Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Fietszadels dames - zit pijnloos op een comfortabel dameszadel

Van het ontwerp tot de vulling - fietszadels voor dames verschillen fundamenteel van fietszadels voor heren. De reden: fietszadels voor dames zijn speciaal afgestemd op de vrouwelijke anatomie. Op deze pagina lichten we de kenmerken van dameszadels toe, de soorten dameszadels en waar je op moet letten bij het kopen van een comfortabel fietszadel speciaal voor vrouwen. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is een fietszadel speciaal voor vrouwen? En welke voordelen bieden dameszadels?

Het dagelijkse woon-werkverkeer, de langere tocht in het weekend of het korte ritje naar het park - het maakt niet uit waar je naartoe fietst. Het belangrijkste is altijd comfort. Want of het nu een korte of lange tocht is - fietsen is alleen leuk als het comfortabel is. Het zadel speelt dus een doorslaggevende rol om ervoor te zorgen dat zowel dames als heren zich comfortabel voelen op hun tweewieler. Een aanzienlijk deel van het lichaamsgewicht wordt namelijk gedragen op een relatief klein (zit)oppervlak. Het resultaat is een hoge druk in de billen, genitaliën en perineum, die snel kan leiden tot drukplekken en gevoelloosheid. Een fietszadel voor dames is een fietszadel dat speciaal is ontworpen voor de vrouwelijke anatomie – en is bedoeld om juist deze problemen te voorkomen.

Maar wat maakt dameszadels zo speciaal? Terwijl bij heren de druk tijdens het fietsen vaak op het perineum ligt, zitten dames vaak meer op het genitale gebied. De druk begint dus iets verder naar voren. Dit wordt nog versterkt door het feit dat vrouwelijke fietsers door hun anatomische omstandigheden hun bekken iets meer naar voren kantelen dan mannelijke fietsers. Unisex- of herenzadels geven daarom door hun ontwerp vaak te veel druk op het zadelpunt. Daarom hebben veel dameszadels een lagere zadelneus die de druk aan de voorkant vermindert. Bovendien zijn fietszadels voor dames vaak iets breder en platter dan fietszadels voor heren. Dit ontwerp verdeelt de druk over een groter gebied waardoor hij verminderd wordt. Dameszadels zijn ook vaak wat meer opgevuld.

Fietszadel dames: welke soorten zadels zijn er?

Fietszadels voor dames zijn er in dezelfde variëteit als zadels voor heren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit stadsfietszadels voor dames, trekkingfietszadels voor dames, mountainbikezadels voor dames en ook racefietszadels voor dames. Ook de onderscheidende kenmerken van de verschillende typen zadels komen in principe overeen. Een stadsfietszadel voor dames is bijvoorbeeld aanzienlijk meer opgevuld dan een racefietszadel voor dames. De sleutel zit hem hier in het detail: omdat je op een stadsfiets of trekkingfiets meestal meer rechtop zit dan op een sportieve fiets, heb je een zadel nodig dat wat breder en ook wat zachter is. Bij BIKE24 vind je een grote selectie damesfietszadels die het hele spectrum van dameszadels bestrijken. Tegelijkertijd vind je in de productbeschrijvingen van de verschillende zadels uitleg over het beoogde gebruik en ontwerp.

Gelzadel dames: een bijzonder comfortabel fietszadel

Zogenaamde gelzadels spelen een bijzondere rol in het assortiment dameszadels. Deze fietszadels voor dames zijn voorzien van een speciale gelvulling die bijzonder zacht en dempend is, in tegenstelling tot conventionele fietszadels. Bij langere tochten of fietsen over oneffen terrein kan deze vulling het verschil maken tussen wel of geen pijn na de tocht. Sommige fabrikanten van fietszadels bieden nu ook zadels aan die opgevuld zijn met een combinatie van gel en schuim. Deze fietszadels gelden als bijzonder slipvast en kunnen daarom ook gebruikt worden voor sportieve fietstochten.

Koopadvies: hoe vind je het juiste dameszadel voor jou

Je weet nu welke soorten fietszadels er zijn voor vrouwen. Voordat je echter beslist welk fietszadel het beste bij jou en je fiets past, moet je de volgende koopcriteria in overweging nemen:

  • Beoogd gebruik: voor welke fiets wil je een fietszadel speciaal voor dames kopen? Heb je een zadel nodig voor een stadsfiets, een trekkingfiets, een mountainbike of een racefiets?
  • Zitpositie: bij het fietsen is de juiste zithouding bijzonder belangrijk. Als je rechtop zit, neemt het fietszadel een andere positie in dan wanneer je sportief fietst. Let daarom op de houding waarin je het liefst fietst.
  • Zadelbreedte: de zadelbreedte hangt af van de afstand tussen de zitbotjes. Let daarom bij het kiezen van je zadel op de specificaties van de fabrikant. Bij BIKE24 kun je ook hulpmiddelen vinden om je afstand tussen de zitbotjes te meten.
  • Zadelvorm: kies je voor een zadel met een diepere neus die gunstig is voor de vrouwelijke anatomie of met een meer gewatteerde voorkant? Heeft het zadel een uitsparing in het middengebied?
  • Met vulling: hoeveel vulling moet je zadel hebben? Wil je een zadel met gelvulling?
  • Persoonlijke ervaringen: welk zadel voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en eerdere ervaringen.
  • Prijs: hoeveel wil je uitgeven aan je zadel? Bij BIKE24 vind je een grote selectie dameszadels in verschillende prijsklassen.

Na de aankoop: de juiste instelling en zadelzorg

Als je eenmaal het zadel van je keuze hebt gekocht, spelen ook de juiste montage en afstelling een grote rol. Pas als het fietszadel is aangepast aan je fiets en aan jezelf, kan het zijn volle effect ontwikkelen. Aan de ene kant speelt de zithoogte een belangrijke rol, die afhangt van je beenlengte en de lengte van de op de fiets gemonteerde trapas. Aan de andere kant is ook de zadelpositie bepalend. In principe wordt een horizontale zadelstand aanbevolen, sommige dames geven ook de voorkeur aan een licht naar beneden hellende zadelstand. De zadelstand omvat ook de positie van het zadel - bijvoorbeeld of het zadel verder naar voren of verder naar achteren gemonteerd moet worden. Je lichaamsmaten en de geometrie van de fiets spelen hierbij een rol. En je moet ook de zadelverzorging niet verwaarlozen: om ervoor te zorgen dat je fietszadel lang mooi en comfortabel blijft, moet je het regelmatig schoonvegen of - als het een leren zadel is - behandelen met een speciaal verzorgingsproduct.

Conclusie - fietszadels voor dames: comfortabel zitten en pijn voorkomen

Zoals je ziet moet je bij het kiezen van het juiste zadel rekening houden met veel verschillende factoren. Dit is vooral belangrijk voor een fietszadel speciaal voor dames. Voordat je een fietszadel kiest, moet je daarom goed nadenken over de specificaties waaraan je dameszadel moet voldoen, zodat je tijdens je tochten kunt genieten van maximaal rijplezier en comfort. Overigens: er zijn ook unisex-zadels waar dames zich heel goed mee kunnen redden. De juiste keuze van het zadel hangt daarom helemaal af van je persoonlijke en individuele behoeften.