Meer dan 800 merken
800.000 actieve klanten
30-dagen retourbeleid
Filter

Racefietszadels - Welk racefietszadel is geschikt voor jou?

"Een wielrenner moet zijn achterste beter verzorgen dan zijn gezicht." Deze beroemde uitspraak van de voormalige Duitse beroepsrenner Rudi Altig geeft goed aan, hoe belangrijk het zadel op een racefiets is. Als het zadel drukt, kan zelfs de mooiste toer snel veranderen in een helse rit. Als het daarentegen goed past, zorgt het voor een comfortabele rijervaring gedurende vele uren. In dit artikel leggen we uit welke soorten racefietszadels er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een racefietszadel. Verder lezen

Sorteren op Populariteit

Wat is het verschil tussen een racefietszadel en een conventioneel fietszadel?

Een met leer of kunststof bekleed zadel, een zadelschaal en zadelsteunen voor bevestiging aan de zadelpen - op het eerste gezicht is het racefietszadel nauwelijks te onderscheiden van een klassiek fietszadel. Maar bij nader inzien worden de kleine, subtiele verschillen duidelijk: het wielrenzadel is meestal smaller en langer dan een conventioneel fietszadel. Het heeft ook een vlakker zitvlak, waardoor je meer kracht kunt overbrengen naar de trapas. Racefietszadels hebben ook vaak een meer puristisch ontwerp dan conventionele fietszadels, tenslotte telt bij snel rijden elke gram gewichtsbesparing.

Door het vederlichte ontwerp ervan ziet een racefietszadel er vaak oncomfortabel uit. Inderdaad is de vulling meestal dun. In plaats daarvan zijn een dun deklaagje en het flexibele frame van veel modellen de enige dempingsmechanismen. Dit betekent echter niet dat racefietszadels daadwerkelijk oncomfortabel zijn. Als de breedte en de vorm van het zadel passen bij de anatomie van de fietser - meer hierover in ons onderwerp over ergonomie - en de gebruikte racefietsbroek een geschikt zeem heeft, is comfort ook op lange termijn gegarandeerd. Dit wordt ook ondersteund door je sterk voorovergebogen houding op een racefiets. Zo'n houding geeft aanzienlijk minder gewicht op de zitbeenderen dan wanneer je rechtop zit, zoals op een conventionele fiets. Bovendien staat er bij het rijden op een racefiets ook veel druk op de pedalen. Daarom is de vulling van een racefietszadel minder relevant.

Hieruit blijkt al welke voordelen racefietszadels bieden ten opzichte van klassieke fietszadels. Het racefietszadel is perfect aangepast aan de behoeften bij sportief fietsen. Een bijkomend voordeel van het ontbreken van vering en vulling is het lagere gewicht: als er minder gedragen hoeft te worden, neemt ook het vermogen toe - vooral bergop.

Welke soorten racefietszadels zijn er?

Er zijn talloze zadelmodellen op de markt en de keuze is moeilijk als het gaat om het vinden van het juiste zadel. In het volgende hebben we de belangrijkste soorten zadels op een rijtje gezet. Dit maakt het makkelijker voor je om het perfecte racefietszadel voor jou te vinden.

In principe wordt onderscheid gemaakt tussen klassieke allround racefietszadels, racezadels, tijdritzadels en randonneurzadels. Het eerste is een zadel dat alle typische kenmerken heeft van een racefietszadel zoals eerder beschreven. Het is licht, heeft een minimum aan vulling en heeft een sportieve, puristische vormgeving. Vergeleken met allround modellen is de zadelvorm van racezadels nog aerodynamischer. Tegelijkertijd telt bij deze zadels elke gram gewicht, want een wedstrijdgerichte racefiets moet uiteindelijk zo snel mogelijk zijn. Ze zijn daarom meestal bijna helemaal van carbon, en het zadelframe is bijna altijd van carbon. Afhankelijk van hun constructie kunnen racezadels minder dan 100 gram wegen.

Onder racezadels vallen trouwens ook speciale tijdritzadels, die ook bij triatlons gebruikt worden. Hun sterkste onderscheidende kenmerk is de korte neus, die ervoor zorgt dat je het zadel verder naar voren kunt schuiven zonder de geldende UCI-voorschriften voor tijdritfietsen te overtreden. Het randonneurzadel daarentegen is speciaal ontworpen voor fietstochten en lange tochten. Het is meestal comfortabeler en wordt vooral gemonteerd op toerfietsen en vaak ook op gravelfietsen.

Welke zadelpasvorm is geschikt voor mij?

Ongeacht het beoogde gebruik is het belangrijkste van een racefiets zadel de pasvorm. Het sleutelwoord hier is "zitbeenafstand". Want deze afstand bepaalt, welke zadelbreedte ideaal is voor de betreffende gebruiker. Veel fabrikanten bieden daarom zadels in verschillende breedtes aan, en vaak is één model zelfs in verschillende breedtes verkrijgbaar. Hoe je thuis de afstand tussen je zitbotjes meet, kun je vinden in de sectie Ergonomie van BIKE24.

Bijzonder in dit verband zijn racefietszadels met een uitsparing erin. Het centrale, ovaalvormige gat of kanaal in het midden van het zadel heeft als doel het perineum van de fietser te ontlasten. De reden hiervoor is dat in dit gebied vaak gevoelloosheid kan optreden tijdens het rijden. Het nadeel van deze zadels is, dat de druk minder gelijkmatig wordt verdeeld, omdat hij naar de zijkanten wordt afgeleid.

Dameszadel racefiets versus racefietszadel heren - zijn er verschillen?

In dit verband moeten ook racefietszadels voor dames genoemd worden. Er zijn inderdaad verschillen in zadelvorm tussen een heren-racefietszadel en een dames-racefietszadel. Het belangrijkste onderscheid is hier de breedte van de zitting. De zitvlakken van racefietszadels voor dames zijn meestal iets breder, om beter aan te sluiten op het vrouwelijke bekken. Bovendien zijn racefietszadels voor dames vaak iets korter dan racefietszadels voor heren. Deze verschillen gelden echter niet onbeperkt, want er zijn ook heel veel modellen racefietszadels die zowel mannen als vrouwen heel goed blijken te passen.

Hoe duur zijn goede racefietszadels?

De prijs van een racefietszadel is natuurlijk sterk afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte materiaal en het ontwerp. In de regel zijn racefietszadels al verkrijgbaar vanaf 50 euro. Hoogwaardige zadels kunnen echter tot 300 euro of meer kosten. Samenvattend: goede racefietszadels hoeven niet per se duur te zijn. Bijna alle dure racefietszadels zijn echt lichtgewicht, maar ze hoeven niet van hogere kwaliteit of comfortabeler te zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat het racefietszadel goed past bij je eigen anatomie en persoonlijke rijstijl. Dan kom je ook met een goedkoper model uitstekend uit de voeten.

Waarom moet ik mijn racefietszadel regelmatig controleren?

Een racefietszadel of wielren zadel is een van de belangrijkste onderdelen van je fiets. Daarom moet je hem regelmatig controleren en zo nodig opnieuw uitlijnen of vervangen. Er zijn twee aspecten waarmee je rekening moet houden: is het zadel nog goed of al "doorgesleten"? En is het zadel correct gemonteerd? Vooral bij het fietsen van lange afstanden is het belangrijk dat het racefietszadel goed zit en geen pijn veroorzaakt. Let op: zelfs een zadel dat een paar millimeter verkeerd zit, kan leiden tot houdingsproblemen, kniepijn, enzovoort.

Hoe kan ik mijn racefietszadel het beste verzorgen?

In de meeste gevallen is de bekleding van een racefietszadel van leer of kunstleer. Om ervoor te zorgen dat de bekleding lang meegaat of, in het geval van volledig lederen modellen, zijn oorspronkelijke vorm behoudt, moet je haar regelmatig behandelen met een lederverzorgingsproduct. Je moet er ook voor zorgen dat het zadel niet door en door nat wordt, want dat kan de gevoelige echt lederen zitvlakken snel beschadigen. Voor de meeste racefietszadels is regelmatig schoonmaken met een vochtige doek voldoende.

Vijf tips voor zadelverzorging:

  • Gebruik geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen voor zadelonderhoud, want die kunnen de bekleding beschadigen.
  • Zorg ervoor dat het racefietszadel niet door en door nat wordt en niet wordt blootgesteld aan overmatig zonlicht.
  • Controleer regelmatig of de bouten van de zadelklem goed vastzitten; de beste manier om dit te doen is met een momentsleutel.
  • Als je je racefietszadel langere tijd niet gebruikt, moet je het regelmatig insmeren met een verzorgingsproduct, zodat het niet uitdroogt of broos wordt.
  • Je vindt ook zadelverzorgingsproducten in het BIKE24-assortiment.