak genoeg zitten, zodat de uiteinden van de bar niet wegdraaien tijdens de rit. Ook moeten de linker- en rechter-stuuruiteinden onder dezelfde hoek op het stuur worden gemonteerd.

Bar-ends op de fiets - samenvatting

  • Bar-ends zijn fietsonderdelen die bij de cockpit horen en vooral gemonteerd worden op mountainbikes, e-mountainbikes, toerfietsen en stadsfietsen.
  • Bar-ends bieden je een extra greepmogelijkheid op het stuur.
  • Deze extra greepmogelijkheid kan je meer comfort bieden en ook meer controle op je tochten.
  • Bar-ends zijn verkrijgbaar in diverse vormen en gemaakt van verschillende materialen. Welke bar-ends voor jou geschikt zijn, hangt af van je fiets en het beoogde gebruik.
  • Bar-ends worden meestal op het stuur geschroefd. Bij de montage ervan moet je precies de instructies van de fabrikant volgen. Vooral het koppel bij het vastdraaien is een belangrijke factor.